Giresun'a 13 milyon liralık 'kabus'

13 milyon lira harcanan atık tesis, Giresun'un kabusu oldu.

Giresun'a 13 milyon liralık 'kabus'

Ali Ekber Ertürk/ Sözcü - Giresun Çavuşlu’da 4 yıl önce açılan çöp arıtma tesisi zehir saçıyor. Tesisten dereye zehirli su akıyor. Mikroplu sular su kuyularına sızıyor. Çöplükten çevreye çok ağır bir koku yayılıyor.

Dört yıl önce Giresun'da hizmete açılan Çavuşlu Çöp Arıtma Tesisi mikrop saçıyor. Valilik öncülüğünde yapılan ve 13 milyon liraya malolan tesisin son hali görenlere “Bu tesis mi modern” dedirtiyor. Tesisten dereye zehirli çöp suyu akıyor. Zehirli suyun dereye döküldüğü yerin 150 metre aşağısında ise beldenin içme suyunu sağlayan su kuyuları bulunuyor. Ayrıca çöplerden sızan mikroplu sular, su kuyularına sızıyor. Çöplükten çevreye çok ağır bir koku yayılıyor. Dönemin Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, tesis kurulurken yaptığı açıklamada “Japonya'dan örnek alınan bu tesis, en ileri teknoloji ile yapılacak. Kesinlikle doğaya ve yaşama zarar vermeyecek” demişti. Ancak tesiste vaadedilenin aksine arıtma işleminin yetersiz olduğu, zehirli suların da kaçak boru döşenerek tesisin yanındaki dereye akıtıldığı belirlendi.

SU KULLANMAYIN ANONSU

Bu nedenle derede sık sık balık ölümlerine de rastlanıyor. Ayrıca sızıntı ile de yüzeyden zehirli sular dereye akıyor. Hatta tesisin olduğu Çavuşlu beldesi halkına, zaman zaman “Zehirli suyu kullanmayın” diye uyarı anonsları yapıldığı da öğrenildi. Belde halkı ise bir an önce bu çevre ve sağlık sorununun çözülmesini istiyor.

CHP KONUYU MECLİS'E TAŞIYACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Çavuşlu Çöp Arıtma Tesisi'nde incelemelerde bulundu. Vahim durumu yerinde gören Karaca, konuyu çok yakında Meclis'te gündeme getireceğini açıkladı.

Etiketler
Giresun