Menemen Belediye Meclisi'nde gerginlik: AKP şirket yetkilerini alamadı

Menemen’de Belediye Başkanvekili AKP’li Pehlivan’ın yönetiminde gerçekleşen ilk meclis toplantısında belediyeye ait 2 şirketin yetkilerinin AKP’li Pehlivan’a verilmesi hakkındaki önerge kabul edilmedi.

Menemen Belediye Meclisi'nde gerginlik: AKP şirket yetkilerini alamadı

Menemen Belediye Meclisi’nin Belediye Başkanvekili AKP’li Aydın Pehlivan yönetimindeki ilk toplantısı olan Şubat ayı olağan birinci meclis oturumu gerçekleşti.

İz Gazete'den Gizem Taban'ın haberine göre; Meclise AKP ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) meclis üyeleri arasındaki tartışmalar damga vururken, toplantıda gergin anlar yaşandı.

Ayrıca, yetkisi CHP’li Deniz Karakurt’ta bulunan, belediyeye ait Meta-Su ve Menaş şirketlerinin yönetim kurulunda AKP’li Pehlivan’a yetki verilmesi hakkındaki önerge mecliste Millet İttifakı’nın ret oylarıyla oy çokluğuyla kabul edilmedi. Başkanvekili seçiminde AKP’ye 3 fire veren Millet İttifakı bu kez şirket yetkileri oylamasında fire vermedi.

Menemen Belediye Meclisi'nde gerginlik: AKP şirket yetkilerini alamadı - Resim : 1

CHP’DEN AKP’Lİ PEHLİVAN’A ‘ONAY’ TEPKİSİ

AKP’li Pehlivan toplantının başlangıcında belediyenin mali tablosuna ilişkin bir sunum yaptı. Tablonun bazı meclis üyelerinin onayını alınmadan sunulması mecliste gerginliğe neden oldu. CHP’li bazı meclis üyeleri, “Sunum yapacağınıza gündeme yazsaydınız bu tablonun sunulmadan önce onaylanması gerekir, yaptığınız hareket onaylanmamış bir hareket’ diyerek AKP’li Pehlivan’a tepki gösterdi. İYİ Partili Meclis Üyesi Halil Akbulut hükümetin de borç içinde olduğuna dikkat çekerek, “Sunum yapabilirsiniz zaten herkes aynı durumda, ülkede hükümet, vatandaş herkes borç içinde Allah kolaylık versin” dedi. Sunulan tabloda belediyenin, işlenmemiş faturalarla birlikte 2020 yılını 122 milyon TL eksiyle kapattığı belirtilirken toplam borcun ise 531 milyon TL olduğu açıklandı.

‘BURADA İŞGALCİ KONUMUNDA OTURUYORSUNUZ!’

AKP Grubu’nun CHP’ye Serdar Aksoy dönemini kast ederek ‘18 aydır neredeydiniz?’ eleştirilerine yönelik söz alan CHP Grup Sözcüsü Ali Yılmaz, “Bizi böyle rencide ettiğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Siz de 2019’da 2018 faaliyet raporuna onay verdiniz. Niye onay verdiniz? Hakkında iddialar olan belediye başkanını disipline gönderdik, ardından istifa etti ve sonrasında da tutuklandı. Siz ne yaptınız?

Hakkında dedikodu olan AKP’li belediye başkanı ya da milletvekillerini büyükelçi vs. yaptınız. Disipline gönderilen AKP’li bir belediye başkanı varsa söyleyin. Bizi Şakran’la tehdit ettiniz. Biz sizin genel başkanınızın siyasi yasağını kaldırmış bir partiyiz. Kimi göndereceksiniz Şakran’a? Bu tehdit ve şantajlarınız bize vız gelir tırıs gider. İlk kurayı mutabakatla yaptık, mutabakatı bozarak dava açtınız. Dava açmasaydınız kimse kurayı iptal etmezdi. Biz size nasıl güveneceğiz? Size güvenimiz yok oldu.

Ülkenin en saygın kurumlarını ve bakanlarını kendi siyasi çıkarlarınız için kullandınız. En son yapılan kurada; Valilik Belediye Kanunu’nun 46. Maddesine göre başkanvekili atadı, o başkanvekili kura çektirdi. 46. Maddede seçimlere kadar belediyeyi yönetecek başkanvekilinin seçilmesini anlatıyor. Siz ne yaptınız, o maddeye göre kura çektirdiniz. Bu kuranın hükmü bize göre olamaz. Açtığımız dava ile ilgili ümidimiz devam ediyor, Türkiye’de hakimler var. Bu değerli makamı gasp ettiniz, hem de Ali Cengiz oyunlarıyla. Siz burada işgalci konumunda oturuyorsunuz!” diye konuştu.

‘BAĞIMSIZ ÜYEYE SESLENDİ: DERHAL İSTİFA ET’

CHP’den istifa ederek bağımsız meclis üyesi olan Noyan Özkan’ı isim vermeksizin hedef alan CHP’li Yılmaz, “Son seçimlerde sürekli Cumhur İttifakı lehinde oy kullanan CHP’den seçilmiş meclis üyesine de sözüm var; sen CHP’ye verilen oylarla seçildin ne hakla başka partiye oy veriyorsun. Derhal meclis üyeliğinden istifa etmen gerekiyor” dedi.

‘BİZ SİZE NASIL GÜVENELİM?’

CHP meclis üyesi Çağlar Gülez de başkanvekili seçiminde yaşananlara atıfta bulunarak “1 Aralık’ta seçim kuraya kalındığı zaman şampiyonluk ligi usulü yapılsın diyen sizsiniz, topları getiren sizsiniz. Biz sizinle uzlaştık. Seçim oldu bitti itiraz etmediniz. Biz size güvendik. 1 gün sonra sanki burada uzlaşma olmamış gibi mahkemeye gittiniz. Biz size nasıl güvenelim. Sizi sözünden dönen insanlar olarak mı bilelim. Menemen’de hukukun üstünlüğü yok sayılmıştır. Menemenlinin oyları gasp edilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘BENİ ARADINIZ GİZLİ GÖRÜŞME TALEP ETTİNİZ’

Başkanvekili seçimi öncesinde AKP’li Pehlivan’ın kendini arayarak gizli görüşmek istediğini öne süren CHP’li Gülez,“Aydın Bey, seçimden 1-2 gün önce beni aradınız, benimle gizli görüşmek istediniz, ben de seçimden önce görüşemeyeceğimi belirttim ve seçim sonrasında görüşelim dedim. Siz illa ki 2 gün önce görüşmemiz gerekiyor dediniz, ben de mümkün değil dedim. Telefonla görüşelim dedim kabul etmediniz yüz yüze konuşalım dediniz. Ben sizin niyetinizi anladıktan sonra size tepki göstererek bu yollara girmemenizi bu şekilde başkan seçilmemenizi söyledim, uyardım. Siz belli ki uyarımı dikkate almadınız. Eğer benimle görüşseydiniz ne görüşecektiniz? Benden başka hangi meclis üyelerini aradınız veya görüştünüz? Bunları lütfen açıklayın” dedi.

‘BİRÇOK MECLİS ÜYESİNİ ARADIM ÇÜNKÜ ADAYDIM’

CHP’li Gülez’in eleştirileri üzerine konuşan Başkanvekili AKP’li Pehlivan, “Çağlar Bey’i aradım ve birçok meclis üyesi arkadaşımı aradım. Çünkü adaydım. Gizli görüşme talebim olmadı, yüz yüze görüşmek istedim. Ben ikna etmek zorundayım, çünkü adayım. Aday olan arkadaşları aradım, benim aramam çok doğal” açıklamasını yaptı. Gülez’in, “Gizli görüşmek istediniz. Bu yüzden benim için seçim şaibeli hale geldi” demesi üzerine AKP’li Pehlivan da, “İhsan Bey’i, Ali Bey’i, Deniz Hanım’ı aradım, daha birçok arkadaşımızı aradım. Ama gizli görüşme talebim olmadı. Aday olduğum için projelerimi anlatmak için aradım ve görüşmek istedim” dedi.

‘BİZ SERDAR AKSOY’A BİRÇOK KEZ RET OYU VERDİK’

CHP meclis Üyesi Düzgün Küçük, Serdar Aksoy ile ilgili AKP’nin CHP’li meclis üyelerine yönelik eleştirileri üzerine söz alarak, “Biz Serdar Aksoy’a birçok kez ret oyu verdik. Siz Türkiye’de kendi belediye başkanına ret oyu kullanan herhangi bir meclis üyesi örneği verebilir misiniz?” dedi.,

‘SİZDEN DE MUHALEFET BEKLİYORUZ’

CHP’li Ali Yılmaz Cumhur ittifakı meclis üyelerine seslenerek, “Artık belediyeyi sizler yönetiyor sayılırsınız. Sizden de muhalefet bekliyoruz. Sizlerden de belediye başkanvekili eleştiren sözler duyacağımızı umuyorum” diye konuştu.

ÜYELİK SEÇİMLERİ YAPILDI

İstifa nedeniyle boşalan Divan Katipliği Asil Üyeliğine CHP’li Ali Aydın seçildi. AKP’li Aydın Pehlivan’ın Belediye Başkan Vekili olması nedeniyle boşalan Plan Bütçe Komisyonu üyeliğine AKP’li Melih Damar seçildi.

ŞİRKET YETKİLERİ KONUSU GERGİNLİK YARATTI

Menemen'de Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un 'zimmet' ve 'irtikap' suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderilmesi ve görevinden uzaklaştırılmasının ardından başlayan Belediye Başkanvekili seçimi sürecinde mecliste çoğunluğu bulunan CHP ve İYİ Parti’nin gizli oylamada fire vermesi üzerine yapılan ilk kura çekiminde CHP’li Deniz Karakurt başkanvekili seçilse de AKP’nin kura çekimine yaptığı itiraz sonrası işleyen hukuki süreçte kura tekrarlanmış ve AKP’li Aydın Pehlivan yeni başkanvekili olmuştu. Ancak belediye şirketlerinin yetkisi CHP’li Karakurt’ta kalmıştı. Yetkisi CHP’li Deniz Karakurt’ta bulunan, belediyeye ait Meta-Su ve Menaş şirketlerinin yönetim kurulunda AKP’li Pehlivan’a yetki verilmesi hakkındaki önerge mecliste görüşüldü. CHP’li Karakurt şirket yetkilerini vermeyeceğini belirterek CHP Grubu adına söz konusu önergeye ret oyu kullanacaklarını açıkladı. Karakurt kararın nedenlerini de tek tek açıkladı. Karakurt’un açıklamasına sonrası mecliste gergin anlar yaşandı.

‘680 İŞÇİMİZİN EKMEĞİYLE Mİ OYNAYACAKSINIZ? BU ZULÜMDÜR!’

CHP’li Deniz Karakurt şirketlerin yetkisini vermeme nedenlerine ilişkin şunları söyledi: 31 Mart 2019 seçimlerinde 5 büyükşehrimizde Millet İttifakı’nın adayları kazanınca Cumhur İttifakı’nı büyük bir telaş sardı, şirketleri vermeyelim telaşı oldu. Ardından Bakanlık genelge yayınlandı yönetim kurulu yetkilerini mecliste geçirelim dendi. Dava açıldı ve reddedildi danıştay da onayladı. Bundan sonrasında tüm belediyeler şirket yetkilerini meclislerden geçirmeye başladılar. Göreve geldiğimde Ocak ayındaki mecliste bu yetki oy birliğiyle tarafıma verildi. Kura çekimiyle ilgili mahkeme devam ediyor, bu sürecin hukuksuz olduğunu herkes biliyor. Mahkemelerden umutluyuz. Görevi aldınız, başladınız, Menemen halkı bunları mutlaka görecektir yargı da bir karar verecektir. Bir basın açıklaması yaptınız, biz bankamatikleri tespit ediyoruz dediniz bizim de ilk çalışmamız buydu. Fakat alelacele mahkeme kararı çıkınca bir kısmı yarım kaldı. Etik olmayacağını düşündük ve çalışmaları durdurduk. Ben şunu beklerdim; Deniz Hanım gelin birlikte çalışalım yetki sizde şu anda demenizi beklerdim. Basın açıklamasında demişsiniz ki şu anda maaşları ödemiyoruz çünkü bankamatiklerin tespit edilmesiyle ilgili bir çalışma var. Sonraki süreçte basın açıklamanızı da yalanladınız. Sonrasında yetki bende diye arkadaşları yanlış yönlendiriyorsunuz.

Siz çıkıp şunu diyebilirdiniz; maaşların ödenmemesinin Deniz Hanım ile bir alakası yok, biz bir çalışma yapıyoruz ve bunun neticesinde ödeyeceğiz diyebilirdiniz. Sonra bir haber gördüm Yeniasır’da. Okudum ve şöyle yazıyordu; ‘AK Parti’li Aydın Pehlivan açıklama yaptı yetki Deniz Hanım da bu yüzden ödeyemiyoruz.’ Bunun doğru olmadığını biliyorum ve size sordum siz dediniz ki benim haberim yok. İlk defa yandaş basın Yeniasır gibi bir gazetede haberiniz olmadan haberiniz yapılmış. Mutlu oldum. Ben sizin samimiyetinize inanırım ama sosyal medyada çıkar dersiniz; ‘Ödememe nedenimiz Deniz Hanım değil’ bende sizin samimiyetinize inanırım. Ama siz konuşmanızı hala yalanlamadınız. Mali Hizmetler Müdürü Recep Bey’i aradım maaşlar neden ödenmiyor diye sordum, talimat yok dedi.

Demek ki talimat var ortada. Bankamatikçilere ödeme yapmak istemezsiniz ödemezsiniz, kalan herkesin maaşını ödersiniz. Ya da 2 ay sonra 15 gün sonra ödeyeceğiz dersiniz bu da bir yöntem. Ama bunları yapmak yerine işçileri yanlış yönlendiriyorsunuz. Bunu yapmadınız. Sonra duyduk ki neden bankamatikçiler değilmiş. Açıklamada duyduk ki ‘sözleşmeniz yok’ demişsiniz. İlk haber yalandı, bu haber daha da yalan. Yani siz diyorsunuz ki ben bu işçiyi çalıştırmam kapının önüne koyarım. Bu bir zulümdür, vicdansızlıktır. 680 işçimizin ekmeğiyle mi oynayacaksınız?”

‘BİZİ SİNDİREMEZSİNİZ, YETKİLERİ VERMİYORUZ’

‘Sözleşmenin olduğunu ispat edeyim’ diyerek elindeki sözleşme belgesini gösteren CHP’li Karakurt konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sözleşme 31 Aralık 2021’e kadar var. Sözleşme olmadığı yalan. İşçiyi sindirmek için yalan. Bizi korkutmak için yalan. Kanun maddeleri çok açık. Siz yok diyerek 27 Mayıs 2019’daki sözleşmeyi kast ediyorsunuz ama bu sözleşmeden sonra işçi çalışmaya devam etti, hizmet almaya devam ettiniz. Sözleşmenin şekli yoktur. Kuraya da yok dediniz sözleşmeye de yok diyorsunuz.

Bu sözleşme yoksa ben bugün diplomamı yırtarım. Bu işleri yıllardır biliyorum. İşçilerimizi yalan yanlış şeylerle korkutmayın, onları tehdit etmeyin çocukları aileleri var. 680 kişiyi koyduk kapıya kıdem tazminatıyla hesapladığınızda 100 milyonu geçer. Biz belediyeyi bu yükün altına mı sokacağız? Üstelik işçilerin ahını alarak. Siz bunu ödemezseniz 3 gün sonra 100 milyon gibi bir borçla karşı karşıya kalırsınız. Gelin deyin Deniz Hanım ben bu işçiyi çalıştırmak istemiyorum deyin dürüstçe. İnsanların ekmekleriyle oynamak çok kolay ama bunun vicdanıyla nasıl baş edeceksiniz? Beraber tespit edelim bankamatikleri çıkaralım. Ankara’da Mersin’de şirketleri geri iade ettiniz mi de ben iade edeyim. Önceki dönemde en büyük muhalif bendim. O nedenle mecliste sesimi çıkarmazdım, çünkü kapının ardında kıyametler kopardı. Faaliyet raporu zamanında fake hesaplardan tehdit aldım. Şimdi de beni sindiremezsiniz! Grubum adına bu yetkileri vermeyeceğimi açıklıyorum. Ben size yakıştıramadım. İşçim beni anlar çünkü ben göreve geldiğim gibi maaşları ödedim. Bu yetkileri neden vermiyorum onu da açıklayayım; çünkü ben yetkileri verdiğim gün 300-400 işçi kapıda olacak. Siz sözünüzü tutmuyorsunuz. Aliağa’da da bunu yaşadık. Ben burada 20 aydır meclis üyesiyim, tek 1 kişiyi işe almadım ama tek 1 kişiyi de haksız şekilde işten çıkarmam.”

‘ALLEM ETTİNİZ KALLEM ETTİNİZ…’

CHP’li Ali Yılmaz da, “Allem ettiniz kallem ettiniz başkanvekilliğini ele geçirdiniz. Biz bu yetkileri size vermiyoruz nedeni de çok basit; Menemen, Mart 2019 seçimlerinde size bu yetkiyi vermedi” dedi.

YETKİLERİ ALAMAYAN AKP’DEN TEPKİ

Mecliste çoğunluğu bulunan Millet İttifakı şirket yetkilerinin Belediye Başkanvekili AKP’li Pehlivan’a yetki verilmesi hakkındaki önergeye ret oyu verdi. Belediyeye ait 2 şirketin yetkilerinin AKP’li Pehlivan’a verilmesi hakkındaki önerge oy çokluğuyla kabul edilmedi. Belediye Başkanvekili Pehlivan ve AKP Grubu şirket yetkilerini vermeyen Millet İttifakı meclis üyelerine tepki göstererek eleştirilerde bulundu.

Etiketler
Serdar Aksoy