Selvi yazdı: AKP'de HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için toptancı bir yaklaşım var mı?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında AKP'de HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda toptancı bir yaklaşımın olmadığını yazdı.

Selvi yazdı: AKP'de HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için toptancı bir yaklaşım var mı?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında, "AKP'de HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda toptancı bir yaklaşım yok" diye yazdı.

Selvi, yazısında şunları kaydetti:

Dokunulmazlıklarla ilgili olarak AK Parti kulislerinin nabzını tutmaya çalıştım. Daha sürecin başındayız. İlerleyen zaman içinde AK Parti’nin tavrının netleşmesi bekleniyor. Ama şunu söyleyebilirim: HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda toptancı bir yaklaşım yok.

KOBANİ VE TERÖRLE MÜCADELE

Kobani fezlekeleri konusunda bir hassasiyet olduğu inkâr edilemez bir gerçek. Öncelik Kobani ve terörle mücadeleye ilişkin dosyalarda. Bu dosyaların tamamı neredeyse HDP’lilerle ilgili.

İKİ KRİTER

Buna rağmen dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili olarak yine de toptancı bir yaklaşım yok. Dosyalar tek tek incelenecek.

1- Suç isnadı nedir, fezleke hangi mahkemeden intikal etti?

2- Suçun ceza aralığı ne kadar?

İki kritere göre önce fezlekelerle ilgili tablo netleştirilecek.

FEZLEKELERİN DÖKÜMÜ

195 milletvekili hakkında dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili dosya düzenlenmiş. Milletvekilliği sona erenler ve dava dosyası düşenler nedeniyle 9 dosya işlemden kaldırılmış. 186 milletvekili hakkında 1346 fezleke var.

İADE EDİLEN DOSYALAR

Geçen dönemden 252 dosya intikal etmiş. Bu arada her gelen dosya işleme konulmamış. Meclis bu dönemde çeşitli nedenlerle 67 dosyayı iade etmiş. Bunların 62’si HDP, 3’ü CHP, 1’i MHP, biri de bağımsız milletvekiline ait.

REKOR HDP’LİLERDE

Dokunulmazlık dosyalarında rekor HDP’lilerin. 957 HDP, 246 CHP, 8 İYİ Parti milletvekili hakkında dosya bulunuyor. AK Parti’de ise 12 milletvekili hakkında 13 fezleke düzenlenmiş durumda. Diğerleri ise Meclis’te temsil edilen ya da bağımsız milletvekillerine ait.

Etiketler
Abdulkadir Selvi HDP Hürriyet