TMO'nun arpa ve buğday ithalatı ihalesinin bedeli 285 milyon dolar

CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Orhan Sümer, Meclis gündemine taşıdığı ithalat ihalesi sonucunda toplam 285 milyon 644 bin 800 dolar ödeneceğini söyledi.

TMO'nun arpa ve buğday ithalatı ihalesinin bedeli 285 milyon dolar

CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Orhan Sümer, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) gerçekleştirdiği arpa ve buğday ithalatını Meclis gündemine taşıdı.

"İthal tarım hem yerli çiftçinin hem ekonominin belini büküyor" diyen CHP'li Orhan Sümer, TMO'nun gerçekleştirdiği ekmeklik buğday, arpa, ham ayçiçeği yağı ithalatlarına ilişkin ihale sonucu toplam 285 milyon 644 bin 800 dolar ödeneceğini söyledi.

'TÜRKİYE ÜRETSEYDİ BU PARALARI ÖDEMEK ZORUNDA KALMAYACAKTI'

Sümer, "Defalarca yerli tarımın ve çiftçinin desteklenmesi gerekiyor dememize rağmen ithal tarım politikalarına devam ediliyor. Türkiye’de ithal edeceği bu arpa ve buğdayı yerli çiftçi eliyle üretseydi bu paraları ödemek zorunda kalmayacaktı" dedi.

MADAGASKAR’DAN BÖRÜLCE İTHALATI

Sümer, Meclis gündemine taşıdığı ithalat ihalesine ilişkin, "AKP iktidarının tarım politikaları incelendiğinde herkes bir akıl tutulması yaşandığını görecektir. Madagaskar’dan börülce ithal ediyoruz. Öyle ki bahsettiğimiz ülkede 40 yıldır ağır kuraklık yaşanıyor. Halkının yüzde 70’i günlük 1 dolar gelire sahip ve ülkede büyük kıtlık yaşanıyor" diye konuştu.

'EKONOMİK KRİZDE DÖVİZ ÖDEMEK ZORUNDA KALMAZDIK'

"Böyle bir ülkeden bakliyat ithalatımız yüzde 193 artmış durumda. Tarım Bakanlığı bu politikalarla artık sadace yerli çiftçiye değil ülkeye de ihanet içerisindedir" diyen Sümer, açıklamasını şöyle devam ettirdi:

"AKP iktidarının ekonomi politikaları olduğu gibi tarım politikaları da hatalı. Ne yazık ki hepsi zincierleme bir şekilde bir birlerini etkiliyor. Defalarca yerli tarımın desteklenmesini, Türkiye’nin kalkınmasının yolunun planlı, teknolojik tarımsal faliyetlerden geçtiğini söyledik. Çiftçilerimiz neredeyse gün aşırı eylem yapıyor. AKP İktidarı duymuyor. Buğdayın keşfedildiği topraklarda ithal buğday, ithal arpa kabul edilebilir bir politika değildir. 285 Milyon Dolar, yerli çiftçilerimize dağıtılsa hem daha verimli ürünler elde edilir hem de bu ekonomik kriz de döviz ödemek zorunda kalmazdık."

TMO'nun arpa ve buğday ithalatı ihalesinin bedeli 285 milyon dolar - Resim : 1

Etiketler
Adana Milletvekili Orhan Sümer