Vergi uzmanı Ozan Bingöl anlattı: Kişi başına düşen milli gelirde Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Abone ol

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, bazı veriler paylaşarak "Cumhuriyet tarihi boyunca arka arkaya yedi yıl boyunca kişi başına GSYH’nın düştüğü tek dönem 2014-2021 yıllarını kapsayan yedi yıllık dönem olmuştur" dedi.

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 'Vergiyedair' adlı internet sitesinde yayımlanan yazısında 1923 yılından günümüze geçen dönemde kişi başına gelirde yıllar itibariyle düşüş ve yükselişler yaşandığını söyledi.

Bunun normal bir durum olduğunu kaydeden Bingöl, "Gerek ülke içindeki sorunlar, gerekse küresel konjonktür bu düşüşte etkili olmuştur. Aşağıdaki tabloda 1923’ten günümüze cari fiyatlarla dolar bazında kişi başına GSYH verilerine yer verdim. Rakamlar TÜİK’in sitesinden alınmıştır. Devletin resmi verileri söz konusudur. Kişi başına gelirde düşüşün yaşandığı yıllardaki oranlar kırmızıya boyanmak suretiyle hangi yıllarda kişi başına gelir düşüşü yaşandığı daha görünür hale getirilmiştir" ifadesini kullandı.

Bingöl, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Türkiye’de kişi başına gelirde düşüşün yaşandığı pek çok yıl var. Ancak, pek çok durumda yüksek düşüşlerin ardından yüksek artışların olduğu ve düşüşlerin önemli ölçüde takip eden yıllarda telafi edildiği ve genel trendin yukarı yönlü olduğu görülmektedir.

EN SON İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA OLMUŞTU

Cumhuriyet tarihi boyunca arka arkaya yedi yıl boyunca kişi başına GSYH’nın düştüğü tek dönem 2014-2021 yıllarını kapsayan yedi yıllık dönem olmuştur. Daha önce sadece ikinci dünya savaşı yıllarında arka arkaya dört yıllık bir kişi başına gelir düşüşü yaşanmıştır. Dünya ekonomik buhran dönemi, 1980 darbesi dönemlerinde bile kişi başına gelir düşüşleri en çok arka arkaya üç yıl sürmüştür."

TÜSİAD'ın laiklik destekli 'Geleceği İnşa' çıkışının kodları: Daron Acemoğlu yeni dönemin Kemal Derviş'i mi olacak? Ekonomi AKP kurucularından Yalçınbayır'dan sert eleştiriler: Güreşçiyi bankanın yönetimine atarsan gri listede olursun! Ekonomi BDDK'dan İlke Varlık Yönetim hakkında karar Ekonomi Mağdurların durumu ne olacak? TMSF'yi zor durumda bırakacak 'evim' soruları Ekonomi