Bilimin ışıkları ile donanmış bir fikir ordusuyuz

“Aklın o büyük sâhirin icâzı önünde, Batıl geçecek yerlere hüsranla inandım.” “Bilimin ışıkları ile donanmış bir fikir ordusuyuz,Düşünme hareketlerimizde yol...

“Aklın o büyük sâhirin icâzı önünde, Batıl geçecek yerlere hüsranla inandım.”

“Bilimin ışıkları ile donanmış bir fikir ordusuyuz,Düşünme hareketlerimizde yol göster.”

Bilimin ışıkları ile donanmış bir fikir ordusuyuz - Resim : 1

1867-1915 yılları arasında yaşamış Tevfik Fikret'in eğitimci yanını ele alacağız. Ama o aslında Meşrutiyet Dönemi’nin ünlü bir şairidir. Eğitimci kimliği şair kimliği ile iç içe geçtiğinden şiirlerinde eğitime dair dizilere rastlamak mümkündür.

Ama Tevfik Fikret'in eğitim tarihimizdeki önemi çocuk ve gençlik eğitimine verdiği önemden kaynaklanır(Sakaoğlu, 2018).Diğer taraftan modern eğitimi şiirleri yoluyla ülkemize yerleştirmeye çalışmıştır. Darülmuallimin Marşı'nın da yazarıdır.

Galatasaray Lisesi Müdürlüğü de yapmış olan öğretmen Tevfik Fikret Avrupa'daki okullar gibi bir okul özlemi içindedir ve “Yeni Mektep Osmanlı Anonim Şirketi” adlı kurduğu şirketle bu yolda adım atmıştır. Keza Ziya Gökalp onu “Türk Rönesansını Açan Adam” olarak niteler(Binbaşıoğlu,2014).Ve onun açmayı düşündüğü bu özel okuldaki hayali Anglo Sakson bir eğitimdir. O bu fikrin tohumlarına Robert Koleji'nde öğretmen olduğu dönemlerde ulaşmıştır.

Bu özel okul projesinin temel eğitim felsefesi; mutlu yaşama sanatını kazanmış fedakâr, aktif, etkin bireyler, zeki, sağlam iradeli, dürüst ve yurtsever gençler yetiştirmek, eğitimde millilik,yaparak, öğrenmeye öncelik, yeni zihni, entellektüel, kitabî, ezberci eğitime karşı yaratıcı, üretici, girişimci bireyler şeklindedir(Öztürk, 2018).

Gençlere bu kadar önem vermiş olan şairin bir şiirindeki eğitimsel mısraları ise şu şekildedir:

“Bilim ışıklarıyla donanmış bir fikir ordusuyuz,

Bayrağımızda gerçeğin ayetleri okunur.

Ümitsizliğin sonsuza dek düşmanıyız, mutlu ümitler;

Düşünme, hareketlerimizde bize yol göster.”

Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin…

Etiketler
Ordu