Temel ile Fadime kurban almaya çıkmış...

Yarın Kurban Bayramı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı'nda Ülke içinde kesilecek kurban sayısı ile ilgili...

Yarın Kurban Bayramı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı'nda Ülke içinde kesilecek kurban sayısı ile ilgili olarak; "4 günlük bayram döneminde kesilecek büyükbaş hayvan sayısı 101 ülkenin sığır, küçükbaş hayvan sayısı ise 135 ülkenin koyun varlığından daha fazla olacak" demiş.

Yıllar itibariyle kesilen kurban sayıları hakkında da bilgi veren Başkan 2017 yılında 817 bin 805 büyükbaş, 2 milyon 720 bin 271 küçükbaş hayvanın kurban olarak kesildiğini’’ belirtmiş. Doğaldır ki bu sayı, bu yıl daha da artacak.
Türkiye ekonomisi ithalata dayalı hale geldi. Ülkemiz 20, 25 yıl önce gıda konusunda kendi kendine yeten ülkelerin başında geliyordu.

TÜRKİYE EKONOMİSİ GİBİ HAYVANCILIK DA İTHALATA MAHKÜM

Gelinen noktada ekonomimiz; savaş araç ve gereçleri, makine üreten makinaları ve üretilen malların ham maddelerini ithal eden ediyor. Yani havyardan samana kadar her şeyi ithal ediyoruz.

Çok borçluyuz. Türkiye’nin 31.12.2017 tarihi itibariyle kamu + özel sektör borç stoku 453.3 milyar dolar. Milli gelire oranı ise %53.3 etmektedir.
Artık borç da vermiyorlar. Borç verirken bir de geleceğimizle, yani yaygın tabirle ‘’Bekamız’’ ile ilgili tavizler istiyorlar. Hatta döviz spekülatörleri kırılgan ekonomiye güvenmedikleri için ekonomiye sıcak para bile girmiyor.
Uluslararası reyting kuruluşlarının hemen hepsi ülkemizin kredi notunu düşürdüler. Sayın Başkan Erdoğan da ‘’biz de kendi reyting kuruluşumuzu kurarız’ buyurmuş! Nasrettin Hoca fıkrası gibi! Muhterem, reyting kuruluşu kurmayı yandaş medya kurmak gibi bir şey olduğunu zannediyor!
1970’DEN 2018 HAYVAN SAYIMIZ İLE NÜFUSUMUZ TERS ORANTILI
1970 yılında insan nüfusumuz 35 milyon, hayvan varlığımız ise 71 milyon. Nüfus başına 2 hayvandan fazla düşüyordu. 1980 insan nüfusumuz 70 milyon, hayvan varlığımız ise 85 milyon. Hayvan varlığımız insan nüfusumuzdan 15 milyon daha fazlaydı.

1950-1960 arası Rusya’ya yani SSCB’ne Kars’tan canlı hayvan ihraç ediliyordu. Türkiye’de ilk İhracatçılar Birliği’nin İstanbul’dan, Mersin’den, İzmir’den önce Kars’ta kurulduğunu biliyor muydunuz?

Kars’tan Erzurum’dan, Van’dan, Ağrı’dan Suriye’ye; Gaziantep’in, Kilis’in, Nizip’in, Urfa’nın sınırlarından kaçak hayvan ihraç edildiğini bilmeyen yok!

Et fiyatlarının bir miktar yükseldiği Özal döneminde dışardan et getirilmeye başlandı. Hayvan varlığının arttırılması, ırkının ıslahı ve üretimin teşviki yerine, et ithalatı tercih edildi.

Avrupa’nın köpek maması üretiminde kullandığı yaşlı inek etleri ET ve Balık Kurumu tarafından ithal edilerek ‘ucuz et’ diye fakir halka yedirildi.

İşin ilginci muhafazakâr Özal Hükümeti bu etleri kesilmiş olarak ithal ediyordu. Yani bu etler islamî esaslara göre kesilmiyordu. Bilindiği gibi Hristiyan’lar hayvanın boğazını kesmeden, kanını akıtmadan beynine şok uyguluyorlar.

Canlı ve kesilmiş et İthalatı AKP döneminde tavan yaptı. Bu karlı ticaret yandaşların da işine geldi. Üretici cezalandırıldı. Ülke hayvancılığı bitme noktasına geldi.

Gele gele geldik 2018 yılına. 2017 yılı insan nüfusumuz 81 milyon hayvan varlığımız ise 70 milyon. Son 7, 8 yılın ithal edilen hayvan sayılarını 70 milyondan hayvandan düştüğümüzde hayvancılığın yok olma noktasına geldiğini görürüz.

KESİLECEK KURBAN SAYISI


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı'nda ülke içinde kesilecek kurban sayısı ile ilgili olarak; "4 günlük bayram döneminde kesilecek büyükbaş hayvan sayısı 101 ülkenin sığır, küçükbaş hayvan sayısı ise 135 ülkenin koyun varlığından daha fazla olacak" demiş. Yıllar itibariyle kesilen kurban sayıları hakkında bilgi veren Başkan 2017 yılında 817 bin 805 büyükbaş, 2 milyon 720 bin 271 küçükbaş hayvanın kurban olarak kesildiğini’’ hatırlatmış. Doğaldır ki bu sayı bu yıl daha da artacak.
Büyükbaş kurban fiyatları 5 bin ile 20 bin lira arası, küçükbaş kurban fiyatları ise 750 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişmektedir. Canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 17 ile 25 lira, küçükbaş hayvanlarda ise 15 ile 28 lira arasında gerçekleşmesi beklenmektedir.

Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: ‘’Bu bayramda kurbanlıklar için 10,7 milyar lira ödeneceğini de açıklamış. Ekonomik sıkıntının yaşandığı, Ülke hayvancılığının can çekiştiği bu dönemde iyi para.

TEMEL FADİME KURBANLIK

Temel ile, Fadime kurbanlık almaya çıkmışlar. Gezip dolaşmışlar Temel artık yorgunluktan Fadime’ye:
- Fadime kurbanın olayım çok yoruldum. Yeter demiş.
- Fadime’nin cevabı. Üçok üzgünüm Temel’um ama bu yıl öküz kesmeyeceğum.

Çiftçinin, üreticinin emeğinin karşılığını aldığı; halkın da ucuz et alabildiği, bayramlarda buluşmak dileklerimle bayramınızı kutlarım…