Sabah yazarı Burhanettin Duran: Ankara-Washington sıkıntılı konuların masaya gelmesini istemiyor

Sabah yazarı Burhanettin Duran, ABD - Türkiye ilişkilerini köşesinde değerlendirdi. Duran iki başkentin tercihlerini yazdı.

Sabah yazarı Burhanettin Duran: Ankara-Washington sıkıntılı konuların masaya gelmesini istemiyor

Sabah yazarı Burhanettin Duran, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ikili zirvesini değerlendirdiği yazısında, "Temelde iki başkent de ilişkilerde türbülans istemiyor, sıkıntılı konuların masayı meşgul etmesini arzu etmiyor, aksine mümkünse işbirliği alanları oluşturmak arzusunda" yorumunu yaptı.

Duran, şunları kaydetti:

"Ankara-Washington hattında önümüzdeki dönemde sorunları yönetme ve işbirliğini öne çıkarma havasının oluştuğu söylenebilir. Elbette bu ilişkilerde hızlı bir toparlanma anlamına gelmiyor. 2013'ten itibaren yığılan konuların (FETÖ, YPG, Halkbank, S-400 vs) bir çırpıda kenara koyulması mümkün değil. Ancak şurası da net: Temelde iki başkent de ilişkilerde türbülans istemiyor, sıkıntılı konuların masayı meşgul etmesini arzu etmiyor, aksine mümkünse işbirliği alanları oluşturmak arzusunda. Afganistan, Libya, Suriye, Doğu Akdeniz ve ticaretin 100 milyar dolara çıkarılmasının gündemde olması bunu gösteriyor. Bu yönüyle de Roma görüşmesi Brüksel'deki toplantının bir devamı aslında. Kuşkusuz F-35 geriliminin yerini F-16 alımına bırakması olumlu.

Biden'ın söz verdiği gibi Kongre'yi ikna etme konusunda kararlılık göstermesiyle savunma sanayisi alanında işbirliği için yeni bir adım atılır. Bu da alternatif arayışlarının gidişatına etkide bulunur. Yine S-400 meselesinin ikili ilişkilerde belirleyici faktör olmasından çıkmasına katkı verir. Bu noktaya gelinebilmesi için Biden'ın Kongre'yi ikna etmede ısrarcı olması gerekir. Erdoğan'ın Biden'a 'Bunu başarabileceğinize inanıyorum ve bu konuda şu anda ağırlığın sizde olduğunu görüyorum' demesi topun Washington'da olduğunun tezahürü."

BURAHNETTİN DURAN'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Ankara Türkiye Washington