Peynir diyarı Ardahan'dan Venezüella peynirine tepki...

Yıllardır tarım üretiminde kendine yeterli ürün üreten Türkiye artık en büyük tarım ürünleri ithalatçısı. Et, saman, soğan derken sıra peynirde. Venezuella’da...

Yıllardır tarım üretiminde kendine yeterli ürün üreten Türkiye artık en büyük tarım ürünleri ithalatçısı. Et, saman, soğan derken sıra peynirde. Venezuella’da peynir geliyor! Gerçekten piyasada peynir konusunda bir sıkıntı mi var? Her şey gibi peynir de ateş pahası ama, peynir üretim ve arzında bir sıkıntı mi var da biz mi bilmiyoruz? Yoksa bu işte sıfır vergi ile birileri mi köşe olacak!

İLK TEPKİ CHP ARDAHAN ÖRGÜTÜNDEN

Serhat Birikim Gazetesi’nde yer alan habere göre; Venezüella’dan penir ithaline ilk tepki Ardahan’dan geldi. CHP Ardahan İl Başkanı Yalçın Taştan ile konuştum.

Başkan Taştan, ‘’Trakya’daki, Ardahan’daki, peynir üreticisi dururken; bölgemizde süt sudan ucuzken; Türkiye'deki çiğ süt üreticisi yerine Venezuela'daki yani yabancı üreticiye destek verilmesi ne akla hizmettir?

200'e yakın peynir çeşidiyle dünya geneli peynir üretiminde ilk onda yer alan, Türk üreticisine destek verilmesi yerine Venezuela'dan peynir ithal edilmesi ‘’yerlilik ve millilik’’ iddiasında bulunanların gerçek yüzlerini halkımıza göstermektedir.’’ Dedi.

CHP Ardahan İl Başkanı Yalçın Taştan’ın basın açıklamasına İl Belediye Başkanı Faruk Demir, il ve ilçe örgütleri partililer ve kalabalık üretici kesimin katıldığı görüldü.

OLAY DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU ZİYARETİNDEN SONRA GÜNDEME GELDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun birkaç gün önce Venezüella ziyaretinden hemen sonra Venezüella’dan ithal edilebilecek ürünler arasında taze peynirden pirince, yulaftan ayçiçeği tohumuna kadar çok sayıda ürünlerin ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı 21 ağustos 2020 tarih ve 31220 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Haber Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sitesi cumhuriyet.com.tr’de geniş yankı uyandırdı. Buna göre; ‘’ Bu 500 ton taze peynir, 500 ton eritme peynir, 500 ton diğer peynir, bin ton pirinç, 2 bin ton yulaf, 400 ton yerfıstığı, bin ton rep veya kolza tohumları, 5 bin ton ayçiçeği tohumu, 2 bin ton hint yağı tohumu, 2 bin ton susam tohumu, 2 bin ton aspir, 200 ton yağlı tohum, 1500 ton çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları ithal edilebilecektir.’’

İthalat, Eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ülkesi Venezüella’dan yapılması da ilginç! İsmi uzun süre krizlerle protestolarla duyulan OPEC petrol rezervlerinin yüzde 24.8’ine sahip olan bir ülkeden yapılıyor.

Çavez’in kanser hastalığından ölümünden sonra otobüs şoförlüğünden sendikacılığa oradan da Devlet Başkanlığına yükselen, ABD’nin devirmek için yoğun çaba sarf ettiği Nicolas Maduro’nun ülkesinden bu ürünler ithal ediliyor.

ESKİ AKP’Lİ MİLLETVEKİLİ VE ZIRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI DA KARŞI

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “1980’lerden beri dış alıma dayalı, tarımsal KİT’leri kapatan, neo-liberal politikalar gündemde. Yapılması gereken kamucu tarım politikalarına geri dönüş olmalıdır.” Tespitinde. Bulundu.

AKP 22. Dönem Aydın Milletvekili ve Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP) Başkanı Ahmet Ertürk de Venezuela’dan peynir ithal etme kararına sosyal medyadan yaptığı paylaşımla sert tepki gösterdi. Ertürk, "Peynir yerine soya ve küspesi ithal edileydi keşke. Yem sanayi kullanıyor zaten. Peynir hangi akıl. ‘Ak köpeğin pamuk pazarına zararı var.’ Derler.” İfadelerini kullandı.

AKLIMA ÖZAL DÖNEMİ BİR OLAY GELDİ

Özal dönemindeki ANAP hükümeti bir gece vakti bir kararname çıkardı. ‘’Terlik Kararnamesi’’ diye çok konuşuldu. Kararnameye bir gece yürürlükte kaldı. Özal’a yakın bir uyanık şirket ertesi gün daha önceden üretip depoladığı terlikleri topluca ihraç ederek köşeyi dönmüştü! Kararnamenin sadece bir gece yürürlükte kalması yetmişti Devleti soymaya! Aynı şey aklıma geldi.

Acaba bir yerlere yakın bir uyanık bu olayı tezgahlayıp köşeyi mi dönecek? Böyle olaylar o kadar çoğaldı ki artık sıradanlaştı!

Etiketler
Ardahan