BYD Yatırımını Tümden Geri Çekti! Fiyatlar Dip Seviyeyi Gördü
Çin merkezli iki dev şirket olan BYD ve Tsingshan Holding, Şili’de yürütmeyi planladıkları lityum işleme projelerinden çekilme kararı aldı. Bu geri adım, küresel lityum fiyatlarında yaşanan sert düşüşün ardından geldi ve Şili'nin lityum kaynaklarını katma değerli ürünlere dönüştürme çabasına darbe vurdu.
Haberin devamı için tıklayınızŞili hükümetinden yapılan açıklamaya göre, her iki şirket de şarj edilebilir bataryalarda kullanılan lityum karbonatın katot materyaline dönüştürülmesini hedefleyen yatırımlarından vazgeçti. Bu gelişme, Şili'nin batarya tedarik zincirinde daha stratejik bir konuma gelme planlarını zora soktu.
Yerel basında ilk olarak Diario Financiero tarafından duyurulan bu iptaller, lityum piyasasının son iki yılda yaşadığı büyük düşüşün etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. 2022 sonunda rekor seviyelere çıkan lityum fiyatları, o dönemden bu yana yaklaşık %90 oranında geriledi. Özellikle yüksek maliyetli üreticiler, elektrikli araçlara olan talebin ivme kaybetmesiyle birlikte yeni arz baskısı altında zarar etmeye başladı.