AKP'li belediyeden adrese teslim ilaçlama ihalesi

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde yapılacak ilaçlama hizmetine ilişkin hazırladığı şartname, sınırlı sayıda firmanın ihaleye katılmasını sağlıyor.

AKP'li belediyeden adrese teslim ilaçlama ihalesi

Belediyeler tarafından yapılan kamu ihalelerinin, “Doğal afet, hastalık, salgın, işin özelliği” gibi istisnalardan yararlanarak belli şirketlere verilmesi, Sayıştay raporlarına da yansırken, bir “adrese teslim ihale” örneği de Bursa’dan çıktı.

Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde yapılacak ilaçlama hizmetine ilişkin hazırladığı şartname, sınırlı sayıda firmanın ihaleye katılmasını sağlıyor.

Odatv'den Rabia Deniz'in haberine göre garip ihale süreci, Bursa’da son bir ayda yaşanan karasinek istilasıyla ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi, 17 ilçede mücavir alanda yürütülecek olan karasinek, uçkun mücadelesi hizmet alımı ihalesinde gecikince Bursa’yı sinek bastı. Bursa son günlerde yaşanan karasinek istilasını konuşurken, Büyükşehir Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nın ihale süreci, bambaşka bir tartışmaya sahne oldu.

Büyükşehir Belediyesi, 30 Eylül 2017’de başlanıp 30 Eylül 2019 tarihinde sonlanacağı belli olan ilaçlama hizmeti için yeni ihale yapmakta gecikmiş, önceki yıllarda açık usul yoluyla yaptığı ihaleye “1 aylık gecikmeyle” 9 Ekim 2019’da “pazarlık usulü” ile çıkmıştı.

Plansızlık nedeniyle son ana bırakılan ve alelacele yapılan 3 aylık hizmet alımı için pazarlık usulünün seçilme gerekçesi ise şu: “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.”

BİR GARİP İLİŞKİ…

9 Ekim tarihinde pazarlık usulü ile gerçekleşen ihaleye Biotek/Biopest Çevre Sağlığı ve Vektör Kontrol Hizmetleri Ltd. Şirketi ile Adil Katı Atık İnşaat ve Hizmet Yönetimi Nakliyat Mühendislik Peyzaj San. Tic. Ltd. Şirketi katıldı. İhale sonucunda işi, 2.899.230,00 TL’lik teklifi veren Adil Katı Atık firması aldı. İhale sonucunda firma ile 21 Ekim tarihinde sözleşme imzalanırken, hizmete 25 Ekim’de başlandı. Öte yandan ihaleyi kazanan Adil Katı Atık firmasının il genelinde ilaçlama yaparken rakibi olan Biopest/Biotek’in araçlarını kullandığı ortaya çıktı.

Hala Biopest/Biotek firmasında Operasyon ve Şantiye Sorumlusu olarak gözüken Mustafa Göçgün’ün, ihaleyi alan Adil Katı Atık firmasının da üst düzey görevlisi olduğu iddiaları ise başka bir tartışmaya neden oldu.

RUHSATI OLMAYAN İLAÇ ŞARTNAMEDE

9 Aralık 2019 tarihinde ihalesi yapılacak olan 2020 yılı Vektör Mücadelesi Biyosidal Ürün Alımı Teknik Şartnamesi’ne göre toplam 1.800.000 hektar alanda “Uçkun mücadelesi için formülasyonunda yüzde 30 Etofenprox veya yüzde 10 trans phenothrin veya yüzde 12 Cypermetrhrin ya da yüzde 10 Permethrin içeren biyosidal alınacaktır. Uygulama dozu olarak sivrisinek ULV dozu esas alınacaktır” şartı getirildi.

Üstelik tarif edilen biyosidal ürünlerin, Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmış olması gerekirken, ilaçlama mücadelesi işinde 4 farklı ilaç yazılmasına rağmen Etofenprox ve trans phenothrin’in Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatı bulunmuyor.

ADRESE TESLİM

Bursalılar karasinek istilasını tartışadursun, Büyükşehir’in çevre sağlığı hizmeti için “adrese teslim” yani, katılımı sınırlayacak şekilde karasinek ve sivrisinek ilacı teknik şartnamesi hazırlayarak serbest rekabeti engellediği de ortaya çıktı.

Büyükşehir Belediyesi’nin son üç yıldır yapmış olduğu ihalelerdeki teknik şartnameler incelendiğinde iritasyon etkisi Cypermetrhrin maddesine göre çok daha az olan Permethrin aktif maddesi tercih ediliyor.

Yüzde 12 Cypermetrhrin maddesi içeren ürün Sağlık Bakanlığı’nda yalnızca Entokim Çevre Sağlığı Hizmetleri firması ve bayilerinde bulunuyor. Bu durum ihaleye yalnızca bu firmanın katılabileceğine işaret ediyor.

Yine şartnamede Karasinek Larva Mücadelesinde Kullanılmak Üzere 300 Hektar Alan İçin; “Sağlık Bakanlığı tarafından karasinek larva mücadelesi için ruhsatlandırılmış uygulama aralığı en az 30 gün olan yüzde 5 Pyriproxyfen ME veya yüzde 5 S-Metophrene CS formülasyonunda biyosidal ürün alınacaktır” deniliyor. Yüzde 5 Pyriproxyfen aktif maddesi içeren ME formülasyon yapısında Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı biyosidal ürün sadece Entokim firmasında bulunuyor.

AKP'li belediyeden adrese teslim ilaçlama ihalesi - Resim : 1

Etiketler
Bursa