Altından Değerli Hasat Başladı! Tozu Bile Çeyrek Altını Geçti, Devletten Özel İzinle Satılıyor
Endemik bitki türleri arasında yer alan ve doğadan toplanması yasak olan salep orkidesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan özel izinle ekilerek ekonomiye kazandırılıyor. Samsun’da yoğun olarak üretilen bu değerli bitki, kurutulup öğütüldükten sonra toz halinde satışa sunuluyor. Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakkı Karaman, salep üretiminin hem ekonomik hem de sağlık açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Haberin devamı için tıklayınızSamsun başta olmak üzere Aydın, Balıkesir, Kahramanmaraş ve Burdur gibi illerde üretilen salep orkidesinin fiyatı dikkat çekiyor. Karaman, 2025 baharında salebin yaş alım fiyatının kilogram başına 500 TL olacağını, kurutulmuş halinin ise 3 bin TL’den satılacağını belirtti. İşlenerek paketlenmiş ürünlerin piyasa fiyatı ise kilogram başına 6 bin TL’yi buluyor.
Karaman, “Kurutma sırasında yaklaşık 5-6 kilogram yaş salep, 1 kilogram kuru salepe dönüşüyor. Ürünümüz katkısız olarak piyasaya sunuluyor. Ekonomik değerinin yanı sıra sağlık açısından faydaları nedeniyle bu şekilde kullanılmasını tavsiye ediyoruz” dedi.