BM Heyeti'ne Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda engel

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında Türkiye'ye gelen Birleşmiş Milletler heyeti Suudi Arabistan Konsolosluğu’na alınmadı.

BM Heyeti'ne Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda engel

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında Türkiye'ye gelen Birleşmiş Milletler Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ve beraberindeki heyet bugün İstanbul’daydı.

İngiliz avukat Helena Kennedy ile Dünya Adli Tıp Akademisi Eski Başkanı olan Coimbra Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duarte Nuno Vieira’nın de eşlik ettiği Callamard bu sabah, Kaşıkçı’nın öldürüldüğü Levent’teki Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’na gitti.

Konsolosluğa alınmayan BM raportörü ve beraberindekiler konsolosluğun önünde beklediler ardından çevrede gezdiler.

BM raportörü: “Suudi makamlarına konsolosluğa giriş izni vermeleri için çağrıda bulunuyoruz”

Agnes Callamard, gazetecilerin soruları üzerine Suudi Arabistan makamlarına ziyaret izni için geç başvuruda bulunduklarını söyledi.

DHA'nın aktardığına göre; BM raportörü, “Burada ve Suudi Arabistan’da toplantı yapmak ve konsolosluğa erişim için başvurduk. Şimdi yanıt bekliyoruz. Dürüst olmak gerekirse talepte biraz geciktik. Talebimizin işlerlik kazanması için onlara biraz zaman veriyoruz. (Şimdi içeri girmeyeceğiz) hayır. Saygılı bir şekilde Suudi makamlarına biz buradayken içeriye girme izni vermeleri için çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili oluşturacağı raporu Haziran ayında Cenevre’deki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne sunacağını söyleyen Agnes Callamard, raporun Mayıs ayı sonlarında kamu erişimine açılacağını da dile getirdi.

Ömer Çelik: “Raportörün konsolosluğa alınmaması skandal”

Suudi Arabistan’ın BM raportörünü diplomatik misyona almamasına Adalet ve Kalkınma Partisi’nden sert tepki geldi.

Bugün A Haber yayınına katılan Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Ömer Çelik, durumu ‘skandal’ olarak nitelerken Suudi Arabistan’ın cinayetin işlendiği günden bu yana Riyad yönetiminin işbirliği yapmaktan uzak durduğunu ifade etti.

Çelik, “Bu raportörün içeri alınmaması tabii ki bir skandaldır. İşbirliği yapılmadığını, bir şeylerin örtbas edildiğini gösteren bir yaklaşımdır. Halbuki Suudi Arabistan için en hayırlı yol en doğru yol şeffaf bir şekilde bu sürece katkıda bulunmaktır. Bu tablo neyi gösteriyor. Türkiye'nin tezi olan uluslararası soruşturma açılması gerektiği konusunda Birleşmiş Milletlerin ısrarcı olmasını ve bu uluslararası soruşturmanın açılması gerektiğini gösteriyor” dedi.

Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’ndan ayrıldıktan sonra özel bir görüşme yapan BM raportörü ve beraberindekiler öğleden sonra İstanbul Adalet Sarayı’na giderek İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile görüştü.

Dört saat süren görüşmenin ardından heyetiyle birlikte İstanbul Adalet Sarayı’ndan ayrılan Birleşmiş Milletler raportörü, yarın da bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ve gazetecilerle görüşecek.

31 Ocak’ta yeniden Ankara’ya geçecek heyet, 3 Şubat’ta Türkiye’den ayrılacak.

Etiketler
Cemal Kaşıkçı cinayeti Suudi Arabistan Soruşturma Türkiye Cemal Kaşıkçı