Her 10 kadından 8'inde görülüyor: İşte miyomlar hakkında dikkat edilmesi gerekenler

Tüm kadınların yaklaşık yüzde 80’i hayatlarının bir bölümünde miyom ile karşı karşıya kalıyor. Rahim duvarındaki kas yapısından köken alan ve iyi huylu tümörler olan miyomlar yaygınlıklarıyla kadınlar için huzursuz edici olabiliyor.

Haberin devamı için tıklayınız

Oluşma nedeni tam olarak bilinemeyen miyomlar, farklı büyüklükte olabiliyor. Miyom tedavisinde uygulanacak yöntem ise miyomun boyutuna, yerleşim yerine, sayısına ve hastanın çocuk sahibi olmak isteyip istemediği gibi faktörlere göre değişiklik gösterebiliyor. Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Öz, miyom ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.

Miyomların neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle beraber, östrojen ve progesteron gibi kadınlık hormonlarından etkilendiği düşünülmektedir. Miyomlar için erken yaşta adet görmek, bir takım genetik varyasyonların varlığı, yağlı-karbonhidrat ağırlıklı diyetler ve gebelik sayısı gibi risk faktörleri bulunmaktadır. Tanımlanan bu risk faktörlerine rağmen risk grubunda olmayan bireylerde de bazı durumlarda miyom gelişebilmektedir. Bazen de tam tersi şekilde bu risk faktörlerine sahip olanlarda miyom oluşmayabilir.