Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye Cemal Kaşıkçı yazısı: Kaşıkçı'nın naaşının parçalandığını kabul ettiler

Suudi Arabistan makamları Türkiye'ye gönderdiği yazıda, Riyad Mahkemesi'nin Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili verdiği kararı aktardı. Kararda, Kaşıkçı'nın naaşının parçalandığı kabul edildi ve bazı devlet görevlileri 'suçlu' bulundu.

Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye Cemal Kaşıkçı yazısı: Kaşıkçı'nın naaşının parçalandığını kabul ettiler

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmesiyle ilgili Türkiye'de yürütülen dava, iki hafta önce Suudi Arabistan’a devredildi.

Başta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak AKP yöneticileri, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı işaret ediyordu.

Türk yargısının kararında, bir süredir devam eden ekonomik krizin ve Suudi Arabistan'la ikili ilişkilerin geliştirilmesi çabalarının etkili olduğu ileri sürülüyor. Sonuç olarak; Kaşıkçı cinayeti dosyası, cinayetin kararını verenlere devredildi.

KAŞIKÇI’NIN PARÇALANDIĞINI KABUL ETTİLER

T24 yazarı Tolga Şardan, haberinde Suudi Arabistan makamlarının Türkiye’ye gönderdiği yazıyı yayımladı.

Yazı çerçevesinde, yargılamayı yürüten Riyad Ceza Mahkemesi Birinci Ceza Dairesi’nin 23 Aralık 2019 tarihli kararı açıklandı. Kararda, Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğü ve cesedinin akıbetine dair detaylar yer aldı.

Söz konusu yazıyla, Suudi makamları, Cemal Kaşıkçı’nın naaşının parçalanarak yok edildiğini kabul ediyor.

Riyad Mahkemesinin kararında şu ayrıntılar bulunuyor:

-Sanıklar, Maher Abdülaziz M. Mutreb (Albay / Veliaht Prens’in istihbaratçısı): Bir kişiyi hukuka aykırı olarak öldürme ve ölünün vücudunu parçalayarak kutsallığını ihlal etme emrini vermek, cinayet ve faillerini gizlemedeki suçluluğu,

-Salah Mohammed A. Tubaigy (Albay / Suudi Bilimsel Adli Tıp Konseyi Başkanı): Öldürmek amacıyla kurbana ölümcül bir madde enjekte etmek ve cesedini parçalara ayırarak ölünün kutsallığını ihlal etmek, suçu ve suç ortaklarını örtbas etmek ve ticareti kısıtlı ruhsatsız tıbbi malzeme kullanma ve güvenlik yetkililerini yanıltmaktan suçluluğu,

-Turki Mushaffaf M. Alshehri: Kurbanın elini bağlamak vücudunu parçalama eylemine katılmak, cinayeti ve faillerini örtbas etmekten suçluluğu,

-Waled Abdullah M. Alshehri: Kurbanın elini bağlamak vücudunu parçalama eylemine katılmak, cinayeti ve faillerini örtbas etmekten suçluluğu,

-Faad Shabib A. Albalawi: Kurbanın elini bağlamak vücudunu parçalama eylemine katılmak, cinayeti ve faillerini örtbas etmekten suçluluğu…”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “kanuna uygun” diyerek Suudi Arabistan’a dosyanın devrine onay vermesinin ardından, Cemal Kaşıkçı dosyası Türkiye’de kapatıldı ve dava cesedi parçalayanlara teslim edildi.

Etiketler
Suudi Arabistan Mahkeme Türkiye Cemal Kaşıkçı