THK'ya güvenmeyip uçuş sertifikasını THK'dan alan 'Bakan': Bir Bekir Pakdemirli portresi

10 Temmuz 2018 tarihinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na atanan Bekir Pakdemirli istifa etti. Pakdemirli'nin bakanlığı boyunca adının geçtiği skandallar ise unutulmadı.

THK'ya güvenmeyip uçuş sertifikasını THK'dan alan 'Bakan': Bir Bekir Pakdemirli portresi

Yaklaşık 3,5 sene bakanlık görevinde bulunan Pakdemirli, geçtiğimiz sene orman yangınları sırasında yaptığı skandal açıklamalarla sık sık gündeme geldi. Ancak Pakdemirli’nin skandalları o dönemki açıklamalarla sınırlı değil.

AĞABEYİ FETÖ TUTUKLUSU

Bekir Pakdemirli’nin ağabeyi Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, 2016 yılından beri FETÖ örgütüne üye olmaktan cezaevinde tutuklu bulunuyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin eski rektörü olan Ağabey Pakdemirli, Manisa merkeze 17 kilometre uzaklıkta bulunan ve 2014 yılında faaliyete geçen T Tipi Cezaevi'nde kalıyor. Bunun yanında Bekir Pakdemirli’nin doktorasını Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde yaptığı biyografisinde yer alırken, doktora tezini 2016 yılında tamamladığı görülüyor.

THK'ya güvenmeyip uçuş sertifikasını THK'dan alan 'Bakan': Bir Bekir Pakdemirli portresi - Resim : 1

BABASI ESKİ BAŞBAKAN YARDIMCISI

Bekir Pakdemirli’nin babası Ekrem Pakdemirli de Türk siyasetinde sahne alan isimlerden biri. Pakdemirli, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcılığı, 9 Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcılığı, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Başbakanlık Baş Danışmanlığı, Büyükelçilik, 18,19, 20 ve 21. Dönem Manisa Milletvekili ile Ulaştırma, Maliye ve Gümrük, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı. 2015 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Ekrem Pakdemirli, birçok kurum ve kuruluşta da yöneticilik yaptı.

THK'ya güvenmeyip uçuş sertifikasını THK'dan alan 'Bakan': Bir Bekir Pakdemirli portresi - Resim : 2

ÖNERGELERE İLGİSİZ KALDI

Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde milletvekillerinin tek denetim imkanı olan yazılı soru önergelerine ilgisiz kalmasıyla da dikkat çekti. TBMM’deki muhalefet partilerinin milletvekilleri, üç yıllık görev süresinde Pakdemirli’ye “orman yangını” içerikli 86 soru önergesi ulaştırdı. Pakdemirli, bu önerilerden sadece 11’ine süresi içinde yanıt verirken 70 önergeyi süresi geçtikten sonra yanıtladı. Pakdemirli, beş önergeye ise hiç yanıt vermedi. Pakdemirli’nin yanıtsız bıraktığı beş soru önergesinden ikisinin “orman yangını söndürme uçakları”na ilişkin sorular içeriyor olması dikkat çekti.

ENKAZ ÜSTÜNE ÇIKIP TELEFONLA KONUŞTU

İzmir'de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem sonrası kente giden Bekir Pakdemirli, Bayraklı'da çöken bir binanın enkazının üstüne çıkarak, mahsur kalan bir vatandaşla telefonla konuşmuştu. Danışmanı da bu görüşmeyi videoya çekmişti. Bakan Pakdemirli'nin onlarca kişinin hayatta kalma mücadelesi verdiği enkazın üstüne çıkarak telefonla konuşması büyük tepkiye yol açmıştı.

"BU ADİLERE SANDIKTA CEVAP VERECEK MİSİNİZ?"

Amasya Taşova'da miting yapan Bekir Pakdemirli, muhalefeti kastederek: "Bu adilere sandıkta cevap verecek misiniz" demişti. O anların görüntüleri sosyal medyada paylaşılınca Pakdemirli büyük tepki çekmişti. Pakdemirli "Konuşmam sırasında miting alanına gelen bir kişinin 'Ben PKK'lıyım' diye provokasyon yapması ve son dönemde kamuoyuna da yansıyan, bazı partilerin listelerinde terör örgütü bağlantılı çok sayıda kişinin yer aldığının ortaya çıkması üzerine, 'Bu adilere dersini sandıkta verecek misiniz?' diye seslendim" demişti.

100 BİN LİRALIK İHALEYİ KÜÇÜMSEDİ

Bekir Pakdemirli, ihalesiz et alındığı iddiasını soran Fox TV muhabirini azarlamıştı. Bu önemli iddiayı soran gazetecinin ‘ıvır zıvır işler yaptığını' iddia eden Pakdemirli, “Gazetecilik değil, maskaralık yapıyorsunuz” diyerek muhabiri hedef göstermişti. Pakdemirli, ihalenin bedelini küçümseyerek; “Ya 100 bin liralık ihale. Devlette milyarlarca dolar… Gelip korsan yayın yapıyorsunuz ve size akreditasyon uygulayacağım. Devlette 100 milyarlarca dolarlık alım yapılır. Ve yaptığınız ıvır zıvır şeylerle devletin saygınlığını yitirmeye çalışıyorsunuz. Bunu hiç doğru bulmuyorum. Bu sizin yaptığınız gazetecilik değil maskaralıktır.” demişti.

SKANDAL ATAMALAR

Bekir Pakdemirli’nin kamuda bir gün bile görev yapmayan ve hakkında SPK’nin yolsuzluktan suç duyurusunda bulunduğu Ecmel Ercan’ı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’na atadığı ortaya çıkmıştı. Ardından Pakdemirli’nin Ege Ordu Komutanlığı’nda sivil memur olarak çalışan, kendi danışmanlarından Uğur Sadioğlu’nun kardeşi Fatma Sinem Sadioğlu’nu Orman ve Köy İşleri Daire Başkanı olarak atadığı belirlenmişti.

İZMİR YANGINLARINA TRAJİKOMİK AÇIKLAMALAR

Pakdemirli, Ağustos 2019’da yaşanan İzmir yangınlarında ‘söndürme çalışmalarına neden THK uçakları katılmıyor?’ sorusuna "3 tane uçak motoru arızalı şekilde duruyor 3 tanesi de yağ akıtıyor. Çalıştırabilenler varsa buyursunlar gelsinler çalıştırsınlar" şeklinde yanıt vermiş, arkasından "Bugün itibarıyla Türkiye’de bize hizmet verecek bir uçak filosu maalesef bulunmuyor" diye belirtmişti. Pakdemirli konuyla ilgili yaptığı bir diğer açıklamada THK'nın yangın söndürme uçaklarına ilişkin, "Kim uçmak istiyorsa uçsun bunlarla. Benim THK'ye bir lira borcum yok. Biz kamu kurumuyuz, bu iş çocuk oyuncağı değil. Benim teşkilatım bunlarla uçmak istemiyor, nokta. Memuriyeti olanlar diyor ki 'Ben bu uçağa binmem.' 'Bineceksin' dediğin zaman, 'Memuriyetten atın beni yine de binmem.' diyor. Bu uçaklar belge üzerinde ne olursa olsun, emniyetli olarak addedilmiyor. Hele ki bu saatten sonra devletin bir bakanı 'Biz bu uçakları emniyetli bulmuyoruz' demiş, konu bitmiştir" ifadelerini kullanmıştı.

“30 YILLIK PİLOTUM” DİYEN 45 YAŞINDAKİ BAKAN

Pakdemirli’nin “Türk Hava Kurumu’nun (THK) uçuşa elverişlilik sertifikalarına 30 yıllık pilot olarak ben güvenmiyorum” açıklaması dikkat çekmişti. 2019’da bu açıklamayı yapan Pakdemirli’nin 1973 doğumlu olması ve açıklamayı yaptığı tarihte 45 yaşında olması dikkat çekmişti. Pakdemirli’nin uçak sürmek için ehliyet anlamına gelen özel pilot lisansını ‘güvenmiyorum’ dediği THK’dan aldığı ortaya çıkmıştı.

DONDURULMUŞ PATATES FİRMASININ DANIŞMANI

Pakdemirli döneminde Türkiye’de patates ithal yasağı kalktı. “Tohumluk olmayan, taze veya soğutulmuş” patates ithalatında gümrük vergileri ise uzun süre sıfırlandı. 200 bin ton patates ithalatı için gümrük vergisini sıfırlanmasının nedenini Pakdemirli, karantina ile açıklamıştı. Ancak daha sonra Pakdemirli’nin dünyanın en büyük dondurulmuş patates üreticisi McCain Food Şirketi’nde Ortadoğu Danışmanı ve üst düzey yöneticisi olarak görev yaptığı ortaya çıkmıştı.

PARA VAR Kİ İTHALAT YAPILABİLİYOR

Yeni Akit Gazetesi Ankara Temsilcisi Hacı Yakışıklı'ya konuşan Pakdemirli, “Bu ‘Saman ithal ettiniz, buğday ithal ettiniz' diyenlere karşı şunu söylüyorum; Türkiye'de para var ki ithalat yapabiliyor.” sözleriyle dikkat çekmişti.

FETÖ TUTUKLUSUNA İMAMOĞLU TEKLİFİ

Gazeteci Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun birlikte kaleme aldığı Cendere isimli kitapta "CHP’li Ekrem İmamoğlu ve Özlem Çerçioğlu'nun yolsuzluklarını veya FETÖ ile ilişkilerini" anlatırsa, FETÖ sanığına aynı gün içinde tahliye ve para vaat edildiği iddia edildi. FETÖ sanığı Erkan Kararslan’ın avukatı Emre Kılıçarslan İzmir’de gizli bir buluşmaya çağırıldı ve karşısında Bekir Pakdemirli’yi gördü. Kılıçarslan’a Pakdemirli tarafından “Eğer FETÖ tutuklusu Karaarslan, Ekrem İmamoğlu ve Özlem Çerçioğlu başta olmak üzere CHP’li belediye başkanlarının yolsuzluklarını, usulsüzlüklerini veya FETÖ ile ilişkilerini anlatırsa karşılığında aynı gün içinde tahliye, ilk celsede beraat, onlarca milyon liralık sermayesi olan iş imkanları” vaat edildiği iddia edildi. Soruların yöneltildiği Pakdemirli ise yanıt vermekten kaçındı.

ANKET YOLUYLA FİŞLEME

Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanı olduğu dönemde Personel Genel Müdürlüğü aracılığıyla birimlere gönderdiği anket ile personelin birbirini “performans değerlendirmesine” tabi tutmasını istemişti. Personel Bilgi Yönetim Sistemi’nden her personele özel olarak gönderilen anketlerde, personel isimleri verilerek hakkında değerlendirme yapılması istenmişti. Anketi belli bir tarihe kadar doldurmayan personel hakkında “göreve itaatsizlikten” soruşturma başlatılabileceği ortaya çıkmıştı.

İSPANYA’DAN İTHAL EDİLEN SAHTE SERTİFİKALI HAYVANLAR

İspanya’dan ithal edilerek Türkiye’ye giren sahte sağlık sertifikalı 3 bin civarında hayvan CHP'li milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu tarafından Meclis gündemine taşınmıştı. Pakdemirli, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında “Hayvanlara el koyduk. Hayvanlar karantina altında. Hiçbir sıkıntı yok, karantina süresi devam ediyor. Normal şartlarda İspanya’dan alınarak Lübnan için yola çıkmış ama evrakta bir sahtekârlık yapılarak Türkiye’ye sokulmak istenmiş” demiş ve bunun günlük siyasete alet edilemeyecek “teknik” bir konu olduğunu ifade etmişti.

ET YERİNE BALIK YENSE BU İŞ ÇÖZÜLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (ASAUM) tarafından Ziraat Fakültesi’nde “Balık Ankara’da da Yenir” temalı festivale katılan Bekir Pakdemirli, buradaki açıklamalarıyla da gündem olmuştu. Pakdemirli "Türkiye'de çok konuştuğumuz bir şey var, o da et ithalatı. Senelik 60-100 bin ton et ithalatı yapmışız bugünlere kadar. Bugünlerde çok ihtiyacımız yok gibi görünse de hayvan sayımızda bir miktar eksiğimiz var. Yoksa Türkiye'nin toplam protein üretiminde eksiği yok. Et yerine balık, tavuk, hindi, yesek bu iş çözülecek" sözleriyle tepki çekmişti.

BABA OĞLUNA VERMİYOR

Üreticiye tüm teşviklerin kısıldığı eleştirilerinin odağında olan Pakdemirli’nin kaz yetiştiricilerine verdiği desteği “En az bin adet damızlık kaz ve en az 500 adet ticaret kazına sahip üreticiye, yeni kümes yapımı ve alet ekipman alımına yüzde 75 hibe veriyoruz. Bu yüzde 75 hibeyi baba oğluna vermiyor” diye açıklaması da tepki çekmişti.

UYARILARIMIZI YAPTIK AMA SEL ALLAH’IN İŞİ

Bekir Pakdemirli, Trabzon Araklı'da yaşanan sele ilişkin olarak yaptığı açıklamayla da gündeme gelmişti. 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 7 kişinin de kayıp olduğunu belirten Pakdemirli, "Yani sel, taşkın ve heyelanla ilgili saat 12 civarında uyarılarımızı yaptık ama en nihayetinde bu işler Allah'ın işi. Nerede ne olacağını da bilemiyorsunuz" sözlerini sarf etmişti.

MANAVGAT YANGINI

Manavgat’ta geçtiğimiz yaz çıkan yangınlarla ilgili yangını bir süre Ankara'daki yangın yönetim merkezinden takip ettiklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bölgeye intikal ettiğini söylemişti. Pakdemirli’nin bu açıklaması da “neden talimat bekledi?” sorularına neden olmuştu. İzmir yangınından 2 sene sonra meydana gelen Manavgat yangınında da THK ile uçak sorunu yaşayan Pakdemirli, yoğun tepki ile karşılaşmıştı. Yangına müdahale için Rusya Büyükelçiliği’nin 3 uçak gönderdiğini açıklaması dikkat çekmişti. Yurttaşlar Pakdemirli'yi protesto etmiş, o anlar da kameralara yansımıştı.

ORMANLARIN YANMASINA MÜSAADE ETMEK ZORUNDA KALDIK

Bekir Pakdemirli, Manavgat’ta başlayıp büyüyen ve günlerce süren yangınla ilgili "Benim son 5 günlük bilançoda gördüğüm, Orman teşkilatı yerleşim yerlerini korumaktan, birinci derecede aslında sorumluluk belediyelerdedir, ormanların yanmasına müsaade etmek zorunda kaldık" açıklamasıyla tepki çekmişti.

THK NEFRETİ: ESKİYE RAĞBET OLSA BİT PAZARINA NUR YAĞARDI

Marmaris’teki yangınlara ilişkin açıklama yapan ve THK ile bir problemleri olmadığını söyleyen Pakdemirli, THK için “Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı” benzetmesini kullanmıştı. Pakdemirli, "Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı. Bizim yaptığımız iş ciddi bir iş, çocuk oyuncağı değil, alev toplarıyla uğraşıyoruz. Bize ister hava gücü ister arazöz ister arazi aracı her ekipmanın en iyisi gerekir. Miadını, ekonomik ömrünü doldurmuş, uçmakta zorlanan ekipmanlar hakkında teşkilatımız bir karar aldı ben de bu kararın arkasındayım. Bizim Türk Hava Kurumu (THK) ile asla bir problemimiz olmaz” demişti.

THK UÇAKLARINA 60’LARDAN KALMA DİYEN PAKDEMİRLİ: ENVANTERİMİZDE YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI YOK

Pakdemirli, son teknoloji istediklerini söylemiş ve THK uçaklarını beğenmediğini ifade etmişti. Ancak bu açıklamanın ardından “Envanterimizde yangın söndürme uçağı ve helikopteri bulunmuyor” diyerek tepki çekmişti. Pakdemirli’nin sözleri şöyle olmuştu: “Biz son teknoloji diyoruz hala antikacı dükkanı gibi 60'lardan kalan uçakları kullanalım deniyor. Orman teşkilatı istemediği için 2 senedir bunları kullanmıyoruz, 2 senedir daha verimli uçaklar kullandık. Bir tane bu işlerden anlayan insan şunu demeli, helikopter sayınız arttı, noktaya atış yapabiliyorsunuz, bravo. Havada ne kullandığımız değil, yere ne kadar su attığımız önemli olmalı. Biz bir de ihale sistemi ile alım yapıyoruz. Bizim envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve yangın söndürme helikopterimiz yok. Bu ezelden beri böyle. Ancak envantere de uçak alımı ile ilgili sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile çalışmalara başladık. Şu andaki uçakların tedarikçisi de THK. Burada uzay aracı kullanmamız gerekse kullanırız. Ağacın bedeli yoktur. Elbette hatasız kul olmaz. Bizim de hatalarımız olabilir.”

“THK UÇAKLARI UÇABİLECEK DURUMDA DEĞİL” DEDİ, UÇAKLAR SAĞLAM ÇIKTI

Yaz aylarında başta Manavgat’ta meydana gelen yangınlarda tartışma konusu olan ve Bekir Pakdemirli'nin “Bu uçaklar hantal, hurda uçamaz, motorları çalışmıyor” dediği Türk Hava Kurumu'na ait yangın uçaklarından 4'ünün çalışabilir durumda olduğu belirlendi. THK Kayyum Heyeti Başkanvekili Abdullah Kaya, THK'daki 9 yangın söndürme uçağından 3'ünün büyük bakım ihtiyacı nedeniyle atıl durumda olduğunu 6'sının ise yangınla mücadeleye katılabileceğini açıkladı.

Pakdemirli'nin "hurda" dediği uçakların 2019 yılında Teknofest'te gösteri yaptığı anlar kameralara böyle yansımıştı.

Etiketler
Tarım Bakanlığı Temmuz Bekir Pakdemirli