Hyundai işçileri, sefalet ücretine karşı mücadelede kararlı

Hyundai fabrikasında işçiler, patronun önerdiği, kıdemli işçiye yüzde 14, yeni işçilere yüzde 10 zam teklifine karşı eylemlerini sürdürüyor.

Hyundai işçileri, sefalet ücretine karşı mücadelede kararlı

İzmit’te faaliyet gösteren Güney Kore merkezli Hyundai Assan fabrikasında işçilerin düşük zam dayatmasına karşı eylemleri devam ediyor.

Herhangi bir sendikada örgütlü olmayan işçiler, Hyundai’nin yeni dönem için kıdemli işçilere yüzde 14, yeni çalışmaya başlayan işçilere ise yüzde 10 zam teklif etmesi üzerine 3’er saatlik eylemlerle sefalet ücretini reddediyor.

İşçiler servis araçlarına binmeyerek iş yavaşlatıyor. 3 vardiya bulunan işyerinde emekçilerin talebi yüzde 24 zam yapılması yönünde.

SENDİKASIZ OLMALARINA RAĞMEN EYLEMDELER

BirGün'den Rıfat Kırcı'nın aktardığına göre, Hyundai eyleminin önemli noktası ise işçilerin sendikasız olması.

İşyerlerinde sendikasız işçilerin örgütlenerek eylemlilik içerisine girmesi patronların çok da alışık olduğu bir durum değil. Ancak Hyundai işçileri bunu başardı. Hatta eylemleri fabrika dışına da taşan işçiler önceki gün yol keserek yürüyüş yapmak istedi. Sabah vardiyasındaki işçiler servislere binmeyi reddederek Alikahya Köprüsü’ne yürümek istedi. İşçiler burada polis tarafından engellendi. Bunun üzerine işçiler alkışlarla fabrika kapısına yürüdü.