Bakanlıktan, ÇED başvurularına otomatik onay

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2020 yılında yapılan ÇED başvurularında toplam 2 bin 822 adet projeye ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verirken, sadece 7 tane projeye ‘ÇED olumsuz’ kararı verdi.

Bakanlıktan, ÇED başvurularına otomatik onay

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın soru önergesini cevapladı.

BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre, CHP’li Bakan, 2020’de toplam kaç ÇED başvurusu yapıldığını, başvuruların kaçına ''ÇED olumlu'', ''ÇED olumsuz'', ''ÇED gerekli değildir'' ve ''ÇED gereklidir'' kararının verildiğini sordu.

Bakanlık 2020 yılında, 2 bin 822 adet projeye 'ÇED gerekli değildir' kararı verildiğini belirtti. Ayrıca 2020’de 390 projeye 'ÇED olumlu', 58 projeye 'ÇED gerekli', 7 projeye 'ÇED olumsuz' ve 175 projeye 'Mevzuattan iade/iptal' kararı verildiğini açıkladı.

''ÇED PROJE ÖNÜNDE ENGELMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR''

CHP’li Bakan, sorulara verilen yanıtın ÇED’in gerçek işlevini yerine getirmediğini ortaya koyduğunu belirterek, ''Amacı çevreyi korumak, olası sorunları engellemek olan ÇED, yapılmak istenen proje önünde aşılması gereken engel olarak görüldüğü için bilimsel ve objektif kriterler yok sayılıyor. Doğamızın ve geleceğimizin nasıl tahrip edildiği bakanlıktan gelen bu cevapta saklı aslında. Muhalefetin soruları, denetim mekanizması açısından çok önemlidir'' diye konuştu.

Bakan açıklamasını, ''Bu yüzden doğru soruyu sormak hayatidir. Önerge yanıtları daha da önemlidir. Çünkü bu, Bakanlıkların yani bürokrasinin nasıl yönetildiği hakkında bilgi verir. 2020’de başvurusu yapılıp aynı yıl içinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilen proje sayısını sormuştum. Bu kritik bir soruydu. Toplam ÇED başvuru sayısı gibi yanıtsız kaldı. Tek gerçeklikleri; bu toprakları ranta talana teslim edip üç beş müteahhitte peşkeş çektikleri ve hunharca ceplerini doldurdukları'' ifadeleri ile sonlandırdı.

Etiketler
Bakanlık