Atatürk’ün Yalova’ya gelişinin 90. yılı için kutlama töreni

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’ya gelişinin 90. yılı münasebetiyle düzenlenen programlara katıldı.

Atatürk’ün Yalova’ya gelişinin 90. yılı için kutlama töreni

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’ya gelişinin 90. yılı münasebetiyle düzenlenen programlara katıldı.

Başkan Salman, ilk olarak Yalova Belediyesi’nin destekleriyle Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Yalova Şubesi’nin organizasyonuyla 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda yerini alan Cumhuriyet Tırının açılışını yaptı. Ardından Başkan Salman, Yalova Valisi Muammer Erol’un ve protokol üyelerinin de katılımıyla Atatürk’ün Yalovalılara mirası çevre abidesi Yürüyen Köşk’te düzenlenen Atatürk ve Yalova konulu fotoğraf sergisini gezdi.

Cumhuriyet Tırı Meydanda Yerini Aldı

19 Ağustos 1929’da Yalova’ya ilk kez gelerek Yalova’nın geleceğine yön veren Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’ya gelişinin 90. yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk program, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda Yalova Belediyesi’nin destekleriyle Atatürkçü Düşünce Derneği Yalova Şubesi tarafından getirilen Cumhuriyet Tırı düzenlenen törenle açıldı.

Tırın açılış törenine; Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve belediye başkan yardımcılarının yanı sıra CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel, CHP Yalova İl Başkanı Nur Koçak, ADD Yalova Şubesi Başkanı M. Zeynep Dağdevirenoğlu ve vatandaşlar katıldı.

Tören öncesi konuşan Başkan Salman, Atatürk’ün ‘Benim Kentimdir’ dediği Yalova ile Atatürk konusundan bahsetti.

Yalova’nın 19 Ağustos 1929’dan sonra kent kimliğine kavuşmaya başladığını belirten Başkan Salman, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ilk kez 19 Ağustos 1929’da Yalova’ya gelmiştir. Bu tarihten itibaren de Yalova’nın tarihi yeniden yazılmaya başlamıştır. Yalova’da dokunmadığı neredeyse metrekare kalmıyor. İtfaiye, Polis teşkilatı, şu anda bile hizmette olan o anki adı ile halk evi, sıtma ile mücadele o dönemde başlıyor. Kaplıcaları sevdiği için Termal’e özel bir önem veriyor.

Türkiye’nin ilk canlı ağaç müzesi orada şekilleniyor. Çınarlı Hıyaban olarak bildiğimiz ve Termal Yalova arasındaki yola çınar ağaçlarını diktirmeye başlıyor. Burası bu sayede Türkiye’nin en uzun Çınarlı Hıyaban’ı oluyor. Yalova’yı kendisine yazlık başkent yapıyor. Birçok önemli karara imza atıyor.

Kuran-ı Kerim’in Türkçeleştirme çalışmaları, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun kurulma kararı, çok partili hayata geçiş kararı, çok partili hayata geçiş kararı, meslek okullarının kapatılması düşünülürken sayısının arttırılması kararı, yerli malının özendirilmesi hep Yalova’da ki çalışmalarında gerçekleştiriliyor.

Atatürk, 27 kez kalmak üzere, 17 kez de günü birlik olarak Yalova’ya geliyor. Toplamda 313 gün 27 geceyi Yalova’da geçiriyor. Ankara ve İstanbul’dan sonra hayatının önemli bir bölümünü Yalova’da geçiriyor. Atatürk’ün ‘Benim kentimdir’ dediği sözü ezbere söylenmiş bir söz değildir. Burada yaptıklarıyla bu sözün hakkını vermiştir. Atatürk’ün 2 evinin 2 çiftliğinin olduğu tek yer Yalova’dır.

Hatta çiftlikleri de kendi parasıyla almıştır. Tarımsal üretim yapılsın bu üretim İstanbul’u beslesin istiyor. Atatürk burayı kaza yapıyor ve İstanbul’a bağlıyor. Yalova’da böyle bir misyon ve vizyon kazandırıyor. Kentimizin çevre ve doğa kenti olmasını Atatürk’e borçluyuz. Bu kenti yöneten kim olursa olsun Atatürk’ten kalan mirası korumak zorundadır. Yalova’nın en büyük projesi ve planlaması bu olmalıdır. Ben bunun savaşını verdim, vermeye de devam edeceğim. O çiftlikler iyi ki var. Örneğin deprem anında toplanacak yer kalmadı. Sadece Atatürk’ün Yalova’ya kazandırdığı çiftlikler var. Bu kente iyi ki ayak basmış” dedi.

Çevre Abidesi Yürüyen Köşk’te Atatürk ve Yalova Konulu Fotoğraf Sergisi

Yalova’nın geleceğine yön veren Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalovalılara mirası Yürüyen Köşk’te Yalova Belediyesi tarafından düzenlenen Yalova ve Atatürk konulu fotoğraf sergisi düzenlendi.

Sergiye; Başkan Salman ve eşi Dilek Salman’ın yanı sıra Yalova Valisi Muammer Erol, CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel, Yalova Jandarma Alay Komutanı Ayhan Gedik, Yalova Yürüyen Köşk Derneği Başkanı Metin Erdoğan, belediye başkan yardımcıları ve belediye meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Sergiyi protokol üyeleri ile birlikte gezen Başkan Salman ardından Yalova ve Atatürk hakkındaki bilgilerini dinleyiciler ile paylaştı.

Etiketler
Yalova Mustafa Kemal Atatürk Vefa Salman