İzmir'de suya zam

İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılı bütçesi ve performans programı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandı. 1 Ocak 2021'den geçerli olmak üzere, Meclis’te su fiyatının ortalama yüzde 15 oranında arttırılması kararlaştırıldı.

İzmir'de suya zam

İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2021 Mali Yılı Performans Programı ve Bütçe Tasarısı İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde yapılan görüşmelerin ardından oy çokluğuyla kabul edildi. 3 milyar 164 milyon 177 bin liralık 2021 yılı bütçesinin 1 milyar 200 milyon liralık bölümünün yatırımlara harcanması kararlaştırıldı.

BirGün'ün haberine göre, bütçe görüşmeleri sırasında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yaklaşık 1 milyar 200 milyon lira civarında yatırım öngörüyoruz. Bütçemizdeki gelir oranı 2 milyar 160 milyon lira. Popülist olan bir belediye 2 milyar 160 milyon lira gider bütçesiyle hiç borçlanmadan yoluna devam eder. Biz risk alarak 1 milyar 200 milyon gibi bir rakamla yatırım yapıyoruz, borçlanıyoruz. Bunun popülizm olmadığını çok net ifade etmek isterim” dedi.

SU TARİFELERİNE YENİ DÜZENLEME

Meclis’te su fiyatının ortalama yüzde 15 oranında arttırılması kararlaştırıldı. CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç su fiyatındaki artışın yükselen maliyetler dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek “2019 yılının Eylül ayı ile 2020 yılının Eylül ayını kıyasladığınızda makine, ekipman ve teçhizat, enerji, personel giderleri, döviz kuruna bağlı olarak hizmet ve mal alımları ile yapım işlerin maliyetlerinin de arttığını görürsünüz.

Enerjide yüzde 26, dövizde yüzde 40 artış var. Maliyetlerin bu kadar yükseldiği ekonomik şartlarda su fiyatının yüzde 15 gibi makul bir seviyede artırılmasını çok doğal karşılamak gerekiyor” dedi. İZSU’nun devletten, İller Bankası’ndan ve Büyükşehir Belediyesi’nden destek almadığını da sözlerine ekleyen Kökkılınç, kurum olarak İZSU’nun tek gelirinin su faturaları olduğunu belirtti.

TARİFELER NASIL OLACAK?

İzmir’de 1 Ocak 2021'den itibaren geçerli olacak yeni kademeli tarifeye göre konutlarda kullanılan 0-13 m³ arasındaki tüketimlerde suyun metreküp fiyatı KDV hariç 6,41 TL olacak. 14-20 m³ arasındaki tüketimlerde 6,92 TL; 21 m³ ve üzerindeki tüketimlerde ise 14,27 TL ödenecek. Konut dışı kademesiz tarife ise 16,35 TL oldu.

Etiketler
İzmir