Kriz nedeniyle zenginlere vergi mi geliyor?

Son günlerde zenginlere de vergi geliyor manşetlerini görüyoruz. Sayın Erdoğan 2012 yılında da Başbakan olarak; “Gerektiğinde zenginlere ek vergi uygulamasına...

Son günlerde zenginlere de vergi geliyor manşetlerini görüyoruz. Sayın Erdoğan 2012 yılında da Başbakan olarak; “Gerektiğinde zenginlere ek vergi uygulamasına geçilebileceğini” söylemişti. Ama yıllar geçti zenginlere vergi düzenlemesi yerine vergi istisna ve muafiyetleri artı. Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında yapılan değişikliklerle ‘’Gıda bankacılığı’’ adı altında cemaatlere bağış yolu özendirildi. ‘’Vergi yapılandırmaları’’ adı altında vergi denetiminde kaçma yolları ‘’vergi borcunu ödeyemeyenlere vergi kolaylığı’’ bahanesi ile ‘’matrah artırımında bulun incelemeden kurtul’’, ‘’vergi davasından vaz geç verginin yarısı cezanın da tamamı kalksın ‘’, ‘’nasıl elde edildiği belli olmayan gelirini beyan et vergi verme’’, ‘’belgesiz alış-sayış yap sonra stok beyanı ile vergi ödemekten kurtul’’ gibi düzenlemeleri AKP iktidarı 17 yıl boyunca bunları yaptı. Şimdi ise ‘’zenginlere vergi getireceklermiş!’’ Bakıp bekleyelim…

EKONOMİK KRİZ DÖNEMLERİNDE ZENGİNLERDEN ALINACAK MUHTEMEL VERGİLER

17 Ağustos Deprem Vergileri

Ülkenin ekonomik kriz, savaş, doğal afet ve sair nedenlerle yeni vergiler getirilmesi mümkün olmaktadır. Son olarak Ülke’mizde de 17 Ağustos Depremi ekonomik kayıpları gidermek amacıyla bazı mükellefiyetler ihdası için 4481 Sayılı Kanun ile; Ek Gelir ve Ek Kurumlar Vergisi, Ek Emlak Vergisi, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Özel işlem vergisi ve bazı harç ve vergilerin oranları artırılmıştı. Bu kez de bu şekilde bir düzenlemeye gidilebilir.

Varlık Vergisi

Diğer ve beklenen bir vergi türü de varlıklar üzerinde bir defaya mahsus olarak bir varlık vergisi alınabilir. Bunun için mükelleflerin Ülke’nin zor durumda olduğu, yönetenlerin de savurgan ve israftan kaçındıklarını içselleştirmeleri gerekir. İsrafın had safhada olduğu bir dönemde varlık vergisi salan iktidarı al-aşağı olur! Ayrıca, varlık vergisi endişesiyle yurtdışına para aktarımı ekonomiyi iyice felç eder!

Servet Üzerinden Vergi Alınması

Türkiye’de servet üzerinden bir vergi alınmıyor. Servetin geliri ya da transferi üzerinde vergi alınmakta servetin kendisinden ise herhangi bir vergi alınmamaktadır. Bu uygulama genelde sağ iktidarların sermaye kesimi ile iç içe oluşları nedeniyle mümkün olamıyor. Ayrıca, böyle bir uygulamanın ekonomisi dışa bağlı Ülkemizde ‘’paranın dışarıya kaçması’’ gerekçesiyle de uygulanması mümkün değildir.

Bu nedenle, iktidarın servetin belli oranında vergi alması çok uygulanabilir görülmüyor.

Ayrıca, gerçek kişilerin faiz, repo, Hazine bonosu ve Devlet tahvili faiz, borsa kazancı gelirlerinin beyan dışında olması, kiminin sadece kaynaktan düşük vergilendirilmeleri de bu kaynaklardan vergi alınmasını zorlaştırmaktadır.
Şirketlerinden kar dağıtımı suretiyle gelir elde eden bazı zenginler ise kar dağıtmadıkları sürece gelir vergisi ödememektedirler.
Bazı zenginlerin kurumlarının aktif toplamları üzerinden bir vergi alınması mümkün olsa da bankacılık ve finans sektörünün yaşayacağı bir krizden bu kişilerinde etkilenecekleri muhakkaktır.

Zengin Vergisi Mi Geliyor?

Bilindiği gibi; Reuters, dünya çapında gazetelere ve uydu yayınlarına yolladığı haber ve raporları ile tanınan, merkezi Londra’da bulunan haber ajansıdır. Bu ajansta yer alan habere göre; ‘’Türkiye’de Ekonomik kriz zenginleri de vuracak’’ haberini yayınladı. Buna göre, yıllık geliri 1 milyon TL'den fazla olan vatandaştan yüzde 50'ye yakın gelir vergisi alınması gündemdeymiş.

Bilindiği gibi, Gelir Vergisi Kanununun 103 nci maddesi hükümlerine göre gelirlere 2019 gelir vergisi tarifesi uygulanmaktadır. Gelirin artmasına paralel olarak oran da artmaktadır. Bu sisteme vergi uygulamasında artan oranlı vergi tarifesi denilmektedir. En düşük vergi oranı yüzde 15, en yüksek oran ise yüzde 35’dir. 148.000 lirayı geçen gelirlere yüzde 35 vergi uygulanmaktadır.

Yani şu an gelir vergisinin en üst dilimi yüzde 35’dir.
Reuters'ta yer alan habere göre hükümet yeni vergi sistemi üzerindeki çalışmalarını tamamlamış, şirketlerin daha rahatlayabilmesi için kurumlar vergisi oranı yüzde 22’den yüzde 20’ye indirilecekmiş.

Kurumların vergi oranının düşürülmesi düşünülürken, gelir vergisi mükelleflerinin vergisi ise arttırılacakmış. Geliri yıllık 1 milyon liranın üzerinde olan gelir vergisi mükelleflerinin vergi oranı yüzde 50’ye yükseltilecekmiş.

80 milyarı bulan bütçe açığına bu düzenleme bırakınız yama olmayı, iğne ucu kadar yararı olamaz. Allah’tan Maliyeden, vergiden ve Hazine’den anlayan bir Hazine ve Maliye Bakanı ihsan etmesi dileklerimizle…

Etiketler
Vergi