Siyanürcü şirket projeyi 3 kat büyütmek için başvurmuş!

Abone ol

Giresun’da barajı siyanürle kirleten şirketin geçen hafta projeyi 3 kat büyütmek için başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Valilik ise şirketin faaliyetlerini çevreye kontrolsüz atık sızdırdığı gerekçesiyle süresiz durdurdu.

Giresun'a bağlı Şebinkarahisar ilçesinde siyanür atıklarının depolandığı flotasyon tesislerinde patlama meydana gelen Nesko Madencilik AŞ’nin faaliyetleri Giresun Valiliği tarafından süresiz durduruldu.

Öte yandan şirketin, geçen hafta kapasite artırımı için başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Havuzların patlaması sonucu bölgedeki tarım arazilerine ve Kılıçkaya Barajı’na siyanür karıştıran şirket, projeyi 3 kat büyütmek istiyor.

Nesko Madencilik A.Ş.’ye ait maden ocaklarında kullanılan siyanür atıklarının depolandığı flotasyon tesislerindeki havuzlar patladı. Patlamayla birlikte siyanür, tesisin çevresinde bulunan dereye karıştı ve devamında Kılıçkaya Barajı'na ulaştı. Yedikardeş Köyü'ne sınırları içerisinde yer alan bahçe ve tarım arazileri kullanılamaz hale geldi.

Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre şirketin faaliyetlerinin durdurulduğunu duyuran Giresun Valiliği, yaptığı açıklamada, “Analiz sonuçlarının incelemeye alındığı şirketin sorumluları hakkında, adli ve idari işlem de başlatıldı” ifadelerine yer verdi.

BAKANLIĞA BAŞVURU

Bölgeyi siyanür cehennemine çeviren şirketin projeyi büyütmek için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurduğu ortaya çıktı. Geçen hafta başvuru yapan şirket, projeyi 3 kat büyütmek istiyor. 1 milyon 700 bin TL maliyetli kapasite artışıyla birlikte 252 bin ton olan yıllık kurşun-çinko-bakır üretimini 600 bin tona çıkarmak istiyor. Yeni depolama alanları inşaa etmek isteyen şirket, 13 ayrı lokasyon 99 bin metrekarelik alanı kapsayacak.

ŞİRKETE GÖRE ÇED’E GEREK YOK

Projeyi adım adım büyüten şirket ilk olarak Mayıs 2007 tarihinde çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı aldı. Daha sonra 2011 ve 2015 tarihlerinde tekrar ÇED gerekli değildir kararı alan şirket bölgede devasa siyanür havuzları oluşturdu.

HDP'li Oya Ersoy: Giresun’da yaşanan felaketin zararları araştırılsın Çevre En çok tarım alanları etkilendi: Türkiye'de yağışlar son 20 yılın en düşük seviyesinde Çevre Danıştay, Amasra'daki Çevre Düzeni Planı değişikliğini iptal etti Çevre Hacer Foggo yazdı: İklim krizi 'yoksulluk' sorunudur Çevre