Yayın yönetmenine enflasyonun üç katı zam yapan BBC, Türkiye’deki çalışanlarına resmi enflasyonun yarısı kadar öneriyor

Birleşik Krallık kamu yayıncısı BBC'nin üst düzey yöneticilerinin önemli bir bölümüne yüzde 40'a varan oranlarda maaş zammı yaptığı bildirildi. BBC İstanbul bürosu çalışanları dün enflasyon oranına yaklaşmayan zam teklifi nedeniyle greve gitmişti.

Yayın yönetmenine enflasyonun üç katı zam yapan BBC, Türkiye’deki çalışanlarına resmi enflasyonun yarısı kadar öneriyor

GERÇEK GÜNDEM - Türkiye’de ilk kez uluslararası bir medyada çalışan gazeteciler dün hep birlikte greve çıktı.

Birleşik Krallık’ın kamu yayıncısı BBC’nin İstanbul ofisinde çalışan 12 gazeteci, Türkiye Gazeteciler Sendikası ile BBC işvereni arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonuçsuz kalınca grev kararını İstanbul Gümüşsuyu’nda çalıştıkları binanın üstüne grev kararını astı.

Ağustos ayından bu yana devam eden görüşmelerde BBC işvereni tarafını temsil eden hukukçuların son önerisi yüzde 20 zam oldu.

Resmi enflasyon %36, gayri resmi enflasyon %86 zam önerisi %20

Ancak Türkiye’de özellikle Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri uzun zamandan beri tartışma konusu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bile yüzde 2021 yılında enflasyonun yüzde 36 olduğunu açıkladı. Kaldı ki 2020 yılının Eylül ayından beri TÜFE’yi ölçen -bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu- Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 2021 yılı enflasyonunu yüzde 82 olarak hesapladı.

İstanbul'daki çalışanlarına Türk Lirası olarak maaş ödeyen ve TL'deki değer kaybına karşın enflasyonun neredeyse yarısı kadar zam teklif eden BBC, Londra'daki üst yönetim için ise farklı bir politika izlemeye hazırlanıyor.

Geçtiğimiz aylarda The Times'ta yer alan habere göre, BBC yönetimi üst düzey yönetici ekibinin yarısına yüzde 40'a varan oranlarda maaş zammı yaptı.

BBC Genel Direktörü’nün yıllık maaşı 10 milyon liraya yakın

Habere göre, BBC İcra Kurulu Başkanı da olan Genel Direktör Tim Davie’nin yıllık maaşı yüzde 16,6 artışla 525 bin sterline (9 milyon 712 bin Türk Lirası) yükseltildi. Aynı kurulda Milletler Direktörü pozisyonunda olan Rhodri Talfan Davies’in 2022 yılı maaşı ise yüzde 40 artışla 260 bin sterlin olarak belirlendi. BBC’nin içerikten sorumlu direktörü Charlotte Moore’un da yeni yıl maaşı ise yüzde 9 artış ile 402 bin pound’a çıktı.

Zam alan isimlerden bazılarının terfi yoluyla maaşlarını arttırdıkları belirtildi. Bu arada yöneticilerin devasa maaşlara sahip oldukları BBC ekonomik sorunlar nedeniyle 1200 kişiye işten çıkardı.

Yıllık enflasyonun yüzde 5,1 olarak açıklandığı İngiltere’de BBC’nin bir numarasının maaşına enflasyonun neredeyse üç katı oranında zam yapılırken Türk Lirasının İngiliz sterlinine karşı yüzde değer kaybettiği Türkiye’de resmi enflasyon dahi yüzde 36 iken BBC çalışanlarına yüzde 20 artış zam teklif ediliyor.

TGS: ‘‘BBC işvereni durumun ciddiyetini anlamıyor’’

BBC İstanbul Bürosu çalışanları adına bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası, "İki yıl üst üste resmi enflasyon oranının çok altında zam teklif eden BBC işvereninin durumun ciddiyetini anlayamadığını görüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Açıklamada ayrıca, "İstanbul’daki çalışanların hakları ile hem Birleşik Krallık’taki, hem diğer ofislerdeki BBC gazetecilerinin hakları arasında önemli farklar bulunuyor. Bu durumu ayrımcılık olarak yorumluyoruz" denilmişti.

Etiketler
İstanbul Enflasyon Grev Türkiye