'Öğretmenin en önemli niteliği 'onur' sahibi olmasıdır.'

Başlıktaki sözü yani “Öğretmenin en önemli niteliği “onur” sahibi olmasıdır.” Sözünü söylemiş olan Ahmet Cevdet Paşa 1822-1895 yılları arasında yaşamış önemli...

Başlıktaki sözü yani “Öğretmenin en önemli niteliği “onur” sahibi olmasıdır.” Sözünü söylemiş olan Ahmet Cevdet Paşa 1822-1895 yılları arasında yaşamış önemli bir eğitimcimizdir. Onun gibi önemli bir eğitimcinin neler yaptığına dair birkaç cümle etmek yerinde olacaktır.

'Öğretmenin en önemli niteliği 'onur' sahibi olmasıdır.' - Resim : 1

Meclis-i Maarif Üyeliği ve Öğretmen Okulu Müdürlüğü yapmış olan Ahmet Cevdet Paşa Encümen-i Dâniş’in kuruluşunda da görev almıştır. Tarih-i Cevdet, Osmanlı Grameri gibi eserleri olan Ahmet Cevdet Paşa'nın eğitimimiz açısından önemi Maarif Nazırlığı yapmış olmanın ötesinde Öğretmen Okulu'nun ilk müdürü olması ve bunun Nizamnamesini hazırlamış olmasıdır.

Ahmet Cevdet Paşa, Darülmuallimin için, 1 Mayıs 1851 tarihli olarak bir Nizamname kaleme almış ve uygulamaya koymuştur. Bu Nizamname ile Darülmuallimin köklü bir yasal ve eğitimsel düzenlemeye tabi tutulmuştur(Akyüz, 2001).

Bu belgedeki “Usul-i İfade ve Talim” adlı ders eğitim tarihçilerine göre pedagoji derslerinin ülkemizdeki temelinin atılmasıdır(Güven,2015).

Yani bu yönetmelik öğretmen yetiştirme konusunda köklü düzenlemeler getirmiş, öğretmenlerin nitelikli olarak yetiştirilmesi adına okula az sayıda öğrenci alınması öngörülmüş, öğrencilerin okula sınavla kabul edilmesi koşulu konmuş, ilk kez bu yönetmelikle Cer sistemi kaldırılmış, öğrencilerin kendilerini yalnızca derslere verebilmeleri için maaş(burs) verilmesi konu edilmiştir(Güven,2015).

Buradan Ahmet Cevdet Paşa'nın öğretmenliği ne kadar sağlam temeller üzerine bina ettiğini anlıyoruz. Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin…

Etiketler
Öğretmen