Erdoğan 'Şanghay' hedefini açıkladı, Kılıçdaroğlu'ndan yanıt geldi: Özenmememiz gerekiyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın son günlerde verdiği ŞİÖ üyeliği mesajlarıyla ilgili konuştu. Kılıçdaroğlu, "Bizim otoriterliğe özenmememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı

Erdoğan 'Şanghay' hedefini açıkladı, Kılıçdaroğlu'ndan yanıt geldi: Özenmememiz gerekiyor

GERÇEK GÜNDEM - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta Özbekistan'ın tarihi kenti Semerkant'ta katıldığı Şanghay İşbirliği Örgütü liderler zirvesinin yankıları sürüyor.

Örgüt üyesi ülkelerin liderleriyle verdiği fotoğraflar çok konuşulan Erdoğan, zirvenin ardından bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada da Türkiye'nin hedefinin ŞİÖ'ye tam üyelik olduğunu söyledi.

Erdoğan'ın açıkladığı ŞİÖ üyeliği hedefiyle ilgili bir açıklama da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi.

Gerçek Gündem yazar ve yöneticilerinin katıldığı toplantıda konuşan CHP lideri, konuyla ilgili gelen bir soruya yanıt olarak "Yerimizi demokrasiyi savunan uluslararası kurumların yeridir" ifadelerini kullandı.

Dünyanın demokratlar ve otokratlar olarak ikiye ayrıldığı bir dönemden geçtiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Dünya ikiye ayrılmış durumda politik olarak. Demokrasiden yana olanlarla otoriter rejimlerden yana olanlar. Biz öteden beri demokrasiyi savunan bir partiyiz ve demokrasiyi savunan dünya içerisinde olmak zorundayız. İnsan hakları burada, gelişme burada, bilimsel gelişme burada, adalet burada, insana saygı burada, sosyal devlet olmanın gereği burada, düşünce özgürlüğü, üniversite özerkliği burada." diye konuştu.

"OTORİTERLİĞE ÖZENMEMEMİZ GEREKİYOR"

"Demokrasiyi güçlendirmek zorundayız. Demokrasi sürekli gelişen bir kavram. Biz öteden beri CHP olarak demorkasiyi savunan bir anlayışa sahibiz. Dolayısıyla bizim otoriterliğe özenmememiz gerekiyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Elbetteki o ülkelerle ekonomik, kültürel ilişkilerimiz olacak. Buna itirazımız yok. Ama yerimiz demokrasidir, demokrasiyi savunan uluslararası kurumların yeridir. Biz bugün Avrupa Konseyi'ne üyeysek, Avrupa Birliği'ne üye olmak istiyorsak, AB'nin önerdiği bütün demokratik standartları ülkemize getirmek zorundayız" dedi.

"İKTİDAR OLDUĞUMUZDA VİZE SERBESTİSİNİ GETİRECEĞİZ"

Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin yeni fasıl açmasını beklemeden demokratik standartları sağlaması gerektiğini belirten CHP lideri şu ifadeleri kullandı:

"Ben şunu da söylüyorum zaten, biz AB'yi yeni fasıl açmasını beklemeden, Türkiye Cumhuriyeti parlamentosu olarak, AB'nin öngördüğü bütün standartları kendi ülkemize getirelim ve dönelim AB'ye diyelim ki; biz bütün standartları yerine getirdik, bize verdiğin sözü tut. Avrupa'nın etik değerlerini sorgulayalım ondan sonra.

Dolayısıyla fasıl açarak demokrasiyi büyütmeyi doğru bulmuyorum ve kendi ülkeme de yakıştıramıyorum. Bu bizim irademizle olmalı. Üçüncü sınıf bir demokrasi değil, birinci sınıf bir demokrasi. Almanya'da, Japonya'da, Kanada'da ne ise... O standartları kendi özgür irademizle getirelim. AB'nin ilk yapacağı iş, göreceksiniz iktidar olduğumuzda vize serbestisini getireceğiz ve bu demokratik standartları kendi ülkemizde hayata geçireceğiz."

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu