Kadıgil sordu: İklim anlaşmasını imzalayınca Kanal İstanbul gibi deli saçması projeden vazgeçecek misiniz?

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan Paris İklim Anlaşması hakkında konuştu.

Kadıgil sordu: İklim anlaşmasını imzalayınca Kanal İstanbul gibi deli saçması projeden vazgeçecek misiniz?

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan Paris İklim Anlaşması hakkında konuştu.

Kadıgil, anlaşmaya ilişkin AKP'ye yüklenirken; Kanal İstanbul sorusu konuşmaya damga vurdu.

Kadıgil şöyle konuştu:

''Yemen, Libya, İran, Irak, Eritre ile birlikte bu anlaşmayı onaylayan sondan 5. ülke olma gururunu bize bahşeden Saray rejimini, yürekten tebrik ediyorum.

Basiretsizliğiniz yüzünden cehenneme dönen Manavgat'ta arıları için ağlayan Muhammet abi, yangın sıçramasın diye sabah akşam nöbet tutan Ahmetler Köyü'nün şahene kadınları. Karadeniz'de sel felaketlerinde sevdiklerini yitiren insanlar. Akdeniz'in küle dönen koylarına, Karadeniz'in sellerine ağlayanlar için konuşuyorum.

Çünkü başımıza gelenlerinde kaderden değil, bu sistemden kaynaklandığını biliyor.

Önümüzde bir çıkış çabası olarak Paris Anlaşması var. Ancak hiçbir yaptırım gücü olmayan kirliliğin esas sorumlusu olan sermayeyi sınırlamayan anlaşmayı onaylayarak biz sadece iyi niyet beyan etmiş olacağız. Biz de onaylayacağız. Ama yeterli olmayacak.

Zaman akmaya devam ederken; yerleri silerek hiçbir yere varamayız. 200 yıldır kardan başka birşey düşünmeyen, insanı sömüren kapitalizm bizi bu noktaya getirdi. Patronları öyle istedi diye fosil yakıt kullanarak bugünlere geldik.

Bugün de AKP bir niyet koyuyor. Ama biz asıl niyetin çevre olmadığını biliyoruz.

Erdoğan, BM'de yaptığı konuşmadan sonra Putin'e diyor ki sizinle iki santral daha yapalım. Saray rejimi kömürden, inşaattan, paradan başka birşey görmüyor.

İklim krizi durdurmakta niyetiniz ciddi mi? O zaman buyrun arkadaşlar: O bayıldığını 5'li çetenin doğa katili projelerini iptal edip tüm varlıklarını kamulaştıracak mısınız?

Türkiye'yi şirketlere peşkeş çekmekten vazgeçecek misiniz? Kanal İstanbul gibi deli saçması projeden vazgeçecek misiniz? Uzatmaya gerek yok, yapmayacaksınız. İsteseniz de yapamazsınız. ''

Etiketler
Sera Kadıgil TBMM Ordu İstanbul