Eski Washington Büyükelçisi Loğoğlu: Putin zorlu bir kumar oynuyor, Ankara ince bir çizgi üzerinde yürümeli

Türkiye'nin eski ABD Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ı tanımasını Gerçek Gündem'e değerlendirdi.

Eski Washington Büyükelçisi Loğoğlu: Putin zorlu bir kumar oynuyor, Ankara ince bir çizgi üzerinde yürümeli

GERÇEK GÜNDEM - BARIŞ KAYGUSUZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde olan Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının ardından bölgedeki tansiyon 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Rusya yönetimi en üst seviyeden, Ukrayna'nın tarihsel olarak Rusya'nın bir parçası olduğunu iddia ederken, Rusya'ya toprak vermeyeceklerini söyleyen Ukrayna lideri Zelenskiy ise Moskova ile diplomatik bağları koparmayı değerlendirdiklerini söyledi.

Krizin başından bu yana her iki ülke liderini bir masa etrafında buluşturmayı hedefleyen bir politika izleyen Ankara'dan gelen ilk tepki ise Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasıyla yapıldı. Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın kararının 'kabul edilemez' olduğunu belirtirken, Afrika gezisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan yaşanan gelişmelerle ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Biz bu krizde en başından beri tansiyonun düşürülmesi için samimi bir gayret sergiledik. Krizin çözümüne ilişkin mesajlarımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Son gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanlığımızın yaptığı açıklamada da Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararının Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu belirtildi. Bu kararın Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiği vurgulandı. Biz Rusya’nın bu kararını kabul edilmez olarak değerlendiriyoruz"

"TÜRKİYE İNCE BİR ÇİZGİ ÜZERİNDE YÜRÜMELİ"

Türkiye'nin eski ABD Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, yaşanan gelişmeleri ve Rusya ile Ukrayna arasında denge siyaseti izlemeye çalışan Ankara'nın önündeki seçenekleri Gerçek Gündem'e değerlendirdi.

Rusya'nın kararının ardından konunun yeni bir evreye gireceğini belirten Loğoğlu, "Şu ana kadar Türkiye, gerek Ukrayna gerekse Rusya ile ilişkilerinin gereği icabı, taraf tutmayan, dengeli bir tutum izledi. Bugüne kadar bu geçerliydi. Son gelişmeler itibariyle, Putin'in Donetsk ve Luhansk'ı tanıması ile Batılı ülkelerin yaptırım söylemleri ve yaptırımların başlayacağı bir evreye girmiş bulunuyor. Burada Türkiye'nin işi daha zor olacak. Türkiye NATO üyesi olarak, ABD ve AB ile ilişkilerini düzeltmek isteyen bir ülke olarak yaptırımlara uymak mecburiyeti hissedecektir. Uymadığı takdirde, uymamanın mı maliyeti daha ağır olur, uymanın maliyeti daha ağır olur, bu hükümetin değerlendirmesine bağlı. Türkiye'nin çok ince bir çizgi üzerinde yürümesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin arabuluculuk teklifinin sahiplenilmediğini ancak çabaların sürmesi gerektiğini belirten Loğoğlu, "Türkiye'den arabuluculuk teklifi de var ama bunun pek sahiplenilmediğini anlıyoruz. Arabuluculuk teklifinin sahiplenilmiyor olması öldüğü anlamına gelmiyor. Fransa'nın Almanya'nın çabasını gördük. Bu noktada Türkiye'nin çabası da önemli. Arabuluculuk çok iddialı bir kelime ama bu işin peşini bırakmamalı Ankara. Bu konunun diplomasiyle çözülmesi konusunda çaba harcamalı" dedi.

"PUTİN ZORLU BİR KUMAR OYNUYOR AMA OYUN HALA BİTMEDİ"

Batılı ülkelerin yapay bir kriz oluşturarak Putin'e fırsat sunduklarını belirten Loğoğlu, "Putin'in yaptığı açıklamalar Rusya'nın görüşü. Ukraynalılar ve birçok ülke bu şekilde düşünmüyor. Batılı ülkeler, özellikle Amerika yapay bir kriz oluşturdu. Putin de bunu çok iyi değerlendirdi. Bir noktada Batılı ülkeler bu krizi körükleyerek bu noktaya getirdi. Luhansk ve Donetsk'i Putin'e hediye etmiş oldular. İş burada belki bitebilir. Putin zorlu bir oyun, bir kumar oynuyor. Şu ana kadar başarılı ama oyun bitmedi. Putin'in nerede duracağını bilmesi gerekiyor. Bu söyleme devam edilirse, konu hem dünya hem de Türkiye için içinden çıkılamaz bir hal alabilir" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN DİKKATLİ OLMASI LAZIM"

Putin'in yaptığı konuşmada kullandığı "18. yüzyılda Ukrayna kıyılarını Türklerden biz koruduk" ifadelerinin bir mesaj içerip içermediğini söylemenin güç olduğunu belirten Loğoğlu, yine de Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinde temkinli olması gerektiğini belirtti.

Loğoğlu, "Rusya ile Türkiye'nin tarihine bakarsak Türkiye'nin daha dikkatli olması lazım. Rusya'ya fazlaca bağımlı hale geldiğimizi düşünüyorum. Bu sağlıklı bir ilişki değildir. Hem enerji hem savunma alanında iş birliğinin boyutunun olması gerekenden fazla olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Etiketler
Ankara TSK Rusya Türkiye Washington