1 aydır çadırda yaşayan depremzede: Paramız yok, malımız mülkümüz yok

Manisa'nın Akhisar ve Kırkağaç ilçelerinde son bir aydır yaşanan "deprem fırtınası" ile sarsılan vatandaş tedirgin. Evlerine giremeyen vatandaşlar, çadırlarda ve konteyner evlerde evlerde kalmaya devam ediyor.

ANKA-Manisa'nın Akhisar ve Kırağaç ilçelerinde son 1 aydır peşpeşe meydana depremle sarsılan vatandaşlar tedirgin. 22 Ocak’ta Akhisar'ın Musalar Mahallesi’nde 5.4'lük, ardından Kırkağaç'ın Karakurt Mahallesi’nde 4.8 ve 5.2'lik büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. O günden beri sarsıntının ardı arkası kesilmedi. Yaklaşık 1 aydır depremlerle sallanan vatandaşlar büyük korku yaşarken, birçok evde de hasar meydana geldi.

Depremlerin ardından Kırkağaç ilçesinin Karakurt Mahallesi’nde 6 ağır hasarlı, 162 hafif hasarlı ev bulunurken, 183 kişi çadırda, 33 kişi konteyner evlerde kalıyor.

İlyaslar Mahallesi’nde 18 ağır hasarlı ev, 86 hafif hasarlı ev bulunurken, 4 aile konteynerda kalıyor, 8 kişi kira yardımı alıyor. 38 kişi ise çadırda yaşamını sürdürmeye devam ediyor.

4 kilometre mesafedeki 2 mahallede hayat şartları daha da zorlaşırken bölgede 22 Ocak’tan bugüne 4 bin depremin meydana geldiği bildirildi. Şu ana kadar depremlerde herhangi bir can kaybı meydana gelmedi.

Bölgede son bir aydır meydana gelen, irili ufaklı bine yakın deprema maruz kalan vatandaşlar, yaşadıklarını ANKA Haber Ajansı'na anlattı.

İlyaslar Muhtarı Faruk Yayla, “22 Ocak’ta başlayan depremlerle başlayan tedirginlik hala kesilmemiştir. Dün akşam itibariyle hareketlendi. O hareket sonra yine 38 çadır 4 ağır hasarlı konteynerlı istedi. Esas şu an 18 tane hasarlımız aşağı yukarı 80 tane de az hasarlımız var. 15-20 eve de bakılması gerekir. Onlardan ne çıkar bilemeyiz. Deprem de hala devam ediyor” dedi.

“38 tane çadırımız var” diyen şunları söyledi:

“Köyün çeşitli yerlerine koydurduk böyle bir afet olduğunda hepsi doluyor. Biraz boşalıyor gibi olsa da hafta geçmeden 4-5 gibi bir deprem olup tekrar yine doluyor. Akşam yine sıkıntımız vardı depremden dolayı. Toplam 18 tane ağır hasarlı bina var. 86 tane de az hasarlı var. Şükürler olsun yaralımız can kaybımız yok. Yetkililerle bir sıkıntımız tok. Valimizden kaymakamımızdan belediye başkanlarımızdan sağolsunlar ufacık bir şey oldu mu arayıp soruyor. Bizi yalnız bırakmıyorlar. Her istediğimiz talebi yerine getirmek için hepsi gayretle çalışıyor. En fazla da teşekkürü köy halkına etmek istiyorum. Köy halkı da ufak tefek şeyler haricinde hiç bizi zor durumda bırakmadılar.”

Karakut Mahallesi Muhtarı İdris Kat ise “Herkesin bildiği gibi 20 gün 1 aydan beri sallanmaktayız. 22 Ocak Çarşamba gününden beri 5’in 3 tane deprem oldu. O günden beri vatandaşlarımız tedirgin. Ama o günden beri devletimiz her zaman yanımızda. Şu anda mahallemde 106 tane ağır hasarlı bina var. 162 tane de orta hasarlı bina var. 183 tane çadır verdi devletimiz 30 tane de konteyner kuruldu. Şu anda 3 adet daha ihtiyaç hasıl oldu konteynerımız gelecek. Devlet vatandaşa odun, kömür, gıdasını verdi” diye konuştu.

Kat şöyle devam etti:

“Vatandaş depremde çok tedirgin oldu korktu. Şu anda çok bir istekleri yok ama tedirginlikleri var. Daha önce ağır hasar gören binalar biraz daha ağırlaştı. Hafifler biraz daha ağırlaştı. Vatandaş bu konuda tedirgin. İnşallah bunu da atlatacağız. En büyük temennimiz, duamız can kaybımız yok. Sayın Valimiz dün depremden sonra buradaydı. Milletvekillerimiz siyasi parti ayrımı yapmadan aradılar. Tek tek ihtiyaçlarımızı sordular. Şu anda sadece korkudan başka bir şeyimiz yok. Allah beterinden saklasın. Allah daha büyük afetler vermesin başımıza.”

"TİR TİR TİTREDİM KORKUDAN"

Vatandaşlar ise hala tedirgin. Manisalılar, korku dolu anları Anka’ya anlattı. Bir vatandaş, “Biraz korku içerisindeyiz. Deprem anında evdeydik. Oturuyorduk, panikle çocukları kucakladık. Dışarıya kaçmaya fırsatımız yok. Evimizde bir hasar yok” dedi.

Yaşlı bir vatandaş ise, “Uyur uykumda sallandı, bina olduğu gibi çatırdadı. Ondan sonra şu karşıki bina göçtü. Valla tir tir titredim korkudan. Ondan sonra koştum evden dışarı. Evim sağlam. Komşumun evin yıkılıyor. Çok korkuyorum. Sallandı mı her tarafım titriyor” diye anlattı.

Evlerine giremediklerini söyleyen vatandaş, “Valla ilk şeyden beri boşalttık bir daha çıkmadık. Evin içine giriyoruz, tıkır tıkır yapıyor kapılar, bina, tavanlar. Çadırda kalıyoruz. Oğlum böbrek hastası, hanımın da ayağı kırık. 2-3 gün soğukta başka bir yere geçtik. Şimdi tekrar geri geldik” dedi.

"EVLERE GİRMEYE KORKUYORUZ"

Çadırda kalmaya devam eden vatandaş, “Depremde çok korktuk. Dün olandan daha kısa sürdü. Dün çok uzun sürdü. Ne yapacağımızı şaşırdık. Evlerin halini görüyorsunuz, kalamıyoruz. Çadırda kalıyoruz. Korkuyoruz. Hiç böyle bir deprem görmemiştik. İnsanın arabada yatması, o soğukta çadırda yatması çok zor” ifadesini kullandı.

Çadırda yaşamını sürdüren evine girmeye korkan yaşlı vatandaş, “Hep buradayım korkuyoruz evlere girmeye. Göçtük temelli. Deprem anında evdeydim hemen kaçtım. Kaçarken kafama kiremit düştü. Eksiğimiz falan yok evlerimiz oluverse bir şey istemeyeceğim ben” diye konuştu.

Etiketler
Manisa Para Sıla