BİSAM açıkladı: Açlık ve yoksulluk katlanarak büyüdü!

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin (BİSAM) Eylül ayı verilerine göre; açlık sınırı 12 bin 612 lira olurken, yoksulluk sınırı 43 bin 623 lira olarak gerçekleşti. Ayrıca, Türkiye'de sağlıklı ve dengeli beslenmenin maliyeti ise, günlük 420 lira olarak hesaplandı.

BİSAM açıkladı: Açlık ve yoksulluk katlanarak büyüdü!

Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Eylül 2023 dönemi için açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Eylül 2023 için 12 bin 612 lira oldu.

YOKSULLUK SINIRI 41 BİN 626 TL

Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 43 bin 623 lira olarak gerçekleşti.

BİSAM açıkladı: Açlık ve yoksulluk katlanarak büyüdü! - Resim : 1

GÜNLÜK HARCAMA GEREKSİNİMİ 420 TL

Günlük 420 liralık harcama içinde en yüksek maliyetli tüketim kalemi 138,16 lira ile süt ve süt ürünleri miktarı oluşturdu.

Diğer harcama grupları sırasıyla şöyle:

- Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 81.94 lira,
- Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı 89.38 lira,
- Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 33.38 lira,
- Katı yağ ve sıvı yağ ise 23.99 liralık masraf yapılması gereken ürün grubu,
- Yumurta için 8.97,
- Şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 11.53 lira harcama yapılması gerekmektedir.

HARCAMA SEPETİNDE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN PAYI ARTTI

Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 32.9 ile en yüksek paya sahiptir. Et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 27 ile ikinci sıradadır. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 21’dir. Ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 11’dir. Diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 8.5’tur.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Açlık ve yoksulluk sınırı Türkiye ekonomisi