Hablemitoğlu iddianamesinde kritik isimler: Yıllar önce her şeyi anlatmıştı, Emniyet Müdürü ve Başsavcı Vekili ifadeleri neden yazmadı?

Abone ol

Hablemitoğlu’nun öldürülmesine yönelik hazırlanan iddianamede, cinayet zanlısı Nuri Gökhan Bozkır'ın, şimdiki AYM üyesi İrfan Fidan ve Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan ile yıllar önce görüştüğüne dair ifadeleri yer aldı. Ayrıca Aytaç Ocaklı'nın gizli tanık ifadeleri dikkat çekiciydi.

Ankara’daki evinin önünde 18 Aralık 2002’de uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesine yönelik soruşturma tamamlandı. İddiananemde, Hablemitoğlu suikastı zanlılarından Nuri Gökhan Bozkır’ın, Ukrayna’ya kaçmadan bir yıl önce yani Berat Albayrak’a yakınlıklarıyla anılan dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan ve dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan ile görüştüğüne dair ifadeleri yer aldı. Bozkır, Çalışkan ve Fidan ile görüşmesindeki ifadelerinin resmiyete dökülmediğini belirtti. İktidar içerisinde nüfuzları olduğu bilinen Çalışkan ve Fidan’ın iddianamede isimlerinin geçirilmesi ise dikkat çekti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 364 sayfalık iddianame, Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, FETÖ lideri Fethullah Gülen, FETÖ’cü Mustafa Özcan, eski MİT’çi Enver Altaylı, Hablemitoğlu'nu tasarlayarak öldürmeye azmettirmekle suçlandı. İddianamede, firar ettikten sonra Bulgaristan’da tutuklanan ve hakkında iade talebi bulunan emekli Albay Levent Göktaş, emekli Yüzbaşı Ahmet Tarkan Mumcuoğlu ve emekli binbaşı Fikret Emek'in Hablemitoğlu'nu "tasarlayarak öldürdükleri" belirtildi ve ağırlaştırılmış müebbet talep edildi.

“ENVER ALTAYLI’NIN OFİSİNDE KARAR VERİLDİ”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilen eski Yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır ile FETÖ firarisi Serhat Ilıcak'ın da "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 20 yıla kadar hapsi istendi.

İddianamede, Levent Göktaş'ın cinayet için "yasadışı örgüt kurduğu" ifade edilirken, Hablemitoğlu suikastı zanlısı Nuri Gökhan Bozkır’ın suikastın yapıldığı bölgede keşif yaptığı anlatıldı. Hablemitoğlu suikastının eski Özel Kuvvetler Komutanlığı mensubu Tarkan Mumcuoğlu tarafından gerçekleştiği ifade edildi. Ayrıca, Hablemitoğlu cinayetine Enver Altaylı’nın ofisinde karar verildiği belirtildi.

CİNAYETİN KARA KUTUSU NURİ GÖKHAN BOZKIR’IN İRFAN FİDAN VE MUSTAFA ÇALIŞKAN İTİRAFI

Hablemitoğlu suikastı zanlılarından Nuri Gökhan Bozkır’ın, Türkiye’ye getirildikten sonra 8 Şubat 2022’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca alınan ifadesi iddianamenin en önemli bölümlerini oluşturdu.

2015 yılında Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde durdurulan soğan yüklü bir TIR'da “infilaklı fitil” taşınmasına ilişkin dosyada adı geçen Bozkır, bu tarihlerde Ukrayna’ya kaçtı.

Suriye’ye silah ticaretini Levent Göktaş’la beraber yaptığı iddia edilen Bozkır, yıllarca kaçak yaşadı. Ancak Bozkır, Ukrayna’ya kaçmadan bir yıl önce yani 2014’te Hablemitoğlu cinayeti üzerine Berat Albayrak’a yakınlıklarıyla anılan dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan ve dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan ile görüştü.

FETÖ KUMPASÇISI ZİHNİ ÇAKIR ARACILIĞIYLA EMNİYETE GİTTİ

Bozkır ifadesinde, 2014 yılında Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in yeğeni olarak bildiği Gültekin isimli kişinin aracılığıyla Zihni Çakır ile tanıştığını anlattı. Zihni Çakır, FETÖ kumpası olan Ergenekon davasında “Ergenekon’un 1 numarasını tanıdığını” ileri süren isimdi. Çakır’ın beyanı FETÖ ve iktidar medyasında da çokça kullanılmıştı. Ergenekon kumpasında tanık da olan Çakır, dava kapsamında yüzlerce kişinin hapis yatmasına sebep olmuştu.

Bozkır, Zihni Çakır ile tanıştıktan sonra, FETÖ üzerine konuştuklarını, Hablemitoğlu cinayetiyle ilgili bilgisinin olduğunu ve Çakır’ın kendisini İstanbul TEM Şube Müdürlüğü’ne yönlendirdiğini belirtti.

HABLEMİTOĞLU VE MİT TIR’LARI İFADELERİ RESMİYETE DÖKÜLMEDİ

Zihni Çakır’ın yönlendirmesiyle İstanbul TEM Şube Müdürlüğü’ne dört defa giden Bozkır, daha sonra Mustafa Çalışkan ve İrfan Fidan ile görüştüğünü anlattı. Bozkır bu görüşmelerinde, MİT TIR’ları ve Hablemitoğlu cinayetiyle ilgili önemli bilgilerinin olduğunu söylediğini fakat resmi bir ifadesinin alınmadığını ifade etti.

Yani Hablemitoğlu cinayetinin zanlılarından Bozkır, anlattıklarına göre Mustafa Çalışkan ve İrfan Fidan ile görüşmüş, suikast ile ilgili bilgiler vermiş fakat resmiyete dökülmesi engellenmişti.

İddianamede; Berat Albayrak’a yakınlığıyla bilinen ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile kavgaları sık sık gündeme gelen Mustafa Çalışkan ve İrfan Fidan’ın, Bozkır’ın ifadelerini resmiyete dökmemesinin sebebine dair ise herhangi bir bilgiye yer verilmedi. İktidar içerisinde nüfuzları olduğu bilinen Çalışkan ve Fidan’ın iddianamede isimlerinin geçirilmesi ise dikkat çekti.

SEDAT PEKER AYRINTISI: “AYTAÇ OCAKLI BENİ İHBAR ETTİ”

Öte yandan Bozkır’ın iddianamede yer alan beyanlarında Ukrayna’da saklandığı dönemde kendisiyle en çok irtibat kuran isimlerin Sedat Peker, Aytaç Ocaklı ve Can Dündar olduğunu söyledi.

Can Dündar’ın kendisiyle röportaj yapmak istediğini söyleyen Bozkır, “2021 yılı Eylül ayı içerisinde beni Romanya ülkesine kaçıran Aytaç Ocaklı isimli şahıs Romanya’da beni kalış süresince ikametimi, rahat hareket etmemi Sedat Peker’in talimatıyla oradaki adamı olan Beynur isimli şahıs aracılıyla benim Romanya’da kalmamı sağladı. Ayrıca Sedat Peker isimli şahıs Aytaç Ocaklı ile yaptığı görüşmelerde benim kesinlikle Türkiye’ye iade olmamam gerektiğini söylediğini belirtti” dedi.

Bozkır, savcılık ifadesinin devamında ise Ukrayna’da yakalanıp Türkiye’ye iade edilmesine dair dikkat çeken beyanlarda bulundu. Bozkır, Aytaç Ocaklı aracılığıyla Ukrayna'ya geçmek isterken sınırda Ukrayna istihbaratına yakalandığını ve Ocaklı’nın kendisini ihbar eden kişi olduğunu söyledi.

AYTAÇ OCAKLI KİM? CİHAN EKŞİOĞLU AYRINTISI NE?

Bozkır’ın bahsettiği Aytaç Ocaklı ismi dikkat çekici... Ocaklı’nın geçmişte, Bozkır’ın ifadelerini resmiyete dökmeyen İrfan Fidan ile ilgili gizli tanık olarak çarpıcı beyanları mevcut.

Sedat Peker geçen yıllarda yaptığı sosyal medya paylaşımında, Süleyman Soylu’nun yakın koruma verdiği ortaya çıkan Ekba Holding’in sahibi Cihan Ekşioğlu ve Burak Başlılar’ın Ukrayna’nın Lviv şehrindeki Victoria Gardens alışveriş merkezini hukuksuz bir şekilde ele geçirdiklerini öne sürdü.

Peker devamında, “O alışveriş merkezinin gerçek sahibi olan A… hakkında Sabah gazetesinde Zekeriya Öz’ü yurtdışına kaçıran kişi diye haber yaptırıp adamın Türkiye’ye gelmesine engel oldunuz. Yapılan tahkikatlarda böyle olmadığı anlaşılsa da adam bir daha Türkiye’ye gelmedi. Burak Başlılar arkadaşı olduğu için Ukrayna’daki alışveriş merkezini onun üzerine yaptı. Siz de 66 milyon dolara satıp parayı bölüştünüz” dedi.

Peker’in bahsettiği haber, başında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın bulunduğu Turkuvaz Medya Grubu’na ait Sabah gazetesine aitti. Atakan Irmak imzasıyla yayımlanan “Zekeriya Öz’ü kaçıran isim Ukrayna’da sahnede! Türk işadamını 7 milyon Euro dolandırdı” başlıklı haberde, Aytaç Ocaklı anlatılıyordu. Haberde Ocaklı’dan, “FETÖ’nün firari eski savcısı Zekeriya Öz’ü yurt dışına kaçıran isim” olarak bahsediliyordu.

Yani Aytaç Ocaklı, Peker’in “Malına FETÖ bahanesiyle çöküldü” dediği isimdi.

“SULTAN” ADLI GİZLİ TANIK VE İTİRAFLARI

Zekeriya Öz’ün iş insanlarıyla tanışmasını sağladığı söylenen Ocaklı, darbe girişiminden 4 ay önce 2016 yılında gizli tanıklık yaptı. Ocaklı’nın gizli tanık ismi ise “Sultan” idi. Ocaklı bu dönemde “Sultan” mahlasıyla FETÖ’cü polis ve yargı mensuplarının yurt dışı ilişkilerine dair dikkat çeken beyanlar verdi.

Ocaklı, 16 Mart 2016’da İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ek beyanda, “Zekeriya Ersin Ökten isimli şahıs Anastasiya Pylypenko isimli eşinin hesapları üzerinden Ukrayna’da örgütün okullarına para aktarıldığından haberdar oldum. Bu şahısların araştırılmasını istiyorum. Bunu söyleme sebebim ise kişiler kendi şirketleri üzerinden örgüte finans sağladığı da yapılacak tahkikatla görülecektir” dedi. Yani Ocaklı, kendi çalışanını ihbar etmişti.

Ocaklı, onlarca beyan vererek ilişki ağını deşifre ederken geçen 4 yılın ardından Sabah gazetesi tarafından “Zekeriya Öz’ü yurt dışına kaçıran isim” olarak haberleştirildi. Ve ilginçti ki FETÖ’cü polis ve yargı mensuplarının yurt dışı ilişkilerine dair beyanlar veren tanık bir anda alaşağı edildi. Ardından, Ukrayna’da yatırımları olan Ocaklı’nın “Victoria Gardens” adlı alışveriş merkezini Ekşioğlu ile Burak Başlılar aldı.

Birçok beyanda bulunan Ocaklı’nın, iddiaya göre Nuri Gökhan Bozkır’ın ifadesini resmiyete dökmediği söylenen İrfan fidan ile ilgili de ifadesi de mevcuttu.

Ocaklı gizli tanık olarak verdiği beyanlarda, iş insanı Mustafa Beldağ’ın FETÖ’nün yurt dışı yapılanmasında yer aldığını söylemiş ve gençlik arkadaşı olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili tarafından korunduğunu öne sürmüştü. Beldağ hakkında ise gizli tanık beyanından 2 yıl sonra, “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan soruşturma açılmış ve "gizli tanık 'Sultan'ın Aytaç Ocaklı olduğu, Ocaklı’nın ifadesine itibar edilemeyeceği" ifade edilerek takipsizlik kararı verilmişti.

Hablemitoğlu suikastı iddianamesine göre; suikastla ilgili birçok noktada ihmallerin yapıldığı bunları yapanların ise görevlerine Anayasa Mahkemesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde koltuklarında oturmaya devam ettiği görülüyordu.

AYM'den avukatların hak ihlali başvurusuna ret! Güncel Bakan Yardımcısı'ndan skandal sözler: Karkamış'ta ölen öğretmen için söyledikleri pes dedirtti Güncel "Polis, 7 yıldır cezaevinde olan kardeşimi eve baskın yaparak aradı" Güncel Tehdit edilen sanık, polis kamerasından kaybolan 13 saniye, ‘görmedim’ diyen tanıklar Güncel