İzmir'de Kadın Emeği ve Sağlık Kongresi

İzmir’de 4’üncü Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresi' başladı. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, “Son 17 yıldır Sağlıkta Dönüşüm Programı kadınların çalışma yaşamını güçleştirmektedir” dedi.

İzmir'de Kadın Emeği ve Sağlık Kongresi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ile İzmir Tabip Odası tarafından düzenlenen 4’üncü Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kongresi, Kültürpark İzmir Sanat Merkezi’nde başladı.

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; 23 Şubatta son bulacak kongrede, bu sene tema ‘Kadın Emeği ve Sağlık’ olarak belirlendi. Açılışa; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ankara’da olduğu için katılamazken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ile Neptün Soyer de kongrede yer aldı.

Açılış konuşmasında ilk olarak konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, Türkiye’nin kadın istihdam oranlarının en düşük olduğu ülke olduğunu ifade ederek, “Son yıllarda kadınların işgücüne katılım oranlarında artışlar gerçekleşse bile erkeklerin çok gerisinde kalmaya devam etmektedir. Kadınların istihdama katılımını engelleyen en önemli nedenler ev içi iş yükleri ve bakım hizmetleri ile birlikte aile baskısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın istihdamı kentlerde artış göstermekle beraber, kadınların hala önemli bir kısmı kırsal alanlarda ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. Hizmetler sektörü ise en fazla kadın istihdam eden sektörlerin başında gelmekte” diye konuştu.

DAHA GİDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR

Obuz son olarak şunları dile getirdi:

“2017 yılında çalışabilir yaşta kadınların istihdama katılım oranı yüzde 28,9’dur. Temmuz 2019’da kadınlar arasında işsizlik oranı yüzde 16,7’ye ulaşmıştır. Tarım dışı genç kadın işsizliği ise yüzde 41,7 ile rekor kırmış durumdadır. Peki, sağlık alanında çalışan kadınlar ne durumda? Son 17 yıldır Sağlıkta Dönüşüm Programının uygulanmasıyla birlikte çalışma saatlerinin uzaması, iş güvencesinin giderek azalması, iş tanımlarının belirsizleşmesi, daha az kişiyle daha fazla iş yapılması, performans ölçütlerinin öne çıkması sağlık çalışanı kadınların çalışma yaşamını güçleştirmektedir. Yoğun ve yorucu iş gününün sonunda onları bir de ev işleri ve bakım hizmetleri beklemektedir. Kadınlar belli mesleklerde çalışanların çoğunluğunu oluştursa da, ‘cam tavan’ların Türkiye’de halen istenilen ölçüde kırılamaması nedeniyle yönetici konumunda olan kadın oranı çok düşüktür. Çizilen olumsuz tablo umutlarımızı kırmasın. Daha gidecek çok yolumuz var. Kadınlar olarak hep vardık, var olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz.”

KADININ DARP EDİLMESİNİ SEYREDİYORLAR

Türk Tabipleri Birliği MK Üyesi Dr. Mübeccel İlhan ise, “Kadın düşmanı, emeği, barışın, masumiyetin düşmanı zihniyet, şimdi nafakayı tartışıyor. İstanbul Sözleşmesini tartışıyor. Kadın daha nasıl kolsuz bacaksız bırakırız konuşuyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğini bırakın sahada uygulamayı, sözüne bile dayanamıyorlar. Yaşadığımız çağda yaşam kentleri oluşturmaya çalışıyorlar, minicik bir robotu insan vücudunda gezdirebiliyorlar ama aynı kafa bir kadının öldürülmesini, her gün birden fazla kadının darp edilmesini seyrediyorlar. Annelerinin, eşlerinin, kız kardeşlerinin ölümünü seyrediyorlar. Ne adına, eril hâkimiyet adına” şeklinde konuştu.

İZMİR’DE KADIN NÜFUSU ERKEK NÜFUSUNU GEÇTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu da, “İzmir’de kadın nüfusu artıyor. Son araştırmada kadın nüfusu erkek nüfusunu geçti. Bu çok iyi bir şey. İzmir için tesadüf değildir. İsmini mitolojik bir kadın kahramandan alan İzmir’de başka türlü olması da mümkün değil. En son meclis toplantısında AKP’li kadın meclis arkadaşımız, ‘Biz bu ülkede kadın haklarında ne yapıldıysa AKP döneminde yapılmıştır’ dedi. Bunun üzerine itiraz ettim. Bu büyük bir yalan. Buna onlar inanıyor olabilirler ama büyük bir yalan. Bunu onlara mecliste anlattık. Sadece mecliste anlatmıyoruz. Kadın mücadelesini, her yerde anlatmaya çalışıyoruz. Fabrikalarda, köylerde yani gittiğimiz her yerde anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

Etiketler
İzmir Kongre