Eskişehir’de suya yüzde 60 zam

ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşletmesi (ESKİ) Genel Kurul toplantısının ikinci birleşiminde yeni yıldan itibaren suya yüzde 60 oranında zam kararı çıktı.

Eskişehir’de suya yüzde 60 zam

ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşletmesi (ESKİ) Genel Kurul toplantısının ikinci birleşiminde yeni yıldan itibaren suya yüzde 60 oranında zam kararı çıktı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Kurul toplantısının 2020 yılı bütçesi ve performansının da görüşüldüğü mecliste komisyonlardan gelen 2020 su tarifelerine yüzde 60 zam yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. ESKİ'nin yeni yıl bütçesi ise 370 milyon lira olarak belirlendi.

BELEDİYEDEN ZAM AÇIKLAMASI

Eskişehir’de suya yapılan yüzde 60’lık zammın ardından Büyükşehir Belediyesi internet sitesi üzerinden ‘zam açıklaması’ yaptı.

Belediye, doğal gaz, elektrik, akaryakıt, işçi maliyetleri gibi hizmetlere gelen artışları grafiklerle açıklarken, "Son yıllarda doğal gaz, elektrik, akaryakıt, işçi maliyetleri gibi hizmeti etkileyen ana faktörlerde çok büyük artışlar gerçekleşmiştir. Özetlemek gerekirse son 2 yılda elektrik giderleri yüzde 87, akaryakıt giderleri yüzde 44, asgari ücret yüzde 44 oranında artmıştır. Su üretimi ve işletmede kullanılan ham madde (alüminyum sülfat, demir klorür, katyonik polimer, aktif karbon vb.) fiyatları ise son 1 yılda yüzde 116 artış göstermiştir. Tüm bu artışlara rağmen 2017-2019 arasındaki 2 yıllık süreçte su fiyatları yalnızca yüzde 5 oranında arttırılmıştır. Sonuç olarak su üretim maliyeti son 3 yılda yüzde 69 oranında artarken, su tarifelerindeki 3 yıllık artış yalnızca yüzde 11 olmuştur. Tüm bunlara rağmen ESKİ, başta kent merkezi olmak üzere özellikle kırsalda yatırımlarını aksatmamak için büyük mücadele vermiştir. Özellikle kırsalda vatandaşlarımızın büyük sıkıntı çektiği asbestli boru değişimi olmak üzere arıtma tesisleri yapımı, kanalizasyon ve yağmur suyu hattı yenilemeleri ile yıllarca ilgili kurumlarca ihmal edilen kırsal ilçelerimizde büyük yatırımlar gerçekleşmiştir. ESKİ'nin önümüzdeki 5 yıllık süreçte yapacağı temel yatırımların bedeli ise 150 milyon lira olarak tahmin edilmektedir. Ekonomik krizin her geçen gün kendini biraz daha hissettirdiği ülkemizde doğal gaz, elektrik, akaryakıt gibi üretimi ve hizmeti doğrudan etkileyen temel giderlerdeki büyük artışlar bu fiyat değişikliğini kaçınılmaz hale getirmiştir" denildi.

Etiketler
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Eskişehir