Konkordato cinliği!

İcra İflas Kanununda 7101 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle iflas erteleme kaldırıldı. Onun yerine konkordato yeniden düzenlenerek 2018 yılının başında...

İcra İflas Kanununda 7101 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle iflas erteleme kaldırıldı. Onun yerine konkordato yeniden düzenlenerek 2018 yılının başında yürürlüğe girdi. Konu ile ilgili açıklamalarımıza geçmeden önce iflas erteleme yerine neden konkordatonun getirildiği sorusunu yanıtlayalım?

İflas erteleme neden bir den bire konkordatoya dönüştü? Çünkü AKP gelmekte olan iflas dalgasını gördü. Ülkenin iflaslarla, iflas ertelemelerle çalkalanmasının yaratacağı olumsuz politik etki işlerine gelmedi. Bunun için daha önce iflas açıldıktan sonra uygulanan konkordato bu kez iflas öncesine alındı. Bu hinlikle, cinlikle halkın iflasın olumsuz ve psikolojik etkisi gözlerden uzak tutulmaya çalışıldı. Böylece iflas ve iflas erteleme yerine 2018 yılının ikinci yarısında itibaren işletmelerin seri konkordato ilanları başlandı.

FETO’cular bahane edilerek iflas erteleme OHAL Kararları ile yasaklanmıştı. FETO bağlantısı savı ile birçok dev şirkete ve holdinge el konulmuş, buralara yüksek ücretli kayyumlar atanmıştı. Gerçekten zor durumda olan ve iflas erteleme veya iflas dosyası açılma ihtiyacı olan birçok firma ise OHAL kararları nedeniyle giderek ekonomik darboğaza itilmişlerdi.

Başta inşaat sektörü olmak üzere, reel sektör, KOBİ’ler ve büyük işletmelerde konkordato ilan etmeye başladılar. Finans sektörü de krizden etkilenen ve zor günler yaşayan sektörlerdendir. Devam etmekte olan ekonomik kriz nedeniyle her gün basın yayın kuruluşlarında yüzlerce şirketin konkordato ilan ettiği yazılıp çizilmektedir. Beş bin, üç bin konkordatodan söz ediliyor. Sayıların ne kadar gerçekçi olduğu ise başka bir muamma.

İcra İflas Kanununda 7101 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerle konkordato konusunda yapılan değişikliklerden, konkordatonun tanımına, kimlerin konkordato isteyebileceğine, konkordatoya yetkili mahkemeyi konkordato komiserinin niteliklerine ve alacaklılar kurulunun oluşturulmasına, geçici ve kesin mühlet konuları ile iflasın açılıp açılmayacağı konusunu incelemeye çalışacağız. (7101 sayılı Kanun 15 Mart 2018 tarih ve 30361 sayılı Resmi Gazete’de, Yönetmelik ise 2 haziran 2018 tarih ve 30439 sayılı Resmi Gazete’deyayınlanmıştır).

Doğaldır ki, konkordato hukuku, hukukçuların alanıdır. Ancak; yeni yürürlüğe giren konkordato düzenlemesi ile; yasal defter, kayıt ve belgeler üzerinden çıkartılacak mali bilgilerin değerlendirilmesi, denetimi, raporlaması ise muhasebe ve denetim mesleğinin alanına girmektedir. Yapılan yasal düzenleme ile bu konuda gerekli ve zorunlu düzenlemeler içermektedir.

KONKORDATO NEDİR, KİMLER İSTEYEBİLİR? YETKİLİ MAHKEME

Konkordatonun tanımı 7101 sayılı Kanunun 13 ncü maddesi ile değişik İcra İflas Kanunu’nun 285 nci maddesinde yapılmıştır. Konkordato; borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlunun, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmesi veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için talep etmesi olarak tanımlanmıştır.

İflâs talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle, borçlu hakkında konkordato işlemlerinin başlatılmasını isteyebilir. Yetkili mahkeme; borçlu gerçek kişi tacir ise, işletme merkezi adresinin, şirket ise şirket merkezinin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesidir.

Ekonomik krizi, iflası, iflas ertelemelerini, seri hacizleri ve işçi çıkarmaları halkın gözünde ne kadar kaçırabilecekler, yaklaşmakta olan seçimlere ne derece etkisi ne olacak yakında göreceğiz…

Etiketler
Konkordato