TFF 1'deki İzmir

Göztepe 14 yıl aradan sonra Mehmet Sepil’le çıktığı Süper Lig’de 5 sezon mücadele ettikten sonra geçen sezon bütün aksiliklerin bir araya gelmesiyle...

Muzaffer Ayhan Kara Yazar m.ayhankara@gmail.com

Göztepe 14 yıl aradan sonra Mehmet Sepil’le çıktığı Süper Lig’de 5 sezon mücadele ettikten sonra geçen sezon bütün aksiliklerin bir araya gelmesiyle beklenmedik şekilde TFF 1'e düştü. Göztepe, 5 sezon boyunca Süper Lig’e değer katmıştı.
Göztepe'yi izleyen Altay da "Süper Lig’de iki..üç..daha fazla İzmir takımı" mottomun hakkını vererek 18 yıl aradan sonra Süper Lig’e çıkmıştı geçen sezon.
Ancak Göztepe ve Altay el ele TFF 1'e düşünce bu sezon Süper Lig’de İzmir takımı kalmadı. Göztepe de Altay da bu sezon hemşerisi Altınordu ile birlikte TFF 1'de mücadele edecek.

YENİ GÖZTEPE BEKLEMEDEN ÇIKMAK ARZUSUNDA

Göztepe bu sezon TFF 1'de misafir gözüküyor. Bekleme yapmadan yenilenen teknik kadro ve yine çok büyük ölçüde yenilenen futbolcularla Süper Lig’e çıkma arzusunda. Teknik direktörlüğe geçen sezon Manisa FK'da ilk deneyimini yaşatan Turgay Altay getirildi. Nazillispor hazırlık maçından önce tanışıp sohbet etme şansı bulduğum Turgay Hoca'nın arkasında da Sports Republic'in sportif yönetim ekibi var.

Turgay Altay bu ekibin yönetim anlayışını kavrar ve kendisine delege edilen işe odaklanırsa başarılı olur. Göztepe'de geçen yılki küme düşen kadrodan bonservis bedeliyle hayli oyuncu gitti; Kaptan Halil, İrfan Can, Obinna, Soner, Şerif... Ayrıca Berkan, Adis, Murat, Kenan, Atakan, Kahraman, Baku, Laurency, Moubandje, Di Santo Tannanne ile de yollar ayrıldı. Atınç ve Dino'nun da transferin biteceği 8 Eylül'e kadar gitme olasılığı bulunuyor. Geçen sezondan kalan diğer futbolcular ise Arda, Yalçın, Tijaniç, Marko, Kerim, Ege, Erkam ve Efe Can. Gidenlerin yerine gelenler arasında deneyimli oyunculardan çok alt liglerden çoğunlukla Türk futbolcular dikkat çekiyor.

Önceki sezonlarda 1,5 sezon Göztepe forması giyen Yasin bu sezon 7 numaralı formayla ve kaptan olarak sahada olacak. Geçen sezon Samsunspor'da 7 gol 12 asist ile oynayan Yasin'in bu sezon da en az o kadar istatistikle oynayacağını; dahası takıma ağabey-lider olarak da önemli katkıları olacağını söyleyebilirim. Gelen deneyimli bir isim de orta alanda görev yapacak olan ve GS'de bir dönem Yasin ile birlikte forma giyen Emre. Flaş bir isim, Ali Akman ve Altınordu'dan alınan Hüsamettin de bu sezon Göztepe forması giyecek. Kaleye gelen yeni isimler Ekrem ve Berkin, Arda ile rekabet edecek. Solbek için Yunus Emre, sağbek için Uğur Kaan ve orta alanda Berkay da yeni genç isimler. Yurtdışından ise dört oyuncu ile sözleşme imzalandı; sağ kanat Mamah, orta alanda Palmer, stoper Lucas, forvet Atanga. Göztepe'nin transfere devam etmesi, gelenlerin ve gidenlerin olması bekleniyor.

Göztepe'nin sahada Nazillispor ile yaptığı hazırlık maçını izledim; Arda dışında 20 oyuncuyu görmek için yarımşar devre süre verdi hoca. İlk yarıda Mamah ve özellikle sol kanattan Yasin ile baskı kurabilen Göztepe'nin etkinliği ikinci yarıda bu iki oyuncunun çıkmasıyla azaldı. Öyle ki takım hiç korner ve frikik kullanmadı. Anlaşılıyor ki Göztepe iki güçlü kanatla ve yine hızlı ve etkin Ali ile hücum etkinliğini kuracak. Emre de top yapacak. Orta alanda direnç de oluşturursa Göztepe arkada dötlü defans kurgusu ile daha rahat olur.

Şimdilik Göztepe'nin elindeki oyunculara göre ideal 11'i şöyle olabilir (1-4-1-4-1): Arda (Ekrem)- Uğur, Dino, Marko (Emir), Yunus-Yalçın-Mamah, Emre, Tijaniç, Yasin-Ali.

ŞEYTANLAR'IN PAROLASI SÜPER LİG

Altınordu bu sezona teknik patron olarak Hüseyin Eroğlu'un uzun süredir sağ kolu olan Ufuk Kahraman ile başlıyor. Başkan Özkan da yol vermiş olmalı ki Şeytanlar'ın bu sezon parolası şampiyonluk; hedef Süper Lig. Oturmuş ve zinde altyapı ağırlıklı genç kadrosu ile geçen sezonun son 10 maçlık periyodunu yakalayacak kırmızı lacivertliler ilk ikiye giremese de play-off'u rahat yakalar. Sezon sonunda Göztepe ve Altınordu el ele Süper Lig’e çıkarsa kimse şaşırmasın. Ufuk Hoca'ya önerim orta alana Burak'ı aratmayacak bir 10 numara monte etmesi veya bulması; ayrıca dörtlü defansın önünde ağır kalan Volkan'ı hareketlendirmesi, bu olmuyorsa o mevkiye daha çabuk ve top yapan bir oyuncu monte etmesi. Tempo yapan, geçiş oyunu oynayan Altınordu futbolu ile zevk vermeye devam edecek. Bu sezon Sami'den de patlama bekliyorum. Tamamen yerli ve genç oyunculardan kurulu Altınordu Süper Lig’e çıkarsa yine yabancısız oynayacak. Bir de bunu görsek diyorum.

ALTAY'DA VETERAN GÖRÜNTÜ

İzmir'in Göztepe ve Altınordu gibi asırlık markalarından Altay için parlak cümleler kuramayacağım. Geçen sezon yeni spor yasasının getirdiği yükümlülükler öncesinde istifa eden Başkan Ekmekçoğlu'nun kulübü havada uçan rakamlara göre 350-400 milyon lira borçlandırması sonucu transfer tahtası kapalı. Dolayısıyla camianın oluşturduğu yeni yönetim çareyi eski futbolcularına sarılmakta buldu. Öyle ki iki sezon önce futbolu bırakan 41'lik Murat ile Gencer ve Sefa bile geri çağrıldı. Başka bir 41'lik İbrahim de devam edecek. 40'a merdiven dayayan Marko Paşa da döndü takıma. Zeki, Tolga, Deniz, Özgür, Ceyhun da devam edecek. Sinan Kaloğlu'nun hedefi de veteran görüntülü takımla kümede kalmak olacak. Altay'ın bu takımla play-off'u bile zorlaması olanaksız gözüküyor.

İZMİR TAKIMLARININ ARALARINDAKİ MAÇLAR ENTERESAN OLACAK

Göztepe ve Altınordu dışında bu sezon TFF 1'de Süper Lig’e göz kırpan Eyüpspor, Samsunspor, Erzurumspor ve Bandırmaspor da iddialı. Geçen sezon Süper Lig’den düşen Rizespor ve Y. Malatyaspor'un bu sezon TFF 1'de üst sıraları zorlamasını ise beklemiyorum.
İzmir'siz Süper Lig tatsız tuzsuz yemek gibi. Gelecek sezon en az bir takım Süper Lig’e çıkarsa Türk futboluna renk gelecek. Bu sezon ise İzmir takımlarının TFF 1'de aralarında oynayacağı maçlar pekçok Süper Lig maçından daha çok ilgi görecek.

Tüm yazılarını göster