Esad: Suriye her karış toprağını kontrol edecek

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya’nın RİA Novosti haber ajansına demecinde önceliklerinin teröristlerin yok edilmesi olduğunu ve ülkenin her karış toprağını kontrol edeceklerini vurguladı.

Esad: Suriye her karış toprağını kontrol edecek

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İdlib’deki durumu, ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki terör örgütü PKK’ya desteğini değerlendirdi.

Esad, “ABD ve Suriyeli Kürtler arasında petrol üretimiyle ilgili yapılan anlaşma hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu bağlamda bir şeyler yapacak mısınız?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Bu bir soygun ve bunu durdurmanın tek yolu topraklarımızı kurtarmak. Bunu yapmazsak onları hiçbir şey durdurmaz, çünkü onlar soyguncu. Hırsızı cezaevine tıkmaz veya soygun yapacak yerden uzak tutarak başka türlü önlemezseniz onu durduramazsınız. Bu hırsızlara da aynısını yapmak lazım. Bölgeden kovmak lazım, bu tek çare. Suriye hükümeti ülkenin her karışını kontrol etmeli ki, durum normalleşsin.”

İDLİB’DE TÜRKİYE SÖZÜNÜ YERİNE GETİRMELİ

Esad, İdlib’deki durumla ilgili olarak Türkiye ile Rusya anlaşması çerçevesinde yapılan ortak devriyeler ile ilgili “Sizce bu işbirliği etkili mi? Bu deneyimden gelecekte nasıl yararlanılabilir?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Hayır, ben etkili olduğunu düşünmüyorum. Şu basit sebepten dolayı, eğer etkili olsaydı kısa süre önce Halep ve İdlib’de askeri operasyon başlatmak zorunda olmazdık. Türk rejimi, teröristleri bu bölgeyi terk etmeye ikna etmeli ve Suriye ordusuna, Suriye hükümetine ve kurumlarına bu bölgeyi kontrolü altına almasına izin vermeliydi, ama bunu yapmadılar. Her seferinde üzerine aynı yükümlülükler alıyor, ama vaatlerinden veya taahhütlerinden hiçbirini yerine getirmediler. Bu yüzden bu işbirliğinin etkili olduğunu söylemem. Ama gelin bakalım. Halen teröristlere, İdlib’de M4 karayolunun kuzeyinde kalan bölgeden gitmeleri için baskı yapma fırsatları var. Bu onların Rus tarafıyla yaptıkları anlaşmadan kaynaklanan son taahhütleri, ama halen yerine getirmiş değiller.”

İDLİB’DE SURİYE’NİN METODOLOJİSİ

Esad, İdlib ile ilgili izledikleri çizgiyi de şöyle anlattı:

“Teröristlerin sivil nüfusun veya şehirlerin çoğunu kontrol ettiği bölgelere yönelik 2013’ten bu yana belirli bir çalışma metodolojisini uyguluyoruz. Onlara, affa karşılık silah bırakma fırsatını sunuyoruz. Bu, Suriye’nin birçok bölgesinde işe yaradı. Ama eğer onlar barışa can atmıyorsa sorunu askeri yollarla çözmek zorunda kalıyoruz. 2013’ten bu yana özgürleştirdiğimiz bölgelerde olanlar bunlar. Bu metodoloji, ulusal uzlaşmanın gerçekleştiği ve militanların Suriyeli olduğu bölgelere yönelik uygulanabiliyor. Fakat İdlib farklı, Suriye’deki yabancı teröristlerin büyük kısmı orada yoğunlaşmış durumda. Bu yüzden ya Türkiye’ye gitmeliler, zira Suriye’ye oradan geldiler, ya da kendi ülkelerine dönmeliler ve yahut da Suriye’de ölmeliler.”

BEYAZ MİĞFERLER’İN ARKASINDAKİ DEVLETLER YARGILANMALI

Beşar Esad, Suriye’de birçok provokasyona karıştığı ortaya çıkan Beyaz Miğferler adlı örgüt ile ilgili olarak, arkasındaki devletlere işaret etti:

“Bir suç işlendiğinde, bıçak veya başka silah değil, fail yargılanır. Bu bağlamda, Beyaz Miğferler sadece bir araç, terörün kullandığı bir silah. Onları İngiltere yönetimi yarattı, ABD ve elbette Fransa ve diğer Batı ülkeleri destek verdi ve Türkiye kullandı. Tüm bu rejimler, Beyaz Miğferlerin gerçek ebeveynleri, yani Beyaz Miğferler’den önce bu ülkeler yargılanmalı.”

Etiketler
Beşar Esad Rusya Suriye