Mobilyacılar da isyan etti: Sabah zam, akşam zam! Yarın ne olacağını bilemiyoruz

Abone ol

Mobilyacılar artan enflasyon ve hammade karşısında yarın ne yapacaklarını bilemeden çalıştıklarını anlatırken, üretim maliyetlerinin artışına isyan etti.

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, İstanbul’daki Mobilya Dekorasyon ve Sanayi Sitesi’nde (MODESA) esnafın sorunlarını dinledi. "Sabah kalkıyoruz zam, akşam kalkıyoruz zam" diyen mobilya üretimcisi dert yandı.

Yüksel Mansur Kılınç, CHP Eyüp İlçe Başkanı Doğan Sarıtaş ile birlikte, 1956 yılında Marangozlar Sitesi olarak kurulan ve İstanbul ile çevre illerin mobilya ihtiyacını karşılayan Eyüp Topçular’daki MODESA’da esnafı ziyaret etti.

10 AYDA 300 LİRA ZAM!

Kılınç’a yaşadıkları sorunları anlatan MODESA Yapı Kooperatifi Başkanı Alaattin Taruz, mobilyada üretim maliyetlerinin olağanüstü oranda arttığını belirterek, 10 ay önce 185 liraya aldıkları MDF’yi şimdi 485 liraya alabildiklerini söyledi.

30 yıldır mobilyacılık yaptığını belirten esnaf Güler Taruz ise “Bulduğumuz hammaddeyi çok pahalı alıp, ürünleri çok pahalıya mal edip, tüketiciye çok pahalı sunuyoruz. Satışlar diplerde. Bize verilen cevap; hammaddenin yurt dışından geldiği ve fiyatların dolar ve euro üzerinden olduğu. Yurt dışından alamayalım, iç piyasada üretelim. Fabrika kuralım. Nasıl üretilecekse, nasıl yapılacaksa bize de görev versinler, biz de talibiz bu görevlere” dedi.

'SABAH ZAM, AKŞAM ZAM'

Üniversite mezunu iki oğluyla birlikte mobilya üretimi yapan Hayrettin Ak da her gün artan maliyetlerden ve zamlardan şikayet ederken, “Sabah kalkıyoruz zam, akşam kalkıyoruz zam. Bundan ötesi bir şey var mı? Şimdi soruyorum malzemeyi, ama fiyat veremiyorum. Akşam bir daha zam” diye konuştu.

'YARIN NE OLACAĞINI BİLEMİYORSUNUZ'

Aynı zamanda MODESA yönetiminde yer alan mobilya üreticisi ve mağaza sahibi Ayhan Sekmen ise artan enflasyon ve hammadde fiyatlarına karşı esnafın durumunu şöyle aktardı:

“Kumaş alamıyor, stok yapamıyorsunuz. Çünkü yarın ne olacağını bilmiyorsunuz. Bir malzemeyi bugün aldınız, şuna ‘10 lira’ diyemiyorsunuz. Çünkü 10 liraya satıyorsunuz, gidiyorsunuz almaya, 12 lira olmuş hammaddesi. Bu sefer 12 liraya alıyorsunuz, 15’e satmaya çalışıyorsunuz. Sattınız diyelim. Gidiyorsunuz bir daha almaya, 16 liraya mal ediyorsunuz.”

Özgür Demirtaş duyurdu: Kötü bir haberim var... Ekonomi Cem telefonuna gizli ÖTV zammı: Bir telefon kendine, bir telefon hazineye... Ekonomi Türkiye'de yoksulluk sınırı ilk kez 10 bin TL'nin üzerine çıktı Ekonomi Paribu'ya erişim sıkıntısı: Çöktü mü? Ekonomi