TGS: 'Basın İlan ücretleri artsın'

Medya artan kur baskısı ile karşı karşıya TGS çözüm önerilerini sıraladı.

TGS: 'Basın İlan ücretleri artsın'

Mehmet Emin Kurnaz/ Birgün -Kağıt fiyatlarının dolar kurundaki yükselişe bağlı olarak olağanüstü artışı sebebiyle yazılı basının yaşadığı kriz sürerken, Basın İlan Kurumu’nun Genel Kurul’u öncesi Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS) Başkanı taleplerini anlattı.

TGS Başkanı Gökhan Durmuş, hükümetin kabul etmese de ortada kâğıt fiyatlarının artışına bağlı büyük bir sıkıntı olduğunu, bu sorunun giderilmesi için çözüm önerilerini Basın İlan Kurumu’nun 28 Kasım’da yapılacak genel kurulu öncesi ilettiklerini belirtti. Durmuş, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İthal kağıtla yayıncılığı sürdürüyor olmamız başlı başına bir sorun. Bu da tabii gazeteler açısından sürdürebilirliği zora soktu. Hepimiz biliyoruz, kapanmalar yaşandı, gazeteler daralmaya gitti, fiyat arttırımına gitti. Ama bunların hiçbiri elbette esaslı bir çözüm üretmiyor.

TGS'DEN İKİ AYRI ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Burada önemli iki çözüm önerimiz var. Birincisi Basın İlan Kurumu’nun (BİK) Genel Kurulu. Burada resmi ilan ücretlerine, ciddi oranda bir artış yapılırsa gazeteler ekonomik olarak sürdürülebilir duruma gelecek. Bir diğeri de hükümetin bu konuda kağıt konusuna doğrudan müdahil olması, gazetelerin kağıt konusundaki ihtiyaçlarını belli oranda karşılaması gerekiyor. Bu iki çözüm olmadığı sürece maalesef basılı gazetecilik yavaş yavaş erimeye mahkûm olacak. Bu kapanmaların iki yansıması var. Birincisi, halkın haber alma ağı giderek daralıyor. İkincisi de tabii burada çalışan gazeteciler işsiz kalıyor.”