Sinovac'tan aşı fiyatıyla ilgili açıklama: Aşımız en pahalı aşı değil

Çin firması Sinovac'ın korona aşılarının fiyatına ilişkin Türkiye'dekine benzer bir tartışma Filipinler'de de patlak verdi.

Sinovac'tan aşı fiyatıyla ilgili açıklama: Aşımız en pahalı aşı değil

Çin firması Sinovac'ın korona aşılarının fiyatına ilişkin Türkiye'dekine benzer bir tartışma Filipinler'de de patlak verdi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; aşının farklı ülkelere doz başına 5, 14 ve 38 dolar gibi fiyatlarla satıldığı iddialarının ve bir senatörün yolsuzluk imasının ardından firmadan açıklama geldi. Ancak Sinovac genel müdürü Yang "Aşımız en pahalı değil" dese de fiyat açıklamadı.

Türkiye'nin de koronavirüs aşılarını satın aldığı Çin firması Sinovac, aşının 'dünyanın en pahalıları' arasında yer aldığına dair Filipinler'den gelen eleştirileri yanıtladı. Firmanın genel müdürü Helen Yang, aşının 'kesinlikle en pahalı' olmadığını söyledi ancak net bir fiyat da vermedi.

ÜÇ FARKLI FİYAT KONUŞULUYOR

Sinovac aşısını alan ülkelerden biri olan Filipinler'deki tartışma, geçtiğimiz hafta aşının her bir dozunun fiyatına ilişkin tartışma geçen hafta, Philippine Star gazetesinin bir haberiyle patlak verdi. Gazete, aşının farklı ülkelere doz başına 5 dolar, 14 dolar ve 38 dolar gibi farklı fiyatlarla satıldığını öne sürdü.

SENATÖRDEN YOLSUZLUK İMASI

Filipinli Senatör Panfilo Lacson da, pazar günü attığı tweette aşının fiyatının kontrattaki gizlilik maddesi nedeniyle açıklanmamasını sorgulayarak yolsuzluk imasında bulundu.

Lacson, paylaşımında bir fıkradan alıntı yaparak şu ifadeleri kullandı:

"Sinovac aşısının 5, 14 ve 38 dolarlık fiyatları arasındaki fark, bana üç Güney Asya ülkesinde yolsuzluğun nasıl yapıldığına dair eski bir hikayeyi hatırlatıyor - masanın ALTINDA, masanın ÜZERİNDE ve masa DAHİL BİR ŞEKİLDE. Aşının buradaki fiyatı 38 dolar olabilir ama fiyatı, anlaşmadaki gizlilik maddesiyle saklanıyor."

GENEL MÜDÜR NET FİYAT VERMEDİ, 'MAKUL' DEDİ

Sinovac'ın genel müdürü Helen Yang ise bu iddiaları, CNN Filipinler üzerinden yanıt verdi. Yang, aşının dünyanın en pahalı aşılarından biri olduğu iddiasını reddederek, "Kesinlikle en pahalılar arasında değil" dedi. Yang, "Sinovac'ın misyonu, aşıyı karşılanabilir bir fiyatla temin etmek" dedi.

Ancak Yang, doz başına fiyat açıklamaktan kaçındı; fiyatın 'makul' olduğunu söylemekle yetindi.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye