Kobani davası: Duruşma salonunu terk eden avukatlardan açıklama

Kobani duruşmasında salonu terk eden avukatlar açıklama yaptı.

Kobani davası: Duruşma salonunu terk eden avukatlardan açıklama

HDP'nin önceki eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobani davası, Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Mahkeme başkanı, dışarıda kalan avukatların salona alınması taleplerine karşılık vermedi. Salonda bulunan avukatlar bu durumu protesto ederken, "Koronavirüs nedeniyle alabileceğimiz insan sayısı belli" diyen mahkeme başkanı, güvenlik ve salgın nedeniyle bu kararın uygulandığını söyledi.

Bu arada avukatların itirazı devam etti. Mahkeme başkanı, cüppesiz olan kişinin salondan çıkarılmasını istedi. Bu duruma itiraz eden avukatlara, "Duruşma düzenini bozanı dışarı alırım" yanıtı verildi. Bunun üzerinde avukatlar, alkışlı protestoda bulunarak duruşma salonunu terk etti.

Diyarbakır Barosu eski Başkanı Av. Mehmet Emin Aktaş, salon dışında kalan avukatların hukuk dışı gerekçelerle içeri alınmaması sonucu savunma bütünlüğünün bozulduğunu, bu hukuksuzluğa ortak olmamak için salonu terk ettiklerini açıkladı.

AVUKATLAR: SAVUNMANIN BAĞIMSIZCA YAPILMASI KOŞULLARI SAĞLANMAZSA DURUŞMAYA DÖNMEYECEĞİZ

Duruşmanın görüldüğü salon önünde bir araya gelen avukatların açıklamasını polis engellemek istedi.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, yaşanan tartışmanın ardından açıklama yapan Diyarbakır Barosu eski Başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar, avukatların savunma görevlerini bağımsızca yapacağı koşullar yaratılmadan duruşma salonuna dönmeyeceklerini belirterek, şunları söyledi:

“Biz mahkeme başkanından dışarıdaki arkadaşlarımızın alınmasını istedik. Birçok yasal olmayan keyfi gerekçelerle almayacağını söyledi. Almazsa bizim de devam edemeyeceğimizi, çünkü savunma niteliğinin bozulduğunu ve duruşma salonunda kalamayacağımızı ve beyanımızın zapta geçirilmesini istedik. Mahkeme bunu da reddetti. Söz hakkı vermeksizin kimlik tespitine geçmeye başladı. Kimin müdafisi var kimin yok bilmeksizin bunu yapmaya çalıştı. Biz bu hukuksuzluğa ortak olmamak adına içerideki meslektaşlarımızla dışarıya çıktık. Bu davada savunma görevini üstlenen avukatların, tümü bu salonda ya da uygun görülecek başka bir salonda savunma görevlerini bağımsızca yapacağı koşullar yaratılmadığı sürece duruşma salonuna dönmeyeceğiz.”

Etiketler
Kobane eylemleri gözaltılar