Tanık beyanları belgelerle çürütüldü ama mahkemeye yetmedi

Gazeteciler Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu’na çürütülen iddialara rağmen mahkeme tarafından “örgüt üyesi” oldukları gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Tanık beyanları belgelerle çürütüldü ama mahkemeye yetmedi

GERÇEK GÜNDEM /

Gazeteciler Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu’na çürütülen iddialara rağmen mahkeme tarafından ceza verildi. 8 Eylül’de İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında Eser ve Topaloğlu’na “örgüt üyesi” oldukları gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Tanıklar Özgür Baran ve Dilek Akyol’un ifadelerine dayandırılarak 29 Kasım 2019’da gözaltına alınan gazeteciler, 3 Aralık’ta çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yaklaşık 2 ay sonra hazırlanan iddianamede tanık Özgür Baran, Topaloğlu için “Beyaz saçlıdır” ifadesini kullanmıştı. Oysa Topaloğlu gözaltına alındığında saçları siyahtı.

İDDİALAR ÇÜRÜTÜLMESİNE RAĞMEN CEZA VERİLDİ

Tanık Özgür Baran’ın Topaloğlu için “2014 yılında yurt dışına çıkmıştır” ifadelerinden hareketle iddia makamı, “Sanık her ne kadar yurt dışına çıkmadığını ifade etse de sanığın değişik zaman diliminde yurt dışına çıktığı görüldü” diyerek ceza talebi için çürütülmüş iddiayı gerekçe yaptı.

Topaloğlu gerek emniyet gerek mahkemedeki savunmasında “Ben yurt dışına çıkmadım” ifadesini vermişti. Topaloğlu için pasaport şubeden istenen “yurt dışı giriş çıkış” belgelerine göre 2014 yılında yargılandığı başka dava nedeniyle yurt dışı yasağı olduğu, dolayısıyla herhangi bir yurt dışı çıkışının olmadığı ortaya konuldu.

Yine mahkemenin talebine karşılık 2014 yılında öğrenci olan Topaloğlu için İstanbul Üniversitesi “Söz konusu tarihte bahse konu kişi bizim öğrencimiz. Yüzde 80 teorik ve zorunlu dersleri vardır. Öğrencimiz bu süre zarfında tüm dersleri başarı ile verip mezun olmuştur” diye yanıt verdi.

İDDİANAMEYE ALINMAYAN GERÇEKLİK

Gazeteci Sadiye Eser için ise emniyet ifadesinde aynı tanık “2014 yılında sarı saçlıydı” demişti. Ancak Eser’in 2014 yılında çektiği fotoğraflarda saçlarının siyah olduğu belgelendi. İddia makamı bu gerçekliği iddianameye almadı.

Heyet, 12 Mayıs’taki 8’inci duruşmada mütalaasını sunarak, Topaloğlu ve Eser için ceza talebinde bulundu. Mütalaada, “Tanık Dilek Akyol’un soruşturma aşamasında Topaloğlu’nu tanıdığını ama kovuşturma aşamasında tanımadığını söyleyerek sanığı suçtan kurtarmaya çalışmıştır” ifadeleri kullanıldı. Oysa tanık Akyol hem soruşturma aşamasında hem de kovuşturma aşamasında Topaloğlu’nu tanımadığını ifade etmişti.

İddialar çürütülmesine rağmen mahkeme Topaloğlu ve Eser’e “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Etiketler
Hapis cezası Mahkeme