Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'den Mersin'e metro müjdesi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin metrosu hakkında konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'den Mersin'e metro müjdesi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TRT Çukurova Radyosu’nda yayınlanan “Akdeniz'den Toroslara” programının canlı yayın konuğu oldu.

Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi’nin Mersin trafiğini rahatlatacak çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Mersin Metrosu hakkında da konuşan Seçer, “Kısa bir süre içerisinde Mezitli, Yenişehir, Toroslar ve Akdeniz olmak üzere 4 ilçeyi birbirine demir ağlarla bağlamak istiyoruz” dedi. Seçer, Forum Katlı Kavşağı inşaatını da Ocak ayında bitireceklerini müjdeledi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TRT Çukurova Radyosu’nda yayınlanan “Akdeniz'den Toroslara” programının canlı yayın konuğu oldu. Programda Seda Uslu Sarıoğlu’nun sorularını yanıtlayan Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi’nin Mersin trafiğini rahatlatacak çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Mersin Metrosu hakkında da konuşan Başkan Seçer, “Kısa bir süre içerisinde Mezitli, Yenişehir, Toroslar ve Akdeniz olmak üzere 4 ilçeyi birbirine demir ağlarla bağlamak istiyoruz” dedi.

“İyi ki yapılmış diyebileceğimiz bir proje”

Mersin Metrosu’nun 3 etaplı bir çalışma olacağından bahseden Başkan Seçer, 30 bin yolcu kapasitesinin üzerindeki raylı sistemlerin Hafif Raylı Sistem olarak tanımlandığını söyledi. Seçer, güzergahla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bizimki Hafif Raylı Sistem ama Yeraltı Hafif Raylı Sistem ilk etabı. Bu etapta Mezitli noktası, başlangıç noktası. Eski belediye önünden başlıyor, eski otogara kadar devam ediyor. Tren İstasyonu’nun yanından geçiyor. Tabii ki yer altından ve eski otogarın orada nihayetleniyoruz. Siteler’de çıkış yapıyor, orada duruyor. Oradan sonra 2. etap devam edecek. Bu ilk hattımız yaklaşık olarak 13.4 kilometre.

Daha sonra 2. etap, yani Siteler’den başlayıp, Kurdali, Çağdaşkent, Mersinli Ahmet Caddesi'nden, Şehir Hastanesi’ne kadar ulaşacak olan hemzemin raylı sistemi olacak. Bir de tramvay hattımız var. O da şu anki Kipa, GMK üzerindeki kavşaktan, eski Kipa Kavşağı diyelim, şu anda fuar alanının olduğu noktadan Üniversite Hastanesi’ne, Üniversite Hastanesi’nden Üniversite’ye. Oradan böyle bir ring yapıyor ve o da yaklaşık olarak 7 kilometrelik bir çalışma olacak. İlk etapta Mersin için planladığımız toplamda 29 kilometrelik bir raylı sistem.”

Mersin Metrosu’nun trafik, ulaşım ve çevre temizliği konusunda önemli katkılar sağlayacağından bahseden Seçer, çeşitli ülkelerdeki metro çalışmalarından örnekler verdi.

Seçer, “Mersin için bu kadar önemli bir yatırım, yüksek bedelli bir yatırım diye düşünülebilir. Ama yakın tarihte, fazla uzun değil 5 yıl sonra bakacaksınız ki gerçekten ‘İyi ki yapılmış’ diyebileceğimiz bir proje olarak değerlendiriyorum. Güzel bir proje, iyi bir proje. Mimarlık, mühendislik konusunda önemli bir ödül almaya şu anda çok yakın. Çünkü finale kalan 3 projeden biri Mersin Metro Projesi. Bu anlamda da değerli bir proje olduğunu düşünüyoruz ve Mersin’e önemli katkılar yapacağını düşünüyoruz” dedi.

“Önemli firmaların bize müracaat etmesi Mersin'e bakış açısının pozitif olduğunu gösteriyor”

Metronun ön yeterlilik ihalesine 28 firmanın başvuruda bulunduğunu hatırlatan Seçer, “Tabi uluslararası firmalar da var. Amerikan firması da var, Rusya var, Çin var, İspanyol var, Azeri var. Türkiye'nin önemli sayılan, bu konuda iddia sahibi, otorite sahibi firmaları var. Bu bizi sevindiriyor. Tabi ki Mersin'e bakış açısının pozitif olduğunu bir anlamda gösteriyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne ya da bu projenin makul bir proje olduğuna, gerçekleşebilir bir proje olduğuna, iyi bir proje olduğuna bir bakış açısıdır önemli firmaların bize müracaat etmesi. Önümüzdeki günlerde ilk ön yeterlilik ihalesi tamamlanıp, fiyat teklifi ihalesi gerçekleşecek.

Birkaç ayımızı alacak. Sonra da tabi ki hukuki olarak bir sorun çıkmazsa, herhangi bir itiraz söz konusu olmazsa birkaç ay içerisinde ihale sonuçlanır ve yer teslimi yapılır, yüklenici firma inşaata başlar. Bunun çalışmalarını devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kısa bir süre içerisinde 4 ilçeyi birbirine demir ağlarla bağlamak istiyoruz”

Seçer, Metro Projesi’ne inandığını ve önemli bir yatırım olarak gördüğünü anlatırken, inşaat süresinin 4 yıl, opsiyon süresinin de 2 yıl olduğunu vurguladı. 13.4 kilometrelik 1. etap çalışmaları devam ederken aç-kapa sistemiyle bazı güzergahlarda trafiği engelleyeceklerini anlatan Seçer, bu çalışmaların planlı ve programlı bir biçimde yürütüleceğini anlattı.

Seçer, “Belki de bu çalışmalar devam ederken hem 2. etabın hem de tramvay hattı dediğimiz 3. etabın çalışmalarını da, yapım ihalelerini de gerçekleştireceğiz. Kısa bir süre içerisinde Mersin merkezin, Mezitli, Yenişehir, Toroslar ve Akdeniz olmak üzere 4 ilçesini birbirine demir ağlarla bağlamak istiyoruz” diye konuştu.

Seçer, ilk etabın tamamlanmasından sonra bu projenin diğer komşu ilçelere kadar genişletilebileceğini aktardı.

“Forum Katlı Kavşağı inşaatını Ocak ayında bitireceğiz”

Yenişehir Bölgesi’nde bir 4. Çevre Yolu çalışmaları olacağını aktaran Seçer, “Yenişehir bölgesinde başlayacak. Müftü Deresi’nin Yenişehir ilçesi bölümünden başlayıp, Üniversite’ye kadar devam edecek 1,5 kilometrelik ilk etapta 4. Çevre Yolu’nun çalışmalarını da şu anda hızlandırıyoruz. Hafta sonu itibariyle de Forum Kavşağı dediğimiz, 2. Çevre Yolu üzerinde, trafiğin yoğun olduğu bir bölge olan o kavşakta katlı kavşak çalışması yapıldı. Şu anda orası trafiğe kapandı. Yine bunun yanında Forum Katlı Kavşağı’nı gerçekleştirdikten sonra, ki Ocak ayında bu inşaatı bitireceğiz” dedi.

Seçer, Göçmen, Kipa ve diğer kavşaklarda gerçekleştirilecek katkı kavşak çalışmalarını da anlattı.

“Mersin-Adana arasındaki demiryolu hattına paralel bir güzergah, yeni bir karayolu oluşturmaya çalışacağız”

Mersin-Adana arasındaki demiryolu hattına paralel bir güzergah, yeni bir karayolu oluşturmaya çalışacaklarını da aktaran Seçer, “Yine, Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan arkadaşlarımız, fabrika sahipleri, oradaki işverenler ve işçilerin bizden yoğun talebi, özellikle sabah saatlerinde işyerlerine çok uzun zaman harcayarak gidiyorlar. Tarsus, Mersin Organize Sanayi Bölgesi, biliyorsunuz Huzurkent Bölgesi’nde yaklaşık olarak bir 15 kilometrelik Mersin merkeze mesafesi var oranın. Ama saat olarak baktığımız zaman 60-70 kilometreyi kat edeceğiniz bir sürede oraya ulaşabiliyorsunuz. Sabah saatlerinde trafik yoğun oluyor.

Orada da Akdeniz İlçesi’nin 2. Etap 1/5000’lik plan çalışmaları gerçekleşir gerçekleşmez ki bu konuda Nazım Plan konusunda çok gayret sarf ediyoruz. Uygulama planlarıyla beraber, Mersin-Adana arasındaki demiryolu hattına paralel bir güzergah, yeni bir karayolu oluşturmaya çalışacağız. Bu da Mersin’in trafiğini rahatlatacak önemli bir çalışma olacak diye düşünüyorum” dedi.

Etiketler
Metro Vahap Seçer Mersin