CHP'nin üç büyükşehir adayları kimler olmalı?

CHP kulisleri belediye başkanlığı adaylıklarıyla ilgili fokur fokur kaynıyor. Taban ve CHP’ye oy verenler her göreve aday olanlara tepkili. 6 ay önce...

CHP kulisleri belediye başkanlığı adaylıklarıyla ilgili fokur fokur kaynıyor. Taban ve CHP’ye oy verenler her göreve aday olanlara tepkili. 6 ay önce milletvekili olup, şimdi de CHP’nin banko kazanma olasılığı yüksek yerlere aday olmalarını olumlu ve hatta ahlaki bulmuyor.

Peki milletvekilleri hiç mi aday gösterilmemeli? Tabi ki hayır. CHP’nin bir yerde kaybetme ya da kazanma ihtimalleri şahısların etkinlik, tanınmışlık ve çevre ilişkilerine bağlı ise milletvekilleri de aday yapılmalı. Halen AKP veya MHP’nin elinde bulunan belediyelerde; sevilen ve sonuçları CHP lehine değiştirebilecek kişiler milletvekili de olsa aday gösterilmelidir.

Ama, 6 ay önce milletvekili olmuş, aynı anda partinin yönetim kademelerinde görev almış kişilerin, CHP’nin kazanma şansı garanti olan yerlerde adaylık istek ve arzusu içinde olması kabul edilebilir değildir!

Ancak, örgütte ve halkta karşılığı olan, sevilen, partinin seçim kazanma şansını artırabilecek, bu konuda çaba ve isteği de olan milletvekillerinin Ankara, İstanbul ve benzeri bir iki yerde aday gösterilmeleri anlaşılabilir. Bu yerler Türkiye genelinde siyasi gelecek ve Ülke çıkarları gereği önem taşıdığı için bu kural bir an için gözden ırak tutulabilir.

Ama geçmişte olduğu gibi; CHP ile üyeliği, sempatizanlığı bulunmayan, hatta sağın simge isimleriyle, ünlü, şanlı, medyatik kişilerin adaylıklarıyla, belediye başkanlığı kazanılabileceği düşüncesi CHP üye tabanında ve seçmeninde karşılığı yoktur.

Diğer partilere oy verip de umduğunu bulamayan kararsız seçmen de CHP’ye oy vermeye bu şekilde ikna edilemez. Geçmişte aday yapılan ve yaşananlar da zaten bunu göstermektedir. Örnek mi istersiniz? İstanbul’da Sayın Zülfü Livaneli, Adnan Polat, İlhan Kesici ve Ankara’da Sayın Mansur Yavaş ve benzeri gibi.

İZMİR ADAYI KİM OLMALI?

CHP İzmir için kırsal-kentsel ekonomik ilişkiyi kuran, üreticinin ürettiği ürünü doğrudan tüketiciye sunan uygulama ve anlayışın uygulayıcısı Sayın Aziz Kocaoğlu aday olmaya ikna edilmelidir. Bu olamıyorsa bu anlayışı sürdürecek bir aday ile devam edilmelidir.

ANKARA ADAYI KİM OLMALI?

Ankara’da ise; demokrat ve devrimci partililerin tepkisini çeken Mansur Yavaş konusu iyi irdelenmelidir. Hala kendisini Türk Bayrağı rozetiyle özdeştirip partinin üstünde şimdide gören anlayıştan ne beklenir. CHP tabanında karşılığı kalmamış Yavaş’ın İYİ Partı’den ne kadar geleceği belli olmayan oy için bu risk alınmamalıdır. Anketlere göre götürüsü getirisinden çok olacak gibi!

Eğer CHP’li, Ankara’lı gibi bir aday istiyorsa Sayın Bülent Kuşoğlu, Sayın Levent Gök bu iş için en uygun adaylardır.

Sayın Bülent Kuşoğlu milletvekili ama her kesimden oy alabilecek bir isim. Kendisi ‘’aman aman ben olayım’’ havasında da değil. Aday gösterilirse de ‘’yok’’ demez. Ankara Polatlı’lı. Polatlı başta olmak üzere Ankara ilçelerinde oy potansiyeli var. Kimse ile kavgalı değil. Çalışkan. Maliye ekolünden gelen, bürokrasi deneyimi olan ve çalışma ekonomisi ile yerel yönetimi iyi bilen biri. Milletvekilliği de başarılı. Türkiye’nin en önemli yasalarının ve bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nun en çalışkan, en başarılı üyesi. Yani bekraundu, bilgisi, kültürü bu görevi yapmaya en uygun kişi.

İSTANBUL ADAYI KİM OLMALI?

İstanbul’a gelince CHP ve Türkiye’nin geleceği için çok önemli bir seçim bölgesi. Sayın İnce’nin İstanbul için şansı büyük olduğu anketlerde olduğu söyleniyor. Ama kendisi tarafından yapılan açıklama ve parti üst yönetiminde sızdırılan bilgilerle bu olayın kapandığı görülüyor.

İstanbul’da aday çok. Hepsinin de emeği, çabası ve partiye bağlılıkları konusunda hiçbir kuşku yok. Ancak; önceki seçimlerde olduğu gibi gelecek yerel seçimde de dışardan, yukardan, belli odakların telkin ve yönlendirmesinden uzak; örgütün yüksek moralle çalışması ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi kazanılabilir.

Örgüt desteği ve çabası ile Sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu - Gürsel Tekin ikilisi 2009’te seçim kazanmadı ama Kemal Kılıçdaroğlu CHP’ye Genel Başkan, Gürsel Tekin’in de bu sonuçta payı büyük olduğu için sonraki süreçte Parti’de önemli görevler aldı. Halen de İstanbul Milletvekilidir.

2014 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Mustafa Sarıgül’ün belli çevrelerce parlatılması ve bütün ilçe belediye başkanlıklarının tespitinde tek söz sahibi olma isteğinin önü Gürsel Tekin’in aday adaylığı ile kısmen kesilmişti.

‘’CHP Sarıgül’e mahküm ve mecbur değildir’’ çıkışı Sarıgül’ün bütün İstanbul’u dizayın etmesinin önünü kesmişti.

Buna karşın Şişli, Beşiktaş ve Çekmeköy Belediye Başkan’lıkları ve meclis üyeliklerinin tespitinde Sarıgül etkili olmuştu. Çekmeköy kaybedilirken Şişli ve Beşiktaş Belediye’lerinde bilinen nedenlerle yaşananlar ise partiye pahalıya mal oldu. Şişli Belediyesi’nde yaşanan mafya özentili olaylar mahkeme salonlarına kadar taşınmış, medya da geniş yer almıştı. Beşiktaş Belediye Başkanı medyada ve parti içinde tartışmalara neden olmuş ve görevinden uzaklaştırılmıştı.

CHP’liler yeniden işaretli, icazetli adaylar istemiyor. Hakim denetiminde ön seçim ile belediye başkanlarını ve meclis üyelerini seçmek istiyor. Partililer sandıkta yarışmak istiyor ama bir türlü Genel Merkez örgüte bu olanağı tanımıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi aday adaylığı için uğraş veren partiliği, dik duruşu ve kararlılığı ile 2014 yılından beri aralıksız olarak çaba sarf eden Sayın Gürsel Tekin’e.

Yazımın başında “milletvekillerinin kazanma şansı yüksek yerlere aday olmalarını, örgütün istemediğini ve bunun ahlaki de bulmadığını’’ yazdım. Ancak, kazanılması kişilere bağlı ve halen AKP’nin elinde olan İstanbul Büyükşehir ve bazı ilçe belediyeleri için bu düşünceden sarfınazar edilebilir. Eğer Ankara İstanbul ve bazı önemli il ve ilçelerin kazanılması için bu gerekiyorsa bu örgüt buna da razı olur.

İstanbul’u almak için AKP Başbakan’lık , bakanlık ve halen de TBMM Başkanlığı yapan Sayın Binali Yıldırım’ı; çeşitli illerde bakanlarını ve parti üst yöneticilerini gösterdiği bir dönemde, CHP’nin buna denk gelecek birini göstermesi gerekir. Bu kişinin de Gürsel Tekin olduğu görülmektedir.

5 yıldır biteviye gece gündüz İstanbul için çalışan, ‘’İstanbul sevdamdır’’ diyen, bu konuda yazı ve kitap yazan, Belediye Başkan Yardımcılığı, Belediye Meclis Üyeliği, İstanbul İl Başkanlığı ve halen milletvekilliği yapan, İstanbul’un AKP’nin elinde bulunan ilçelerinde bile karşılığı olan, Türkiye ve İstanbul ölçeğinde tanınan, bilinen HDP ve muhafazakâr seçmenden de oy alabilecek olan, bütün anketlerde en önde çıkan Gürsel Tekin’e bu şans verilmelidir.