ABD'nin mülteci krizi

Amerikalılar son yılların en korkunç mülteci kriziyle karşı karşıyalar. Binlerce Haitili Teksas sınırında ülkeye giriş yapmaya çalışıyor. Biden hükümetinin...

Amerikalılar son yılların en korkunç mülteci kriziyle karşı karşıyalar. Binlerce Haitili Teksas sınırında ülkeye giriş yapmaya çalışıyor. Biden hükümetinin politikası ise belli;

“Gelmeyin”

Bu kelimeyi aylar öncesinde Kamala Harris Haiti gezisinde söyledi. Haiti son yılları epey sıkıntılı geçirmiş bir ülke. 2004 yılında yapılan ABD destekli darbe sonrası kaosa sürüklenmiş ve sonrasında Birleşmiş Milletler (BM) olaya el atmıştı. BM’nin bölgede işlediği suçlar yıllarca eleştirilmişti.

Bir de üstüne deprem yaşadılar. Devletleri neredeyse tuzla buz oldu. Düzeni çeteler sağlamaya başladı. Bölgede insanlar basit ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale geldiler. Neticesinde mülteci akını başladı.

Başkan Yardımcısı Harris bu akının önünü almak amacıyla Haiti’ye gitmişti. Orada Haitililere “Bu yola çıkmayın, ölürsünüz, başınıza kötü şeyler gelir” dedi. Aylar sonra bugüne geldiğimizde mülteci akını başladı.

Konu Afganistan olduğunda Türkiye’nin alması gereken sorumluluğu vurgulayan ABD gitmiş, yerine elinde kırbaçla mülteci kovalayan atlı “kovboylar” gelmişti.

ABD'nin mülteci krizi - Resim : 1

Görüntü çirkindi…

ABD’nin köle ticareti yaptığı günlerden bir kare gibiydi…

Trump baştayken ailelerinden ayrılmak zorunda kalan mülteci çocukları için çok üzülen Demokratlar bir anda renk değiştirmişti.

Bu araların süperstarı Demokratların “solu” Alexandria Ocasio-Cortez namı diğer “AOC”, Trump zamanında sınırda mültecilere ne kadar üzüldüğünü gösteren fotoğraflar çektiriyordu.

ABD'nin mülteci krizi - Resim : 2

Bugünse ortaya çıkan görüntülerin aynı olmadığını çünkü çocukların ailelerinden ayrılmadığını savundu. En azından birlikte kırbaçlanıyorlarmış!

Neyse, Biden hükümeti görüntülerdeki polislerin en ağır cezayı alacaklarını açıkladı. Tabii bu fotoğraf kareleri Biden’ın hanesine yazılmış olacak. Sadece bunlar değil son 6-7 ayda yapılan her şey…

Afganistan faciası, mülteci krizi, Avrupalı müttefiklerle düzelemeyen ilişkiler, anayasaya aykırı aşı dayatmaları, ev sahibi ve kiracılar arasındaki sorunlar ve ülkede bitmek bilmeyen siyasi kutuplaşma…

Artık ona yakın medya bile dillendirmeye başladı. Sanki Trump döneminden sonra ABD geri dönemedi gibi…

Bir de bunların üstüne hükümet kapanması geliyor… ABD’de böyle bir mesele var. Gelecek finansal yılın fonlanması için gerekli yasalar çıkamazsa hükümet kapanmaya gidiyor. Bu dönemde park bahçeler dahi kapalı olabiliyor. Anketlerde halk desteği epey düşmüş Biden hükümetine pek de iyi gelmeyecek gibi bu kapanma.

Açıkçası bu şekilde devam ederse Biden hükümeti 2022 ara seçimlerinde senatonun yanında temsilciler meclisini de kaybedecek. Hem iç karışıklıklar hem de dış siyasette nüfuzunu giderek kaybeden ABD’nin küresel rakipleri karşısında konumu her geçen gün kötüleşiyor. Seçime daha 1 yıl var bakalım Biden durumu toparlayabilecek mi? Haftaya başka bir yazıda görüşmek dileğiyle, iyi hafta sonları efendim.

Etiketler
Mülteci krizi