Cumhuriyet'teki krizi Orhan Bursalı anlattı: Aykut Küçükkaya'ya 'sen saptayacaksın' talimatı gitti

Cumhuriyet gazetesinde 8 gazetecinin işten çıkarılması ile başlayan kriz, bugün işten çıkarılanların geri alınması ile yeni bir noktaya taşındı. Kriz ile birlikte gazeteden istifa eden gazeteci Orhan Bursalı da yaşananların perde arkasını açıkladı.

Cumhuriyet'teki krizi Orhan Bursalı anlattı: Aykut Küçükkaya'ya 'sen saptayacaksın' talimatı gitti

Cumhuriyet gazetesinde geçtiğimiz hafta TGS ile imzalanan toplu sözleşme sonrası 8 sendikalı gazeteci işten çıkarılmış, Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya da işten çıkarılmalara tepki göstererek istifa etmişti.

Cumhuriyet gazetesinde kriz, bugün yapılan vakıf toplantısında işten çıkarılan gazetecilerin işe geri alınması ile şimdilik sona ermiş gibi duruyor.

ORHAN BURSALI ANLATTI

Peki bu süreçte arka planda neler yaşandı?

Gazeteci Orhan Bursalı, 8 gazetecinin işten çıkarılması sonrası Cumhuriyet gazetesi yayın kurulundaki görevinden istifa etmişti.

Halk TV'de Medya Mahallesi programına Ayşenur Arslan'ın konuğu olarak katılan Bursalı, Cumhuriyet gazetesinde yaşananları anlattı.

''KURAL HATASI İŞLENDİ''

Bursalı, yaşanan krizin nedenini kurumun yapısından kaynaklandığını ifade etti.

"Cumhuriyet çalışanlarının vakıfta ve yayın kurulunda yeterince temsil edilmemesinden kaynaklı bir durum var. Bunun değiştirilmesi gerekir" diyen Bursalı, ''Buradaki 8 arkadaşın kapının önüne konmasında bir kural hatası da işlendi'' dedi.

KÜÇÜKKAYA'YA 'SEN SAPTAYACAKSIN' TALİMATI VERİLMİŞ

Bursalı, 8 kişinin işten çıkarılma sürecini de anlattı.

Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya'ya 15 kişinin işten çıkartılması için, "Sen saptayacaksın" talimatı verildiğini söyleyen Bursalı, bunun için 15 Aralık'a kadar süre verildiğini ancak bu süre dolmadan birdenbire vakfın atadığı şirket yönetimi tarafından 8 kişinin işten çıkartıldığını anlattı.

İşten çıkarılan 8 gazetecinin önemli isimler olduğunu belirten Bursalı, "Bu şekilde çıkartılmaları çalışanlar arasında tepki yarattı. Bir de Aykut görevden alındı" dedi.

''GAZETENİN SAHİPLERİ GAZETEYİ YAPANLARDIR''

Son yaşanan olaylarda 'Patronun işçileri istediği gibi kapının önüne koyabilir' gibi bir görüntünün olduğunu ve bunun çok rahatsız edici olduğunu belirten Orhan Bursalı, "Ben hala çalışanların geri alınması için burada vakıf yönetiminin çaba göstermesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Gazeteye ruh verenin çalışanları olduğunu aktaran Bursalı sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Cumhuriyet bugün çok iyi haberler veriyor ve başka bir ses olarak ortaya çıkıyorsa bunun nedeni, çalışanlar. Yazarlarıyla, haber yapanlarıyla, araştıran soruşturanlarıyla birlikte bunların bütünüdür. Gazetenin sahiplerinden bahsedeceksek iki tane esas sahibi var: Gazeteyi yapanlar ve okurlar. Vakıf yönetimi de aslında bütün bu sistemi çok düzenli bir şekilde işlemesi için çaba sarfetmesi gereken bir oluşum olarak görüyorum. Çalışanlar da oraya alınmalı diye düşünüyorum. Bu süreci bir şekilde durdurmak lazım. Ama akıl ortadan kaybolmadan, duygular ve başka inançlar ortaya çıkmadan bu süreci durdurmak lazım diye düşünüyorum."

Etiketler
Bursa Cumhuriyet Gazetesi Orhan Bursalı