YKS'de hayal kırıklığı...

YKS sonuçları 18 Temmuz’ da açıklanması beklenirken, bir önceki gece bir anda sisteme düştü. Ve birçok aday ve aileleri uykularına uyanıp sonuç stresi yaşadı....

YKS sonuçları 18 Temmuz’ da açıklanması beklenirken, bir önceki gece bir anda sisteme düştü. Ve birçok aday ve aileleri uykularına uyanıp sonuç stresi yaşadı. Peki henüz tüm sayısal veriler açıklanmadan, genel öğrenci durumunu, yığılmaları, bir önceki yıla göre başarı durumunu nasıl değerlendirebiliriz ? Bu konuda da yine tercih dönemi boyunca bize destek vermeye, sorularınızı yanıtlandırmaya devam edecek uzmanımız, değerli dostum Meltem KAHRAMAN’ a danışalım.

YKS'de hayal kırıklığı... - Resim : 1

Kıymetli Hocam sonuçları nasıl değerlendiriyorsunuz? Adayları tercih aşamasında genel duruma baktığımızda neler bekliyor ?

Sayın Şahin Hocam, sonuçların gece açıklanması beni de birçok aday, aile ve uzman gibi uykumdan uyandırdı. Belirtilen günden önce olası yoğunluk nedeniyle gece açıklanmış olması konusunda takdiri ÖSYM’ ye bırakıyorum. Geçtiğimiz yıllarda da böyle sürprizler yaşıyorduk. Ancak belirtilen gün içinde daha makul bir saatte açıklanması adayların ve ailelerin daha kontrollü ve huzurlu bir bekleyiş süreci yaşamasını sağlayacaktır. İşin teknik kısmında ÖSYM’ ye hak veriyorum, ancak psikolojik boyutunun ve olası olumsuz ihtimallerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini tavsiye ediyorum.

Gelelim erken açıklanan YKS sonuçlarının, henüz yayımlanmamış tam sayısal verileri sorunuza … Bu istatistikler hakkında henüz net bir yorum yapmak doğru olmaz. Ancak adaylardan duyduğumuz kadarıyla, özellikle mezun gruplardan gelen dönütlere göre yorum yapabilirim.

Geçtiğimiz yıl da sınava giren adayların sonuçları ve bu yıl aynı puan alan öğrencinin puanı denk olan öğrencileri sıralamalarına baktığımızda ciddi farklar görüyoruz. Geçtiğimiz yıl 417 puan alan bir sayısal alan öğrencisinin sıralaması 2018’ de 39.842 iken, bu yıl aynı puan alan öğrencinin sıralamasının 53.514 olduğunu gözlemleme şansımız oldu. Yine sayısal alanda 2018 YKS’ sine girmiş bir öğrencimizin puanı 301, sıralaması 155.411 iken, 2019 YKS sonucuna baktığımızda yine 301 puana denk gelen sıralamanın 184.604 olduğunu gözlemliyoruz.

Bu demek oluyor ki bu yıl puan baremi aynı olan iki öğrenci arasında ciddi bir sıralama farkı oluşmuş. Peki bunun nedeni nedir ?

Geçtiğimiz yıl neti aynı olan öğrenciler aynı puanı almış ancak farklı sıralamaya yerleşmiş. Bunun iki açıklaması var; birincisi 2019 YKS’ nin 2018 YKS’ ye göre daha ‘’ZOR’’ olduğu gerçekliği, ikincisi ise bu yıl sınava giren adayların başarı düzeylerinin bir önceki yıla göre daha yüksek olduğunu algılıyoruz. Elbette her yıl olduğu gibi bu yıl da sınava giren aday sayısının artmasının da bunda etkisi yadsınamaz.

Bu durumu göz önünde bulundurursak Türkiye geneli 2019 YKS’ de baraj altı kalan öğrenci sayısı da sınavın zorluk düzeyi nedeniyle daha fazla olacaktır. Bu adayları üzmesin. Tekrar kolları sıvayıp hazırlık sürecine hemen başlasınlar. Seneye iyi bir puan ile hedeflerini tutturmak için çalışma motivasyonlarını toparlasınlar. Unutmasınlar ki onlara kaç yılı mezunu oldukları değil, gelecekte hangi üniversite ve hangi bölüm mezunu oldukları sorulacak. Gelecek için giden bir yıl iyi değerlendirilirse kayıp olarak görünmez.

Peki puanı hesaplanmış ve netlerine göre 2018 YKS puan hesaplama otomasyonlarını kullanarak sıralama hesabı yapan, ancak sonucunu görünce sıralaması nedeniyle hayal kırıklığına uğramış öğrenciler ne yapacaklar ?

Bu adaylara da şunu söyleyebilirim ki açık kalan boş kontenjanlar nedeniyle sıralamalarını esnek tutmaları halinde onlar için bu durum avantaja dönüşmüş görünüyor. Elbette üst sınır yani ilk 10.000’ lik dilime kadar bu durum pek değişkenlik göstermeyecektir. Tercih listesinde adayların örneğin 100.000’ lik sıralamaya yerleştiyse 24 tercihten oluşan listesini 70.000/ 150.000 aralığında tutmasını tavsiye ediyorum.

Meltem KAHRAMAN hocamıza teşekkürlerimi iletiyorum. Tekrar görüşmek üzere. Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin…