Köylüler, OSB'ye karşı direniyor: 'Bamya toplarken kepçe girdi'

Amasya Taşova'da kurulmak istenen OSB'ye köylüler tarım arazisi olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor. Bir kadın, eşinin sabah saatlerinde bamya toplarken gözaltına alındığını söyledi.

Köylüler, OSB'ye karşı direniyor: 'Bamya toplarken kepçe girdi'

Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü'nde, Taşova Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmak isteniyor. Köylüler projeye karşı günlerdir direniyor. OSB projesinin iptali istemiyle açtıkları davalar ise sürüyor.

Süreç devam ederken söz konusu arazilere proje için kamyonlar ve kepçeler geldi. Mera arazilerini korumak isteyen köylülerle kolluk kuvvetleri arasında gerginlik ve arbede yaşandı. Çok sayıda köylü de geçen günlerde gözaltına alınmış, sonrasında serbest bırakılmıştı. Köylü kadınlar bugün Taşova Kaymakamlığı önüne giderek projeyi protesto etti ve süt döktü.

“BAMYA TOPLARKEN KEPÇE GİRDİ”

Gerginlik bugün köyde de sürdü. Halktv.com.tr’den Hazal Ocak’a konuşan 47 yaşındaki bölge sakini Yalçın Polat, eşinin bamya toplarken gözaltına alındığını belirtti.

Polat, “Eşim sabah çocuklarla beraber bamya tarlasına gidiyor. Bamya toplarken kepçe tarlaya girince ‘yapmayın, etmeyin’ diyor. O esnada kızımın üzerine çöküyorlar. Kızım astım hastası. Eşim de kızımı almaya çalışırken arbede yaşanıyor. Arbededen sonra 2 kadın astsubay şikâyetçi oluyor. Darp raporu alıyor” dedi.

“4 KASIM’DA BİLİRKİŞİ KEŞFİ VAR”

Eşinin serbest bırakıldığını ve hastanede olduklarını anlatan Polat, “Bizim köyün toplam bin dönümlük bir alanı var. Bin dönümlük alanın 800 dönümü bizim elimizden OSB yapılacak diye alınıyor. Bu 800 dönümlük alanda komple tarım ve hayvancılık yapıyoruz. Bunun içinde tapulu tarım arazimiz var. Hazine arazileri var. Mera arazileri var. Mera arazilerimizi bile hazineye geçirdiler. Biz mahkemeye gittik. Mahkemede bilirkişi raporunda burada ‘yüzde 78 OSB yapılamaz’ dediler. Burası tarım ve hayvancılığa uygun raporu çıkmasına rağmen buna itiraz ettiler. 4 Kasım’da tekrar itiraz üzerine yeni bilirkişi heyeti gelecek. Onu bile beklemediler, tarlalara girdiler. Köylü direnmeye çalıştıkça her gün birilerini dövdüler” dedi.

“BİZ KÖYÜZ, KÖYLÜYÜZ”

Polat seslerini kimseye duyuramadıklarını ifade ederek özetle şöyle konuştu:

"Biz geçimimizi tarım ve hayvancılıktan sağlıyoruz. O küçük alana da Organize Sanayi Bölgesi yapıldığı zaman sadece evlerimiz kalıyor. Bir karış toprağımız kalmıyor. Biz köyüz, köylüyüz. En büyük köylerde bile 400, 500 hayvan varken köyümüzün 3 bine yakın hayvanımız var. Onu bile göz önüne almıyorlar. Kanun nizam tanımıyorlar. Türkiye’de sesimizi kimseye duyuramadık. Siyasi partiler, muhalefet partileri, kimse yanımızda değil. Sanki biz vatanını, milletini seven bir köylü değiliz de vatan hainiymiş gibi dışarıya göstermeye çalışıyorlar. Köyümüzden bir dönem MHP’ye bir dönem CHP’ye oy çıktı. Ak Parti’ye hiç oy çıkmadı. Ak Parti’ye oy çıkmaması olayı siyasi bir boyuta getirdiler. Taşova bölgesinde organize sanayi bölgesi için 4 köy tespit edildi. 4 tanesinin durumu aynıydı. Mera ve hayvancılık vardı. Onları elediler, bizim köy kaldı."

Etiketler
Amasya Gözaltı