Bayram ikramiyesinde zamma kapılar kapatıldı: 'Açlık ve yoksulluk bir adamın iki dudağı arasında'

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, artan enflasyon karşısında eriyen maaşlara rağmen emeklilerin bayram ikramiyesi için talep edilen zamma kapıları kapattı. CHP'li Süleyman Bülbül, yurttaşların kaderinin bir insanın kararına bağlı olmasına tepki gösterdi.

Bayram ikramiyesinde zamma kapılar kapatıldı: 'Açlık ve yoksulluk bir adamın iki dudağı arasında'

AKP iktidarının ekonomi politikalarının sonuçları yurttaşlara fahiş enflasyon ile döndü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon yüzde 61,14 olurken, bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu yüzde 142.63'e ulaştığını duyurdu.

En düşük emekli maaşı 2022 yılı için 2 bin 500 lira olarak tespit edilirken Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) açlık sınırının mart ayında asgari ücretin 200 lira üstüne çıkarak 4 bin 453 lira olduğunu açıkladı. Disk-Ar verilerine göre ise bu rakam 4 bin 928 lira oldu.

Artan enflasyon maaşlar karşısında erirken dini bayramlarda verilen emekli ikramiyelerinin de artırılması talep edildi.

ÖNCE BAKAN BİLGİN SONRA ERDOĞAN KAPILARI KAPATTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Bu konuda henüz bir kararımız yok. İkramiye bin 100 lira olarak 28 veya 29 Nisan'da ödenecek. İki bayramda bunun maliyeti 25 milyar lira. Her zaman değerlendirilebilir ama ben şu an mevcut durumu söylüyorum." ifadeleriyle artan enflasyon karşısında ikramiyeler ile nefes almak isteyen yurttaşları hayal kırıklığına uğrattı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamalr sonrasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in önceki gün yaptığı açıklamayı hatırlatan gazetecilere "Çalışma Bakanı Bilgin ne dediyse doğrudur" yanıtını vererek zam taleplerine kapıları kapattı.

CHP'Lİ SÜLEYMAN BÜLBÜL'DEN TEPKİ

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, emekli ikramiyelerinde artış olmamasını sert sözlerle eleştirdi.

Bülbül, “Bunun bedelini 13 milyon 600 bin emekli, AKP iktidarına sandıkta ödetecek” dedi.

2018’de emekliye verilen ikramiyenin 210 dolar olduğunu bugün ise ikramiyenin sadece 75 dolara düştüğünü söyleyen CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “Emekliye verilen bayram ikramiyesiyle markette 1 poşet bile dolmuyor” diyerek tepki gösterdi.

ENFLASYON YÜZDE 258 BAYRAM İKRAMİYESİ YÜZDE 10 ARTTI

AKP iktidarında emeklilerin çoğunun insani yaşam standartlarının çok altında yaşadığını belirten Bülbül, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla emeklilerimize bayram ikramiyesi verilmeye başlanmıştı. 2018’de bin lira olan bayram ikramiyesi 4 yıl sonra yani 2022 yılında sadece yüzde 10 artarak bin yüz lira oldu. Enflasyon 1 yıl da yüzde 258 artmış ama emeklilerimizin ikramiyesinde 4 yılda sadece 100 lira artış oldu. Yani 2018’de 210 dolar olan ikramiye, bugün sadece 75 dolar. Emekliye ikramiye lütuf değil haktır. Yandaşa, milyonlarca lira kaynak aktaran AKP iktidarı kıt kanaat geçinen emeklilerin hakkını her durumda gasp etmektedir”dedi.

EMEKLİNİN KADERİ BİR ADAMIN İKİ DUDAĞI ARASINDA

CHP’li Bülbül, “Et, süt, sebze, ekmek, akaryakıt, tüp fiyatları almış başını gidiyor. Emekliye verilen bayram ikramiyesiyle markette 1 poşet bile dolmuyor. CHP olarak önerdik reddettiniz. Emeklinin en düşük maaşı 4 bin 253 lira olmalı, bayram ikramiyeleri de 4 bin 253 lira olmalı. Milyonlarca emeklinin açlık ve yoksulluğu bir adamın iki dudağı arasında. Bu kabul edilemez. Buradan bir kez daha ifade ediyorum: Bunun bedelini 13 milyon 600 bin emekli, AKP iktidarına sandıkta ödetecek!” dedi.

Etiketler
Enflasyon Yoksulluk