CHP'li Cankurtaran: Kriz en çok kadınları vurdu

CHP PM Üyesi Yasemin Öney Cankurtaran, ekonomik krizin en çok kadınları vurduğunu, kadınların daha çok işsiz kaldığını belirtti.

CHP'li Cankurtaran: Kriz en çok kadınları vurdu

Kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesinin 84. yıldönümünde CHP Bayrampaşa İlçe Başkanlığı’nda yapılan söyleşide konuşan CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı ve PM Üyesi Yasemin Öney Cankurtaran, ekonomik krizin en çok kadınları vurduğunu, kadınların daha çok işsiz kaldığı gibi birçok kadının da işleri bozulan eşlerine destek olmak adına düşük ücretli işlere yöneldiğini söyledi.

CHP Bayrampaşa İlçe Başkanlığı’nda Atatürk’ün kadınlara seçme seçilme hakkı tanımasının 84. yıldönümü ve 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle bir söyleşi düzenlendi.

Söyleşiye konuşmacı olarak CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran ve CHP Eski PM Üyesi Tuğba Ütebay katıldı. CHP’lilerin büyük ilgi gösterdiği söyleşide açılış konuşmalarının ardından sözü alan Cankurtaran, konuşmasında günün anlam ve önemine ek olarak ekonomik krizin kadınlara olan olumsuz etkilerine değindi.

Cankurtaran ülkede artan ekonomik sıkıntıların en çok kadınları etkilediğini belirterek, “Fiyatlar almış başını gitmiş durumda. Birçok kadın elindeki az bir parayı önce mutfağına, evine, ailesine harcarken en son kendi ihtiyaçlarını düşünmektedir. Çıkıp pazarda en son kendine ne zaman ayakkabı aldın diye sorsan 100 kadından 80’ni bir yıldan fazla bir zamanı söyleyecektir. Şu an bu konuda net veri olmamakla birlikte işten çıkarmalarda kadınların daha fazla mağdur edildiği duyumlarını alıyoruz. Çalışan kadınlar işlerinden olma riskini daha fazla yaşarken, eşlerinin işi bozulan kadınlar da sırf aile bütçesine veya eşlerine destek olmak adına daha düşük ücretli işlere yönelmekte veya razı olmak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle bugün erkeklerde asgari ücretle çalışanların sayısında yüzde 116 artış varken bu oran kadınlarda yüzde 171’e ulaşmış durumda” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“EKONOMİK SIKINTILAR KADINA ŞİDDETE MAZERETE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR”

“Son dönemlerde gazeteleri açtığımızda çok sayıda kadın cinayeti ya da kadına yönelik şiddet haberi görüyoruz. Haberlerin birçoğunda da şu ibarelere rastlamaktayız. İflas eden ya da işleri bozulduğu için bunalıma giren adam karısını öldürdü veya dövdü! Ekonomik krizin insanları bunalıma soktuğu doğru ama nedeni her ne olursa olsun ekonomik sıkıntılar kadına yönelik şiddete mazerete dönüştürülemez. Böyle bir dil tutturulması bile uygulanan o şiddetin zihinlerde haklı görülmesine neden olabilir. Bu haberlerin yazımında bu ayrıntıya dikkat edilmeli ve hassasiyet gösterilmelidir” diyerek sözünü bitirdi.

Etiketler
Ekonomik kriz