Vahap Seçer: Irak bizim önemli bir ticari partnerimiz

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i makamında ziyaret ederek, Erbil’de gerçekleştirilecek 2. Türkiye-Irak Ticaret ve Yatırım Zirvesi’ne davet etti.

Vahap Seçer: Irak bizim önemli bir ticari partnerimiz

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ve beraberindeki heyet, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i makamında ziyaret ederek, Erbil’de gerçekleştirilecek 2. Türkiye-Irak Ticaret ve Yatırım Zirvesi’ne davet etti. Başkan Seçer, zirveye katılmak istediğini söyledi.

Irak’ın Türkiye için ekonominin yanı sıra sosyal ve kültürel bir partner olduğunun altını çizen Başkan Seçer, “Ben Mersin ölçeğinde siyasi, ekonomik, sosyal ve halklar arasındaki münasebeti geliştirmeyi arzu ederim. Ben Belediye Başkanı olarak her türlü ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunarım” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı.

Irak’ın Türkiye için ekonominin yanı sıra sosyal ve kültürel açıdan önemli bir partner olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, Irak’la ilişkilerin geliştirilmesinde her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğunu söyledi.

Kendisini Erbil’de gerçekleştirilecek 2. Türkiye-Irak Ticaret ve Yatırım Zirvesi’ne davet eden heyete teşekkürlerini ileten Başkan Seçer, zirve tarihini not etti. Seçer, 28-30 Eylül’de yapılacak olan ticaret ve yatırım zirvesine mutlaka katılmak istediğini iletti.

“Bizim önemli bir ticari partnerimiz”

Kendisini makamında ziyaret eden Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç’ın hayırlı olsun dileklerini kabul eden Başkan Seçer, Irak-Türkiye arasındaki ve Mersin özelindeki ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirebilmek adına her zaman destek olacağını ifade etti.

Türkiye ve Irak arasındaki ticari ilişkileri değerlendirerek konuşmasına başlayan Başkan Seçer, “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi de Irak da bizim önemli bir ticari partnerimiz. İlişkilerimizin iyi olduğu dönemlerde aslında pik nokta yakalandı. Aslında iç savaştan ziyade Türkiye yönetimi ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki referandum sürecinden kaynaklı bir gerileme söz konusu oldu. Ben o zaman da söyledim. Demek ki; siyasi ilişkilerinizin paralelinde diğer ilişkileriniz de gelişiyor. İlişkileriniz kötüyse ekonomi, kültürel, sosyal gibi diğer alanlarda da ilişkileriniz kötü oluyor” dedi.

“Aynı kaderi paylaştığımız Ortadoğu halklarıyız”

Irak’ın Türkiye için ekonominin yanı sıra sosyal ve kültürel bir partner olduğunun altını çizen Başkan Seçer, “Sadece ekonomik anlamda değil, birçok anlamda aynı kaderi paylaştığımız Ortadoğu halklarıyız biz. Kadim topraklar, kadim halklar. Etnik, dinsel, yaşam şekli ve kültürel anlamda çok benzerliklerimiz var. Biz hem kendi bölgemizden hem o bölgedeki gelişmelerden bire bir etkileniyoruz. Orada olumsuz bir durum olduğu zaman, Körfez Krizi’nde olduğu gibi direkt Türkiye etkileniyor. Orada Kuzey Irak halkını, Kürtler’i Türkiye kucakladı, sınırlarını açtı. Bunlar toplumlar için önemli deneyimlerdir” ifadelerini kullandı.

Dönemsel olarak farklı gelişmelerden kaynaklı olarak ülkeler arasında sorunlar yaşanabildiğini ifade eden Seçer, hem Türkiye-Irak hem de Mersin-Irak ilişkilerini geliştirmeyi, sağlamlaştırmayı arzu ettiğini ziyaretçilerle paylaştı.

“İhracat rakamlarımızı yükseltebiliriz”

Türkiye-Irak arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesini arzu ettiklerini vurgulayan Seçer, şunları söyledi:

“Mersin’den 300 milyon dolar civarında yapılan ihracat rakamımız var. Koşullara göre bunları yükseltebiliriz. Bizler hem Türkiye ölçeğinde hem de kentimiz Mersin olarak potansiyeli son derece yüksek yerleriz. Burada çok değerli işadamları Irak’ta ihracat yapıyorlar, inşaat hizmetleri yapıyorlar. Mersin’in liman kenti olması transit ticaretimizi tartışmasız çok muazzam hale getirdi. Kendi ülkemizin ürünlerini hem de dünyanın birçok yerinden buraya gelen ürünleri oraya transit ticaret marifetiyle gönderiyoruz. Ben Belediye Başkanı olarak her türlü ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunarım. Programım uygun olduğu ölçüde mutlaka yapılacak zirveye katılacağım. Daha sonraki gelişmelerde, karşılıklı işbirliğinde ben de belediye başkanı olarak üzerime düşeni yaparım.”

“Amacımız ilişkilerimizi geliştirmek üzerine olmalı”

2. Türkiye-Irak Ticaret ve Yatırım Zirvesi’nde yapılacak olan panelde konuşmacı olmasını öneren Nevaf Kılıç’a memnuniyet duyacağını söyleyen Başkan Seçer, “Amacımız ilişkilerimizi geliştirmek üzerine olmalı. Ziyaretten ziyade orada bazı değerlendirmeler yapmak isterim. Kendimi, düşüncelerimi anlatmak, ilişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimiz konusunda öneriler vermek isterim” dedi.

Kılıç, “Sizlerin orada bize liderlik ve önderlik etmesini istiyoruz”

Başkan Seçer’e görevinde başarılar dileyen Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, “Güzel projelere imza atmanızı canı gönülden istiyoruz. Bu konuda bizim de katkımız olursa, üzerimize ne düşerse Mersin’in ve sizlerin emrindeyiz” dedi.

29 Haziran-02 Temmuz 2019 tarihinde Erbil’de yapılan 1. Türkiye-Irak Ticaret ve Yatırım Zirvesi hakkında kısa bir bilgi veren Kılıç, 2. kez yapılacak zirve hakkında da genel bir bilgilendirme yaparak Seçer’i zirveye davet etti. Kılıç, “Bu yıl da çok güzel bir zirve programı hazırlıyoruz. Zirvemizde bakanlar olacak. Sizleri de zirvede aramızda görmekten mutluluk duyacağız. Bilgi ve siyasi birikimi oldukça yüksek olan bir insansınız. Yapacağınız güzel bir sunum ile bu bilgi birikimimizi oradaki insanlara aktarabilirsiniz. Sizin projelerinizin orada da olmasını isteriz. Bu zirveye Türkiye’nin yedi bölgesinden önemli iş insanları da katılacak. Sizlerin orada bize liderlik ve önderlik etmesini istiyoruz ” diye belirtti.

“Erbil ve Mersin kardeş şehir olabilir”

Mersin’le Erbil’in kardeş şehir olmasını istediklerini ifade eden Kılıç, Erbil Valisi’nin kardeş şehir anlaşmasına hazır olduğunu iletti. Kılıç, “Kardeş şehir talimatınız olursa o konuda Erbil Valimiz hazır olduğunu söyledi. Kardeş şehir için sizlerin talimatlarını bekliyoruz. Özellikle Erbil bu süreçten sonra yıldızı çok parlayacak bir şehir. Dubai gibi olabilecek bir şehir. Önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde ticari yönden büyük gelişmeler olacak” ifadelerine yer verdi.

Ticari ilişkileri geliştirmek, karşılıklı yatırım fırsatlarını değerlendirebilmek adına Irak’tan Mersin’e birçoğunluğu iş adamlarından oluşan bir heyet getirmek istediklerini ifade eden Kılıç, “Irak’tan Mersin’e aralarında bakanların, belediye başkanlarının, valilerin ve iş dünyasının önemli insanlarının olacağı bir heyeti buraya getirmek istiyoruz. Buradaki yatırım imkânlarını onlara sunmak istiyoruz. Getireceğimiz heyetle özellikle Mersin’de ortak yatırım yapabilecek iş insanlarını veya burada tek başına yatırım yapabilecek firmaları davet etmek istiyoruz. Bizleri desteklerseniz inanıyorum ki Irak’a yaptığımız ihracat ikiye üçe katlanır ayrıca Irak’tan Mersin’e gelecek yatırımcılar da çoğalır” diye konuştu.

Etiketler
Erbil Irak Türkiye Vahap Seçer