Milli mücadelenin 100. yılı coşkuyla kutlandı

DENİZLİ'de, 15 Mayıs 1919'da Yunanlar'ın İzmir'i işgal etmesinden 4 saat sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde başlatılan milli mücadelenin 100. yıl dönümü, düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Milli mücadelenin 100. yılı coşkuyla kutlandı

DENİZLİ'de, 15 Mayıs 1919'da Yunanlar'ın İzmir'i işgal etmesinden 4 saat sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde başlatılan milli mücadelenin 100. yıl dönümü, düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Düzenlenen kortej yürüyüşünde bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi, ellerindeki Türk bayraklarıyla ve mehter takımı eşliğinde coşkuyla yürüdü.

Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi'nin 15 Mayıs 1919'da İzmir'in Yunanlar tarafından işgal edilmesinden 4 saat sonra vatandaşları bir araya toplaması ve Bayramyeri Meydanı'na kadar yürüyüp, milli mücadelenin ilk ateşini yakmasının 100. yıl dönümü nedeniyle anma etkinliği düzenlendi. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin tarihinin tekrar yaşatılıp gelecek nesillere aktarılması amacıyla düzenlenen 15 Mayıs Denizli Milli Mücadele Günü programında, ilk olarak 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda Atatürk Anıtına çelenk konuldu.

Törenin ardından yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla yürüyüşe geçildi. Vatandaşlar, 100 yıl önce olduğu gibi Atatürk Caddesi ve Kayalık Caddesi'nden geçerek Bayramyeri Meydanı'na ulaştı. Ellerinde bayraklarla yürüyen vatandaşlara mehteran takımı da eşlik etti. Bayramyeri Meydanı'nda kurulan kutlama alanında ise şiirler okundu, halk oyunları ekibi gösteri yaptı.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, kutlama programında yaptığı konuşmada, 15 Mayıs 1919'da Denizli'de milli mücadelenin ateşinin yakıldığını belirtti. Milli mücadelede canını kanını bu topraklara feda etmiş bir neslin torunları olduklarını ifade eden Zolan, "Müftü Ahmet Hulusi Efendi, vatandaşları bir araya toplayıp 'Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz' diyerek milli mücadele ruhunun en büyük ateşleyicisi olmuştur. Denizli ecdadımız tarafından yurt edildikten sonra, kentimize düşman postalı değmemiştir. Bu yüzden Denizli'nin kurtuluş günü yoktur. Memleketimize düşman postalı değmemesini sağlayanlar ise Ahmet Hulusi Efendi ve 15 Mayıs 1919'da onunla birlikte olan ecdadımızın sayesindedir" diye konuştu. Başkan Zolan'ın Ahmet Hulusi Efendi'nin 15 Mayıs 1919'da verdiği fetfayı okumasının ardından program sona erdi.

Etiketler
İzmir